Džoel Embid (©AFP)
Džoel Embid (©AFP)

Embid o izboru SAD: Jesam Kamerunac, ali sin mi je Amerikanac, a i hteo sam na Olimpijske igre

Vreme čitanja: 2min | pet. 06.10.23. | 10:19

“Svoju zemlju volim mnogo, Francuska je pokazala veliko interesovanja, ali doneo sam pravi izbor“, kaže centar Filadelfije

Saga je konačno završena. Džoel Embid je posle višemesečnog koketiranja sa tri zemlje izabrao Sjedinjene Američke Države za reprezentaciju koju želi da predstavlja na velikim takmičenjima.

Dugo je otezao Embid da preseče i odluči se, iako je suštinski izbor svima bio jasan onog trenutka kada su se Ameri uključili u igru. Rođeni Kamerunac je o svom izboru razgovarao sa američkim novinarima i sa, reklo bi se, neiskrenim emocijama pričao o tome kako voli svoju zemlju i da je odluka bila mnogo teška.

Izabrane vesti

“Svidele su mi se sve tri opcije. Hteo sam da igram za svoju zemlju, koju mnogo volim, ali sam želeo da idem na Olimpijske igre. To mi je bio glavni cilj i san koji želim da ostvarim“, rekao je centar Filadelfije, pa dodao:

“Na to mogu da dodam i da mi je sin Amerikanac, da u toj zemlji živim dugo i ovo je još jedna odluka koju sam doneo gledajući porodicu. Sada ću moći da reprezentujem zemlju u kojoj je rođen moj sin. Ponavljam, volim svoju zemlju, ali hteo sam da igram na Olimpijskim igrama“.

Zahvalio je američkoj reprezentaciji što ga je pozvala pod svoje skute...

“Francuska se obavezala i želela me jako, što cenim. Zato je odluka bila teška. Nisam hteo da brzam sa ovom odlukom, ali mi je sve otežao rok koji je stavljen pred mene. Zadovoljan sam izborom“.

Sada, kada je jasno da će Embid igrati za Amerikance, može dalje da se razvija priča o stvaranju novog Drim tima. Lebron Džejms već neko vreme sastavlja najjači mogući tim za Pariz 2024. godine, a inicijalni pristanak da zaigraju sledeće godine na Olimpijskim igrama dali su Kevin Durant, Stef Kari i Drejmond Grin, dok superzvezde poput Kajrija Irvinga, Entonija Dejvisa, Džejsona Tejtuma i Kavaja Lenarda razmišljaju najozbiljnije o tome. Džimi Batler, Pol Džordž, Devin Buker, Bem Adebajo, Demar Derozan, Bredli Bil, Džejlen Braun, Donovan Mičel, Kris Midlton Džulijus Rendl, Zek Lavin, Eron Gordon, Kajl Kuzma, Zajon Vilijamson, Fred Vanvlit, Bruk Lopez takođe su pokazali određenu dozu interesovanja da budu deo Lebronovog velikog projekta.

Iz tog razloga francuski veteran Nikola Batum nije iznenađen Embidovim izborom.

“Nisam uopšte iznenađen, niti ljut jer kao košarkaški navijač mogu samo da budem jako uzbuđen zbog onoga što Amerikanci spremaju, a to je tim nalik onom iz 1992. ili 2008. godine. Takve stvari ne viđate često. Zato sam kao navijač jako uzbuđen“, rekao je Batum.

Predviđanja su se ostvarila, Amerikanci ne samo što izvlače ono najbolje što imaju, već su morali da posegnu i za naturalizovanim igračem kako bi za Pariz izgledali tip-top. A Embid, Embid je samo pokazao da mu je više stalo do medalje, nego do poštovanja nacije...


tagovi

Džoel Embidkošarkaška reprezentacija SADOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara