Željko Obradović i Alen Smailagić (©MN Press)
Željko Obradović i Alen Smailagić (©MN Press)

Drama u Istanbulu, tri produžetka, 32 poena Smailagića: Partizan srušio Monako

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.09.21. | 18:35

Partizan u polufinalu pripremnog turnira posle mnogo neizvesnosti slavio protiv evroligaša - 120:114

Udario je Partizan u sred Istanbula na novog evroligaša i pobedio posle čak tri produžetka. Pobeda protiv Zlatibora, poraz od Cibone, pa trijumfi protiv Cedevita Olimpije i Radničkog iz Kragujevca. Danas je na jakom pripremnom turniru u Turskoj na red došla i najteža provera do sada protiv Monaka. Izabranici Željka Obradovića su odigrali odlično prvo poluvreme, u drugom malo usporili, ali na kraju upisali trijumf posle velike drame i tri dodatna perioda – 120:114 (24:22, 27:14, 18:28, 15:20, 36:30) i plasirali se u finale. Sutra od 19.00 će igrati protiv pobednika susreta u kome se večeras sastaju Fenerbahče i Uniks.

Da je neko ko ne zna u kojim evropskim takmičenjima igraju ova dva tima, gledao prvo poluvreme, bio bi ubeđen da je Partizan u rangu iznad. Crno-beli su posle promenljivih partija na prva četiri prijateljska meča, u Istanbulu nagovestili kako bi njihova igra mogla da izgleda u predstojećoj sezoni. Trčali su, skakali, dodavali... Igrali su nesebično, što oslikava 13 asistencija za 20 minuta, naspram samo pet Monaka.

Izabrane vesti

Momci iz Kneževine, među kojima su i dva bivša košarkaša crno-belih Danilo Anđušić i Leo Vesterman, u prvoj četvrtini su bili ravnopravan protivnik (24:22). Ali, u drugoj je kontrolu potpuno preuzeo tim Željka Obradovića. Dobro role su odigrali Zek Ledej i Kevin Panter, a glavna uloga je u potpunosti pripala Alenu Smailagiću. Bio je nezaustavljiv u prvim minutima druge četvrtine, ušao je u seriju poena i izgradio dvocifrenu prednost. Njegov ritam je najbolje podržao Aleksa Avramović i odlepio crno-bele na 41:27. Alfa Dialo i Paris Li su smanjili zaostatak, ali je odmah stigao odgovor Zeka Ledeja i Nemanje Dangubića. Veoma efikasni su bili igrači Partizana, pa su do kraja prvog povremena ubacili čak 51 poena, a primili 36.

Mladi Madar je odlično razigrao tim u prvom poluvremenu, a onda je na startu drugog ušao u odlično napadačko raspoloženje. Održavali su crno-beli pristojno rastojenje, sve do sredine ovog perioda. Pogađao je Anđušić, budio se Francuz Jakuba Outara, sve bolje je igrao Donta Hol, pa se prednost Beograđana polako topila. Hol nije u tim momentima mogao da promaši koš, minut pre kraja smanjio je na samo koš razlike (66:64). Taj nalet je presekao u finišu trojkom Dalas Mur i pred poslednju četvrtinu vratio Partizan na pet razlike.

Trifunović je ubacio trojku na startu četvrtog perioda, Aleksa Avramović je bio zadužen za razigravanja, a ponovo je u napadačkom elementu bio Smailagić. Vodili su i dalje momci iz Humske, ali nije Monako odustajao. Trojku je upisao Grej, pa dva poena zabeležio Outara, Partizan je vodio samo – 77:75. Željko Obradović je morao da reaguje tajm-autom. Alen je posle toga dodao loptu za Kevina Pantera, koji je pogodio važnu trojku. Vesterman je odgovorio... Pretio je Monako žestoko do poslednjih momenata utakmice. Motum je doneo vođstvo – 84:83, a Panter izjednačio sa linije za slobodna bacanja. Protivnici su imali napad za pobedu, ali su crno-beli odigrali dobru odbranu i obezbedili produžetak.

Paris Li je dobro otvorio taj dodatni period, Avramović je uzvratio. Nizali su se poeni na obe strane, minut pre kraja bilo je izjednačeno – 93:93. Ostao je taj rezultat na semaforu, pa su ekipe ušle u još jedan produžetak. Nastavila se neizvesna borba, drama je bila sve veća, a nijedan tim nije popuštao. Smailagić je trojkom doneo – 102:98, ali su onda usledila dva zakucavanja na drugoj strani koja su dovela do novog produžetka. Anđušić je doneo vođstvo – 108:104, a Madar i Panter preokrenuli. Pogodio je i Miletić, pa ponovo Madar za 115:110. Ledej i Panter su overili veliki trijumf i plasman u finale.

PARTIZAN - MONAKO 120:114 (24:22, 27:14, 18:28, 15:20, 36:30)

PARTIZAN: Panter 21 (3as), Ledej 23 (5sk), Dangubić 3, Miletić 4, Madar 19 (3-3 za tri, 3sk, 7as), Kuruc (5as), Avramović 9 (7sk, 6as), Stepanović, Smailagić 32 (4-3 za tri, 8sk, 2as), Mur 6, Glas, Trifunović 3.

MONAKO: Grej 19, Dialo 14 (5sk), Vesterman 7, Motiejunas 7 (3sk), Butsili 8 (10sk), Le 14 (5as), Anđušić 17 (4as), Demais, Traore, Outara 6, Hol 15 (12 sk), Motum 9.



tagovi

KK PartizanAlen Smailagić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara