Džimi Batler (©AFP)
Džimi Batler (©AFP)

Džimi Batler - protagonista kakav je potreban NBA ligi

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.05.23. | 12:40

Kako prva zvezda Majamija prkosi sistemu i vodi svoj tim do novog finala najjače lige sveta

Džimi Batler je definitivno jedno od najvrelijih imena NBA lige u poslednje vreme. Popularni "Džimi Bakets" radi neverovatne stvari u plej-ofu zbog čega je zavredneo mesto među najboljim igračima sveta u ovom trenutku. Taj epitet zaslužio je nastupima u ovogodišnjem doigravanju, pogotovo u prvoj rundi protiv Milvoki Baksa kada je u proseku beležio skoro 38 poena. Ubitačni ritam održava i protiv Njujork Niksa u polufinalu Istoka, gde je sastav sa Floride nadomak konferencijskog finala.

Plej-of je Džimijevo vreme da pokaže svoje najveće kvalitete. U ligaškom delu sezone Batlerove brojke su ispod proseka za igrača sa etiketom superzvezde NBA. Čim dođe april upali se prekidač u glavi i jednostavno krene da rešeta protivnički koš. S tim da se njegov doprinos ekipi ne vidi samo kroz prizmu napadačkog učinka. Statistički parametari šuta i postignutih poena drastično skaču, pogotovo procenat za tri poena gde je na skoro 40 odsto (u ligaškom delu je šutirao 35% za tri).

Izabrane vesti

Nekada neprijatan, nekad beskrajno šarmantan, Batler je u dosadašnjem plej-ofu oduševio navijače fenomenalnim kompetitvnim pristupom i željom za pobedom. Majami je posle prve utakmice plej-ina doživeo katastrofu protiv Hoksa, ali su pobedili Bulse pa su čiste glave ušli u seriju protiv Milvokija koji su imali najbolji skor u prvom delu sezone gledajući kompletnu NBA ligu. Onda je David izašao pred Golijata i potpuno ga ponizio. Batler je odigrao seriju života protiv Baksa. Ruku na srce možda bi rasplet bio drugačiji da prva zvezda Baksa Janis Adetokunbo nije propustio dve utakmice, ali to ne umanjuje performans „Džimi Baketsa“, pogotovo u strašnoj četvrtoj utakmici na domaćem parketu gde je zabeležio 56 poena, na šta je dodao i devet skokova.

Jednostavno, za njega nije postojao odgovor ekipe iz Viskonsina. Pokušali su koliko su mogli da ga zaustave čestim udvajanjima, ali im nije uspelo. Ono što Batlerovu seriju čini još impresivnijom jeste da je sve ovo uradio protiv jedne od najboljih defanzivnih ekipa u ligi. Koga god da je trener Majk Budenholzer poslao na parket nije imao rešenje za inspirisanog asa Majamija.

Kroz njegovu igru može da se primeti ogromna želja za pobedom i da je spreman da uradi sve što je neophodno da dođe do cilja. I na tom putu ga ne sprečava ni povreda skočnog zgloba koju je pretrpeo na startu polufinala. To je duboko usađeno u njegovu srž i deluje u ovom trenutku kao da je čovek na misiji. Kroz izjave uvek ističe šta za njega znači pobeda čak i ako dođe do čarki sa saigračima iz ekipe, što se desilo u jednom trenutku četvrte utakmice protiv Niksa gde se sporečkao sa Kejlebom Martinom.

"To je bila nezgoda na defanzivnom kraju parketa, dešava se. On zna da želim da pobedim i nikad ništa nije lično protiv njega, popričali smo o tome popravili smo to što treba i nastavili smo dalje. To je plejof košarka", poručio je tada Batler koji je u pobedi Majamija (109:101) ubacio 27 poena uz deset asistencija.

Ovo je velika stvar za igrača koji nastoji da naruši „status quo“ Istočne konferencije vidljiv poslednjih godina. Delić te slagalice je već otkinuo. Videćemo koliko će još moći da pogura ekipu za koju skoro niko nije mogao da predvidi da će biti na samo pobedu od plasmana u finale Istoka. Ko zna, možda će uspeti da odvede Majami do samog kraja, do drugog finala NBA lige u prethodne četiri godine.



tagovi

Džimi BatlerNBA ligaNBA plej-ofMajami Hit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara