Ejdrijan Njui (©Reuters)
Ejdrijan Njui (©Reuters)

Spremaju se velike promene u Red Bulu: Odlazi Ejdrijan Njui!

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.05.24. | 14:18

Vest o rastanku sa jednim od najboljih inženjera u Formuli 1 stigla je na dan godišnjice smrti Ajrtona Sene u bolidu koji je svojevremeno dizajnirao upravo Ejdrijan Njui

Austrijski tim potvrdio je glasine koje su u proteklim danima kružile o budućnosti njihovog glavnog inženjera i dizajnera u ekipi - Ejdrijana Njuia. On će napustiti šampionski tim nakon 19 godina saradnje.

Njui je najuspešniji dizajner bolida u modernoj Formuli 1, a sa Red Bulom je od 2010. godine zabeležio sedam titula vozača i šest titula u konkurenciji konstruktora. Pre početka njihove saradnje 2006. godine, radio je sa Vilijamsom i Meklarenom, osvojivši po šest konstruktorskih i vozačkih titula.

Izabrane vesti

U saopštenju koje je izdao tim sa sedištem u Milton Kinsu navodi se da će Njui napustiti ekipu u prvom kvartalu 2025. godine, a da će do kraja tekuće sezone prisustvovati na "određenim trkama" kako bi nastavio da daje svoj doprinos. Takođe, Red Bul je naznačio da će 65-godišnjak napustiti projekat u Formuli 1, ali da će nastaviti na razvijanju prvog hiper automobila RB17, koji će javnosti biti predstavljen na festivalu Gudvud u julu ove godine.

"Glavni inženjer će se povući iz projekta dizajna bolida Formule 1 kako bi se fokusirao na razvoj i isporuku Red Bulovog prvog hiper automobila, dugo očekivanog RB17. Ostaće uključen i posvećen ovom uzbudljivom projektu do njegovog završetka", navodi se u saopštenju Bikova.

Svoju odluku Njui je obrazložio osećanjem za pravi trenutak.

"Još od kad sam bio dečak, želeo sam da budem dizajner brzih automobila. Moj san je bio da budem inženjer u Formuli 1, i imao sam sreće da to i postane postane stvarnost. Skoro dve decenije sam imao čast da igram ključnu ulogu u napretku Red Bul Rejsinga od novog tima do tima koji je osvojio brojne titule. Međutim, osećam da je sad pravi trenutak da predam tu palicu drugima i da tražim nove izazove za sebe. U međuvremenu, poslednje faze razvoja RB17 su pred nama, tako da će ostatak mog vremena u timu biti posvećen tome".

Šef tima Kristijan Horner zahvalio se Njuiju na doprinosu ekipi.

"Svi naši najsjajniji trenuci u proteklih 20 godina su došli uz Ejdrijanovu pomoć. Njegova vizija i briljantnost pomogli su nam da dođemo do 13 titula u 20 sezona. Njegova izuzetna sposobnost da konceptualizuje i van granica Formule 1 i donese inspiraciju za dizajn gran pri automobila, njegov izuzetan talenat za prihvatanje promena i pronalaženje najvrednijeg dela pravila kako bi se na njih fokusirao i njegova nemilosrdna želja za pobedom pomogli su Red Bul Rejsingu da postane veća sila nego što je pokojni Ditrih Matešič zamišljao. Nasleđe koje je ostavio za sobom će odjekivati hodnicima Milton Kinsa i RB17 će biti odgovarajući testament i nasleđe njegovog vremena provedenog sa nama", izjavio je Horner.

Još je nejasno da li je Njui doneo konačnu odluku o svojim narednim koracima u karijeri, ali je u proteklim danima bio najčešće povezivan sa Ferarijem, koji nestrpljivo želi da ga uzme za sebe kako bi pokušao da se vrati na vrh sveta.

Iako nije potvrđen konkretan razlog za Njuijev odlazak, najčešće se govori o tome da je njegov odnos sa Kristijanom Hornerom narušen nakon skandala sa početka sezone, kada je britanskog šefa jedna od zaposlenih otpužila za uznemiravanje.

Zvanična potvrda o Njuijevom odlasku došla je na dan 30. godišnjice pogibije Ajrtona Sene u Imoli, u bolidu Vilijamsa koji je dizajnirao upravo Ejdrijan Njui.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Red Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara