Džoel Embid (Foto: AFP)
Džoel Embid (Foto: AFP)

Embid kampovao na liniji penala, Irving i Hardavej pisali istoriju bez Dončića (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.01.24. | 23:42

Vašingtou uspelo da bude lošiji od Detroita

U SAD se slavi dan Martina Lutera Kinga, a po 38. put NBA obeležava ovaj federalni praznik. Čak 11 mečeva je na repertoaru najjače lige sveta, a ovaj poseban dan otvorili su košarkaši Filadelfije i Hjustona. Očekivala se interesantna borba u reketu između Džoela Embida i Alperena Šenguna, a na kraju je Kamerunac sa američkim pasošem učinio ovaj susret prilično nezanimljivim. Na kraju 124:115, a razlika je bila jednocifreno samo zato što su se Siksersi opustili kada je sve bilo gotovo, pa su Roketsi postigli 38 poena u poslednjoj četvrtini i upristoliji razliku, pošto su u jednom trenutku bili i 28 poena u minusu.

Dominirao je Embid i susret okončao sa 41 poenom i 10 skokova. Vezao je 16. uzastopnu utakmicu sa 30 ili više poena i 10 ili više skokova. Duži niz kroz NBA istoriju imao je samo legendarni Vilt Čemberlen. Ipak, posebno je interesantno što je centar Filadelfije skoro polovinu poena postigao sa linije za slobodna bacanja.

Izabrane vesti

Šutirao je 16/17 sa crte i nastavio da puni protivničke koševe slobodnim bacanjima. Ovo mu je treći me u januaru i treći put da izvodi preko 12 penala, a dvocifren broj izlazaka na liniju 19. put od starta sezone. Nekada je zaista teško zaustaviti ga, pa protivnici nemaju drugo rešenje, nego da ga fauliraju. Šta li bi samo Stiv Ker rekao da je protiv njegove ekipe toliko poena postigao bacanjima...

Kako bilo, MVP-a iz prethodne sezone ispratili su Tajris Meksi sa 27 poena, Patrik Beverli sa 11 i Tobajas Heris sa 10. Što se tiče Hjustona, najefikasniji sa 20 poena bio je Džejlen Grin, dok je Šengun upisao 19 poena, uz devet skokova i šest asistencija. Dilon Bruks je dodao 18 poena, po 14 su postigli Ejmen Tompson i Kem Vitmor, dok je Džabari Smit brojao do 13.

U drugom NBA okršaju na dan Martina Lutera Kinga pobedu su upisali Dalas Maveriksi, koji su bez Luke Dončića savladali Nju Orleans Pelikanse 125:120.

Kajri Irving je odigrao tek 45. meč u dresu tima iz Teksasa, a u tandemu sa Timom Hardavejom je ispisao istoriju. Sjajni plejmejker je susret okončao sa 42 poena, sedam skokova i sedam asistencija. Dokazao da je u odličnoj formi, pošto je na prethodna četiri meča beležio 35, 33, 44 i 33 poena. Hardavej je postigao čak 41 poen, što ukazuje da su njih dvojica postigli dve trećine poena Mavsa, a iskusni šuter je ubacio čak devet trojki iz 15 pokušaja. Postali su tek drugi tandem Dalasa koji je na istom meču ubacio po 40 poena. Irving je bio deo i prvog, kada je su to izveli on i Dončić.

Mavsi su se trijumfom izjednačili sa Pelikansima (24-17), koje je večeras predvodio Zajon Vilijamson sa 30 poena, dok ga je Si Džej Mekolum ispratio sa 23. Iskusni litvanski reprezentativac Jonas Valančijunas je ubeležio samo šest poena, uz šest skokova za poraženu ekipu.

U okršaju najgorih timova lige, slavili su Detroit Pistonsi. Iako su nadigrali Vašington na gostovanju i dobili sa 117:129, ostali su na začelju Istoka, jer im je ovo bila tek četvrta pobeda u sezoni (4-36; Vizardsi 7-32).

O kakvom sudaru je bila reč, najbolje govori podatak da je prva figura utakmice bio 32-godišnji rekonvalescent Alek Burks. Košarkaš kojem se kada je kao 12. pik stigao u NBA predviđala uspešna karijera zbog silnih povreda nije uspeo da ostavi nikakav trag, ali je zato večeras bio alfa i omega čete Montija Vilijamsa - 34 poena i 8/12 za tri.

Detroit može da raduje što ima dobro jezgro mladih igrača, mada retko su uspevali da se spoje na parketu. Ovoga puta nije bilo Kejda Kaningema, ali su zato Džejden Ajvi (24 poena) i Džejlen Duren (20 poena i 19 skokova) odigrali dobro, a ispratio ih je i Osar Tompson sa 14 poena i osam uhvaćenih lopti.

Pistonsi imaju lošiji skor i neće im ova pobeda apsolutno ništa značiti, ali čini se da imaju talentovaniji tim i veći potencijal od Vizardsa. Večeras je tim iz glavnog grada SAD predvodio Tajus Džons sa 22 poena, Kajl Kuzma je dodao 21, a možda i razočarenje sezone, Džordan Pul, dodao je 16 poena. Deni Avdija je za 27 i po minuta postigao 12 poena, Lendri Šamet je dodao 11.



tagovi

FiladelfijaDžoel EmbidDalas MaveriksKajri IrvingTim Hardavej JrDetroit PistonsVašington Vizards

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara