Dža Morant (©AFP)
Dža Morant (©AFP)

Dža Morant među najboljim igračima sezone, a Memfis igra bolje bez njega - kako?

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.05.22. | 16:56

Zvuči čudno i neverovatno, ali je istinito...

Dža Morant je odradio fantastičnu sezonu. Plejmejker Memfis Grizlisa je u svojoj trećoj NBA sezoni napravio dodatni napredak u odnosu na viđeno iz prve dve, kada se već znalo da je reč o odličnom igraču. Morant je u regularnom delu tekuće sezone imao prosek od 27,4 poena, 6,7 asistencija, 5,7 skokova i 1,2 osvojene lopte po utakmici, a za svoj učinak je bio u konkurenciji za MVP nagradu. Naravno da Morant nije mogao da se približi Nikoli Jokiću, Džoelu Embidu i Janisu Adetokunbu na vrhu ove liste, ali činjenica da je dobio poneki glas i završio na sedmom mestu u ovom izboru dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

U jednom drugom izboru, za igrača koji je najviše napredovao, Morant je dobio nagradu jer su u prošloj sezoni njegovi proseci bili na 19,1 poena, 7,4 asistencija i četiri skoka. Deo NBA analitičara smatra da on, ipak, nije trebalo da bude u konkurenciji za tu nagradu, jer je bio zvezda već i lani, ali, ipak, nije lako napraviti skok sa statusa zvezde na onaj superzvezde. A, Morant je sigurno superzvezda.

Izabrane vesti

Njegov beskompromisni način igranja mnoge je podsetio na rane faze karijere Derika Rouza i Rasela Vestbruka, koji su tada bez imalo razmišljanja napadali protivnički koš kada god bi se za to pružila prilika. To sada radi Morant, ali na još atraktivniji način. Neverovatan je nivo skočnosti koju ovaj mladić ima, a to rezultira spektakularnim zakucavanjima, jer Morant nema problema da pokuša da skoči preko bilo kojeg suparnika. No, možda se najbolje videlo koliko on može da skoči u onoj ludoj blokadi koju je "zalepio" Ejveriju Bredliju u januaru ove godine. Toliko je Morant skočio da je uspeo da uhvati loptu s dve ruke, ali i da glavom dodirne koš.

04.00: (1.35) Golden Stejt (14.0) Memfis (3.70)

Takav Morant je vodio Grizlise do odnosa od 56 pobeda i 26 poraza i drugog mesta na Zapadu. To je izednačenje najboljeg odnosa pobeda i poraza Memfisa u njihovoj povesti - jedini put kada su još imali 56 pobeda bilo je u sezoni 2012/2013. kada su predvođeni Markom Gasolom, Majkom Konlijem, Zekom Rendolfom i Tonijem Aleonom igrali finale Zapadne konferencije. Sada su u drugom krugu plej-ofa u kojem gube dve do tri utakmice od Golden Stejta i treba im pravo čudo da ponove to finale, posebno kada je Morant povredio koleno te je gotovo pa sigurno da neće na parket do kraja sezone.

Dža Morant (©AFP)Dža Morant (©AFP)

Kada se bilo kojoj ekipi povredi najbolji igrač, to automatski znači padanje ambicija, a posebno ako je taj igrač na nivou superstara kao šta je to Morant. No, Memfis nije "bilo koja ekipa", a ono šta je potpuno suludo je činjenica da Grizlisi igraju bolje bez Moranta.

Da, zvuči malo čudna prethodna rečenica, ali brojke sve jasno pokazuju. Morant je u regularnoj sezoni propustio 25 utakmica, a u njima je Memfis upisao 20 pobeda i samo pet poraza. U redu, neko će reći da je to samo regularna sezona, ali šta ćemo onda s prethodnom utakmicom u seriji protiv Voriorsa? Moranta nije bilo, Golden Stejt je pripremao slavlje u gostima zbog prolaska, a doživeo je pravu sramotu. Memfis je Voriorse doslovno "pregazio", imao je 27 poena prednosti na poluvremenu, a čak 50 na početku poslednje četvrtine. Konačni rezultat bio je 134:95 i nikome više ništa nije bilo jasno. Ako je Morant superzvezda i glavni igrač svoje ekipe, kako onda oni igraju bolje bez njega?

Teško je odgovoriti na to pitanje, ali neke stvari su ipak jasne. Pre svega, Grizlisi bez Moranta igraju puno bolje u odbrani. Morant na toj strani parketa nije toliko dobar, kao u napadu, i to je sigurno nešto na čemu će morati da radi, a njegova zamena, Tajus Džons, u odbrani često radi odličan posao.

Dža Morant (©AFP)Dža Morant (©AFP)

Nadalje, Džons, Dientoni Melton i Kajl Anderson, koji su zaduženi za organiziranje napada kada nema Moranta, igraju puno opreznije u fazi napada, odnosno ne riskiraju mnogo kao šta to radi Morant. On zbog svog atleticizma često ide "grlom u jagode" na protivničke odbrane, što je znalo da rezultira atraktivnim koševima, ali s druge strane i s dosta izgubljenih lopti. Kada njega nema, Memfis igra pomalo konzervativnije u napadu, ali i dalje je jako produktivan, uz manje izgubljenih lopti.

Treća stvar je činjenica da Memfis u ekipi ima dosta dobrih igrača, ali osim Moranta niti jednu izrazitu zvezdu pa protivnici ne znaju na koga da se koncentrišu. Nominalno je drugi igrač ekipe Džeren Džekson, ali ne sme se zaboraviti Desmond Bejn, Dilon Bruks, Brendon Klark i Tajus Džons, a tu su i Dientoni Melton, Zair Vilijams, te dvojac pod košem - Stiven Adams i Ksavier Tilman. Grizlisi su stvarno široka ekipa.

Iako smo napisali neke razloge, ipak je teško u potpunosti da se shvati kako i zašto Memfis igra odlično bez Moranta. Jedno je sigurno - ako su ih Voriorsi malo potcenili u prošloj utakmici, ove noći sigurno neće. Sada je i njima jasno da su Grizlisi opasni. Sa ili bez svog najboljeg igrača.

NBA LIGA, PLEJ-OF

Subota

01.30: (1.80) Milvoki (12.5) Boston (2.25)

04.00: (1.35) Golden Stejt (14.0) Memfis (3.70)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Emir FULURIJA


tagovi

Dža MorantMemfis GrizlisGolden Stejt VoriorsNBA ligaNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara