Majkl Džordan (©AFP)
Majkl Džordan (©AFP)

Džordan širi portfolio na NASCAR

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.09.20. | 10:46

Njegovo leteće visočanstvo na svoj način se bori protiv rasizma

Verovatno najbolji košarkaš svih vremena, Majkl Džordan postao je, od kako je završio karijeru igrača najbogatiji bivši sportista na svetu. Pored vlasništva nad NBA ekipom iz rodne mu Severne Karoline, Šarlot Hornetsima, poseduje njegov čuveni brend AIR JORDAN preko kojeg je ušao i u evropsku košarku, ali i fudbal i ko zna šta još. Stručnjaci procenjuju da je težak preko milijardu dolara, što samo pokazuje da uspešan sportista može biti i uspešan poslovni čovek. To je naravno izuzetak od pravila pošto preko 90 posto profesionalnih sportista u SAD nakon završetka karijere u roku opd nekoliko godina izgubi praktično sve.

Naravno ne i Njegovo leteće visočanstvo koje je na berzi ovaplodilo znoj i trud sa parketa i šest osvojenih titula. I čini se da se tu neće zaustaviti pošto je odlučio da proširi poslovno-sportski portfolio.I to sa ekipom iz NASCAR-a, najpopularnijeg američkog automobilskog šampionata.

Izabrane vesti

Kako je objavio njegov poslovni partner i čuveni vozač Deni Hemlin, nakon 10 godina reklamiranja brenda AIR JORDAN u ovom takmičenju, odlučeno je da se ode korak dalje i osnuje ekipa. I to sa zanimljivom predznakom pošto će prvi put jedan tim imati crnog vlasnika, ali i crnog vozača. Naime, odlučeno je da se odmah angažuje jedini Afroamerikanac u NASCAR-u, Baba Valas.

"Istorijski, NASCAR se mučio sa pitanjem boje kože, a bilo je tek nekoliko crnih vlasnika timova. Zato sam smatrao da je ovo pravo vreme da dođe do evolucije i prihvatanja društvenih promena sve više i više", stoji u objavi legendarnog košarkaša.

Džordana ekstremniji članovi crne zajednice često odbacuju smatrajući ga "čiča Tomom", što je najveća moguća uvreda pošto znači da je rob belaca aludiranjem na čuvenu knjigu "Čiča Tomina koliba". Sa druge strane, on do sada nije želeo previše da gura rasnu agendu, pošto je njegova baza sport i biznis, ali se čini da je sada konačno "legao na rudu".


tagovi

Majkl DžordanŠarlot Hornets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara