Šejn Larkin (©MN Press)
Šejn Larkin (©MN Press)

Efes sa penala dobio igru živaca, Valensija hrabro poginula u Istanbulu

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.10.23. | 21:35

Na kraju je jedna lopta presudila

Posle dva uvodna poraza - dve uzastopne pobede.

Retko kada je tranzicija laka, pogotovo je komplikovana i zahtevna kada se završi višegodišnji boravak jednog trenera koji je napravio velike, pa čak i najveće rezultate u klupskoj istoriji. Svesni su toga bili svi u Efesu kada je otišao Ergin Ataman, ali Erdem Džan pokazuje da je spreman da se uhvati u koštac sa ovim problemom, u pokušaju da vrati Efesu sjaj evropskog šampiona. Biće to dug proces. Efes je trijumfalno završio prvu duplu sedmicu Evrolige, pošto je posle Asvela pala i Valensija - 77:73 (18:15, 20:25, 19:13, 20:20).

Izabrane vesti

Bila je to prava igra živaca u kojoj je Efes sa penala stigao do trijumfa zahvaljujući iskustvu i hladnokrvnosti Šejna Larkina i Rodriga Bobue, uz veliku pomoć Darijusa Tompsona i Vila Klajburna. Upravo je ovaj kvartet bio i najefikasniji u domaćim redovima. Larkin je odigrao svestranu utakmicu i skupio 15 poena (4/9 iz igre, 5/9 slobodna bacanja), uz osam skokova, šest asistenciaja, po dve ukradene i izgubljene lopte, te šest iznuđenih faulova za indeks 26. Bobua ga je pratio sa 14 poena, dok su Klajburn i Tompson imali po 13 poena, s tim što je prvim dopisao šest skokova, a drugi pet asistencija.

Ne može se reći da je Valensija zaslužila poraz, odigrala je utakmicu sa dva lica, što je na kraju rezultiralo prvim porazom u Evroligi, posle tri startne pobede. Gosti su imali dobru situaciju u uvodnim minutima treće četvrtine, kada je serijom 9:2 stigao do devet poena prednosti (50:41), ali je sve palo u vodu do odlaska na poslednji mali odmor pošto je punih šest minuta ostao bez poena iz igre. To je Efes iskoristio prvo da poravna rezultat, onda i da ode na šest poena više, što je uspeo da sačuva do poslednjeg zvuka sirene.

Gosti su do kraja utakmice četiri puta uspevali da stignu na samo dva poena zaostatka, poslednji put na devet sekundi do kraja kada je Demijen Inglis smanjio na 73:75, ali više od toga se nije moglo. Pokušali su košarkaši Valensije da odigraju još jednu dobru odbranu i eventualnu nateraju domaćina na grešku, ali je taj pokušaj osujetio Darijus Tompson asistencijom za Dereka Vilisa koji je postavio konačnih 77:73.

Kod gostiju najefikasniji je bio upravo Inglis sa 13 poena, a dvocifren je bio još samo Đosep Puerto sa 10 poena. Stefan Jović je odigrao 22 minuta i za to vreme imao šest poena, četiri skoka i tri asistencije.

Efes narednog četvrtka gostuje Olimpijakosu, dok Valensija dan kasnije ide na noge Žalgirisu.

EVROLIGA - 4. kolo

Četvrtak

Fenerbahče - Asvel 101:86

/Vilbekin 18 - F. Džekson 25/

Olimpijakos - Partizan 98:94 (85:85)

/Larencakis 19 - Ledej 18/

Baskonija - Žalgiris 82:99

/Moneke 32 - Šmic 21/

Real Madrid - Olimpija Milano 88:71

/Ljulj 19 - Šilds 16/

Petak:

Monako - Alba Berlin 86:75

/Džejms 17 - Tomas 17/

Anadolu Efes - Valensija 77:73

/Larkin 15 - Inglis 13/

Panatinaikos - Makabi Tel Aviv U toku

Virtus Bolonja - Crvena zvezda U toku

Barselona - Bajern Minhen U toku



tagovi

EvroligaAnadolu EfesKK ValensijaStefan JovićDarijus TompsonŠejn LarkinRodrig Bobua

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara