Mark Gasol (©AFP)
Mark Gasol (©AFP)

Emotivan oproštaj Marka Gasola od košarke i posebna zahvalnost Kariju Pešiću

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.02.24. | 00:53

Legendarni španski centar stavio tačku na karijeru

Pojedini se vraćaju košarci, drugi odlaze iz nje. Barem sa terena. Riki Rubio je pre dva dana najavio da se vraća treninzima, priključio se Barseloni i otvorio dušu. Govorio je sa kakvim se sve poteškoćama suočavao prethodnih meseci,  zbog kojih je i odlučio da se privremeno skloni u stranu, ali i šta ga je sve snašlo u životu. Jedan španski as se vratio, a Mark Gasol oprostio.

Legendarni španski centar stavio je tačku na karijeru. Definitivno je presekao – došlo je vreme da odsvira kraj. Više ga neće biti na terenu, po tom pitanju je prelomio, ali ostaje u Đironi kao funkcioner. Košarci nije rekao zbogom i veruje da još štošta može da joj ponudi. Samo van terena, gde se majstorski snalazio pod obručima.

Izabrane vesti

Obelodanio je odluku Mark Gasol posle višemesečnog razmišljanja i konsultovanja sa porodicom. Želi više da joj se posveti i pokuša da nadoknadi propušteno. Ipak, odluku nije bilo lako doneti i jedan deo njega i dan-danas se sa njom ne slaže.

„Vreme je da se sklonim. Deo mene je tako odlučio, a ima i onaj koji se ne slaže sa takvom odlukom, ali sada je vreme da naučim druge sve što su mene naučili. Ovome pristupam kao da je prirodan i neophodan korak. Prošle godine moje telo je bilo na granici, seli smo u novembru i počeli da finalizujemo ovu odluku“, rekao je Mark Gasol na oproštaju.

Tokom karijere duge dve decenije, Mark Gasol je nastupao za Barselonu, dva puta Đironu, a u NBA ligi za Memfis Grizlise, Toronto Reptorse sa kojima je bio šampion, te Los Anđeles Lejkerse, koji su mu bili poslednja stanica u najjačoj ligi na svetu.

Iz Grada anđela se vratio u Đironu, pomogao klubu da uđe u ACB ligu i zaokružio priču.

„Neću žuriti, želim vreme da posvetim porodici i da nastavim sa vođenjem kluba. Morao sam ovo 8da se penzionišem prim. aut) da uradim. Promocija u ACB ligu sa Đironom i sav stres koji je to podrazumevao... Ali, opet, bio je to poseban trenutak. Ne bih promenio ni sekund onoga što mi se desilo u proteklih 20 godina, pa ni stvari gde sam grešio“.

Na oproštaju se dotakao i ljudi koji su igrali bitnu ulogu u njegovom razvoju, koji su doprineli da bude to što jeste.

„Pešić me je naučio stvarima koje su i dan-danas temelj mog košarkaškog života“, poručio je Mark Gasol i dodao da su veliki utical na njega takođe imali Serđo Skariolo i Pedro Martines.

A, sastavio je i idealni kvintet. Uz njega sve sami Španci.

„Huan Navaro i Pau Gasol, takođe i Riki Rubio, on je osoba koja me smiruje. A, trojka – San Emeterio. On je uvek doprinosio“.


tagovi

Mark GasolKK Đirona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara