Duškov susret sa prošlošću, vuk se probudio i spreman je za lov

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.12.23. | 17:26

U centru lokalne štampe u Vitoriji pred duel sa Crvenom zvezdom šef struke Baskonije Duško Ivanović i prvotimac Kodi Miler Mekintajer

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Vitorije)

Razišli su se oblaci nad Vitorijom, grad vrvi od lokalaca i turista, a ispred krcatih restorana u centru grada su reke ljudi koji čekaju red da nešto prezalogaje. Slavi se dan Bezgrešnog začeća Device Marije, tradicionalni praznik u Španiji vekovima, ali delimičan razlog za brojna okupljanja je bez dileme i večerašnji okršaj u Fernando Buesa Areni. Sastaju se Baskonija i Crvena zvezda u 13. kolu Evrolige (20.30).

Izabrane vesti

Dve ekipe koje se kreću u različitim smerovima otkako je Duško Ivanović završio epizodu na Malom Kalemegdanu i vratio se u dobro poznatu sredinu. Još jednom je oživeo Baskoniju, vratio je na pobednički put i ostvario šest pobeda na sedam utakmica u elitnom takmičenju. S druge strane, crveno-beli su od njegovog odlaska dobili tri, a izgubili pet utakmica. Poraz u Valensiji bio im je šesti uzastopni na strani.

Jasno je zašto je u centru pažnje lokalnog lista Noticias de Alava upravo Ivanović. Kako naslov kaže, večeras se sreće sa prošloću. A da ni za njega ovo nije samo još jedna obična utakmica, jasno se može zaključiti i iz njegove poslednje izjave.

"Zaista sam uživao u Crvenoj zvezdi. To su sve dobri ljudi. Uvek je teško igrati protiv svog bivšeg kluba", rekao je Ivanović.

A nije tajna da crnogorskog stručnjaka idealizuju u baskijskom gradu. Zelenoj prestonici kako žitelji Vitorije vole da je zovu. Doneo im je tri od četiri titule pravaka Španije, ponovo došao da ih spašava. A kako se može čuti, došao je smiren, iako je sam istakao da ga je odluka Crvene zvezde o rastanku iznenadila. Ali, izgleda da je prepoznao potencijal ekipe, odmah video kako može da je ukomponuje i da zna kako da izvuče najbolje iz igrača.

A to se možda najpre može reći za Kodija Miler Mekintajera, koji je blesnuo pod Duškovim vođstvom. Amerikanac, svojevremeno i košarkaš Partizana, prvi put igra u Evroligi. Nije uspeo da se nametne kod Đoana Penjaroje, ali sada je postao jedan od glavnih Ivanovićevih vojnika.

"Eksplozija jednako spektakularna kao jednoručno zakucavanje protiv Fenerbahčea", stoji u podnaslovu lokalnog lista koji podseća na neverovatan potez Amerikanca u susretu sa Fenerom, a u nastavku piše:

"Vuk se probudio. Strpljivo je čekao u jazbini i spreman je za lov. Predator. Sa oštrim kandžama i nezasitom glađu, nema plena koji može da mu odoli. To je Kodi Miler Mekintajer, vojnik spreman da se bori u bilo kojoj bici", opisuje, možda malo i previše dramatično, novinar Borha Loskano momka iz Severne Karoline koji nije uspeo da ostavi dublji trag u Partizanu.

Čudan je bio njegov put od Partizana do Evrolige: Burg, Andora, Gazijantep i onda letos, pomalo iznenada, Baskonija. A kako je postao Ivanovićev "krvoločni vuk", kako ga opisa lokalni list u Vitoriji, veoma verno opisuje i statistika. Otkako je došlo do promene na klupi, Miler Mekintajer beleži 9,3 poena, 5,3 asistencije i 4,7 skokova. Prosečan indeks mu je 15,7, dok je pod vođstvom Penjaroje bio na proseku 3,6.

Ističe Noticias de Alava u svom izdanju za 8. decembar i činjenicu da Crvena zvezda nije slavila sedam godina u Buesa Areni. Inače, oba tima imaju po osam trijumfa u međusobnim okršajima, ali crveno-beli su posle prva tri gostovanja vezali pet poraza u Vitoriji, te su poslednji put slavili još u januaru 2017. godine. Interesantno, tada su dres Baskonije nosili Šejn Larkin i Andrea Barnjani, dok je u dresu tima sa Malog Kalemegdana briljirao Stefan Jović sa 18 poena i 12 asistencija za indeks 29.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićBaskonijaKodi Miler Mekintajer

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara