Dante Egzum i Fakundo Kampaco (© Star Sport)
Dante Egzum i Fakundo Kampaco (© Star Sport)

Egzum vs Kampaco: Duel koji lomi trku za šampiona ABA lige

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.06.23. | 10:22

"On je glava zmije u Crvenoj zvezdu, biće bitno zaustaviti njega", priča Dante Egzum o Fakundu Kampacu pred početak finalne serije ABA lige

To je to, došli smo do samo kraja ABA lige, sada se odlučuje ono najbitnije - ko će biti šampion regionalnog takmičenja. Treći put u istoriji za titulu u finalnu boriće se večiti rivali, Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda. Već sada oba kluba mogu da razmišljaju o taktičkim varijantama i gde bi mogla da se ostvari prednost, ali jedan duel se posebno izdvaja. Biće to okršaj dva nekadašnja NBA igrača, a sada lidera na pozicji plejmejkera. Na jednoj strani imamo ludicnog Fakunda Kampaca, a na drugoj fizički dominantnog Dantea Egzuma.

Ko bude ovde ostvario prednost, imaće i izrazito veće šanse da se okiti šampionskom titulom.

Izabrane vesti

"Radili smo cele sezone da bismo došli do ovog dela, spremni smo", rekao je bio Dante Egzum posle pobede nad Cedevitom u majstorici.

Morali su crno-beli mnogo više da rade da bi došli do samog finala. Crvena zvezda je sa po dve ubedljive pobede protutnjala kroz četvrtfinale i polufinale, dok je Partizan morao da igra majstorice i protiv Studentskog centra i Cedevite. Ipak, potvrdili su kvalitet kada je to bilo najbitnije i pitanje pobednika se sinoć nije postavljalo.

Ipak, sada se sve zaboravlja jer sledi derbi, utakmice koje su često i više od samog sporta.

"Mislim da će biti drugačiji derbi od prethodnih i veoma sam uzbuđen i znam da će biti bitno i za nas i za njih i biće to sjajna bitka dva odlična tima pa ćemo morati da se spremimo da bismo odigrali dobro. Oni su zaista odlična ekipa. To su i pokazali tokom čitave sezone".

Za razliku od prethodne sezone kada smo takođe gledali večiti derbi u finalu, sada je Partizan taj koji će imati prednost domaćeg terena zbog boljeg učinka u ligaškom delu.

"Mislim da je prednost domaćeg terena značajna i igraće ulogu. Navijači su ovde neverovatni, a ovde je sve u kontrolisanju serije i videli smo šta se desi kada ne prekinemo njihovu. Mi znamo njih, oni znaju nas i biće to prava bitka i oni će probati da urade iste stvari kao i mi ", poručio je Dante Egzum.

Večiti rivali su još jednom potvrdili da su ubedljivo najbolji timovi u regionu. U ovosezonskih mečeva, Zvezda ima tri pobede protiv Partizana.

"Biće to prava borba na parketu, mi znamo njihove prednosti i akcije, oni znaju naše, ali na kraju ko bude igrao bolju timsku košarku će osvojiti titulu".

Ipak, svestan je i Partizanov Australijanac da sve počinje od omalenog Argentinca u igri Crvene zvezde.

"Oni imaju dosta odličnih igrača, a Kampaco je glava zmije i on dosta toga kontroliš i to će biti bitno za utakmice".

Argentinac je stigao na Mali Kalemegdan u decembru. Za to vreme je odigrao 19 mečeva u ABA ligi i u proseku beleži 13,2 poena čime je potvrdio ekstra klasu na košarkaškom parketu.

"Opasan igrač, vidi ceo teren i mislim da ću zbog prednosti u visini biti na niskom postu protiv njega često, ali ni to nije nikakva tajna. Znaju oni da se tako nešto sprema, pokušaće da stvore svoje prednosti, a mi svoje"

Jasno je da Egzum kvalitetom može da isparira svakome pa i Argentincu. Momak koji je kod Željka Obradovića eksplodirao, pokazao ponovo zašto se nekada očekivalo da dominira i NBA ligom. Atletskim predispozicijama je razbijao i timove u Evroligi, a sada će sve to pokušati i protiv Zvezde u završnici ABA lige u kojoj je u proseku ubacivao 11,8 poena. Ipak, uprkos očiglednom napadačkom talentu u crno-belim taboru...

"Odbrana će biti ključna, naravno potrebno je postići više poena od protivnika, ali ako uspemo da ih zaustavimo to će otvoriti prostor jer svi znamo da u napadu imamo dosta igrača koji su u stanju da kreiraju nešto."

Partizan je do sada odigrao 73 utakmice u svim takmičenjima. Ostalo je još minimalno tri, a maksimalno pet susreta do kraja sezone za klub iz Humske

"Nije teško, jeste dugačka sezona, bilo je uspona i padova, ali zbog ovoga smo se spremali mesecima. Ako nisi motivisan za ove mečeve,. ne znam ni zbog čega se baviš košarkom", završava Egzum.

Finalna serija počinje u ponedeljak 12. juna u Areni. Prve dve utakmice je Partizan domaćin, potom se serija seli u Pionir.



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaFakundo KampacoDante Egzum

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara