Greg Popović i Stiv Ker u pozadini (Foto: AFP)
Greg Popović i Stiv Ker u pozadini (Foto: AFP)

Drim tim dobija novog kormilara: Popovića menja Stiv Ker

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.12.21. | 20:34

Trener Golden Stejta preuzima kormilo košarkaške reprezentacije SAD

Posle osvojene zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, doći će do promene na klupi američke reprezentacije. Naime, Grega Popovića će na mestu selektora zameniti Stiv Ker, prenosi Adrijan Vojnarovski.

01.00: (2,25) Šarlot (12,5) Sakramento (1,80)

Izabrane vesti

Trener Golden Stejta je bio deo Popovićevog stručnog štaba, a po okončanju Igara je istakao da bi bio zainteresovan za ulogu prvog trenera SAD. Kako stoje stvari, dve strane su na kraju i došle do dogovora, pa će Ker uskoro i zvanično biti postavljen za novog selektora.

Prvi veliki izazov osmostrukog šampiona NBA lige (pet puta osvajao titulu kao igrač, tri puta kao trener) biće Svetsko prvenstvo koje se 2023. godine održava u tri države (Japan, Indonezija, Filipini). Biće pod velikim pritiskom, s ozbirom da se selekcija SAD obrukala pre dve godine u Kini, kada je ostvarila najslabiji rezultat u istoriji - sedmo mesto.

Ker će imati i sjajan stručni štab oko sebe. Asistenti će mu biti trener Finiks Sansa Monti Vilijams i trener Majamija Erik Spolstra, kao i dugogodišnji šef struke Gonzage Mark Fju. Interesantno je da je i Spolstra bio među kandidatima da nasledi Popovića, ali je ta uloga na kraju poverena Stivu Keru.

Bivši igrač Finiksa, Klivlenda, Orlanda, Čikaga, San Antonija i Portlanda je u trenerske vode uplivao 2014. godine, kada je preuzeo klupu Golden Stejta. Već u prvoj sezoni je osvojio šampionski prsten, a potom još dva (2017. i 2018. godine). Njegova ekipa predvođena Stefom Karijem na parketu je ostavila dubok trag u NBA ligi, uticala i na razvoj same igre, a ove sezone je posle višegodišnje pauze zbog silnih povreda ponovo u vrhu najjačeg košarkaškog takmičenja na planeti.


tagovi

košarkaška reprezentacija SADGreg PopovićStiv Ker

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara