Erik Mekolum (©fiba.basketball)
Erik Mekolum (©fiba.basketball)

Erik Mekolum: Liga šampiona ispred Evrokupa

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.12.22. | 15:48

Iskusni američki košarkaš ističe da je FIBA takmičenje po talentu, kvalitetu timova i uspehu nadmašilo drugorangirano ULEB-ovo

FIBA je u martu 2016. godine osnovala takmičenje pod nazivom Liga šampiona, koje iz godine u godinu privlači sve veću pažnju u evropskim košarkaškim krugovima. Sve je češća polemika da li je kvalitetom nadmašila Evrokup, a košarkaš Pinar Karšijake Erik Mekolum nema dilemu.

Izabrane vesti

"Na osnovu svega što sam iskusio i video kada su u pitanju međunarodna takmičenja, za mene lično je Liga šampiona nadmašila Evrokup po pitanju talenta, kvaliteta timova i uspeha", rekao je bivši košarkaš Galatasaraja, Efesa, Uniksa, Himkija i Lokomotive Kubanj za "Anadolu Agency".

Brat NBA zvezde Si Džej Mekoluma je nakupio veliko iskustvo na Starom kontinentu, gde profesionalnu karijeru, sa kraćim pauzama, gradi već 12 godina. Iza sebe ima 57 nastupa u Evroligi i 84 u Evrokupu, a od ove sezone je kao član tima iz Izmira u Ligi šampiona.

"Evroliga je najviši nivo, ali Liga šampiona je definitivno drugo takmičenje u Evropi. Model je dobar, ali bih voleo kada bi timovi igrali više mečeva u grupnoj fazi. Ponekad timovi koji nisu dobri kao drugi mogu da se plasiraju u narednu fazu. Možda bi bilo bolje da se igra u dve grupe", zaključuje Mekolum.

Karšijaka je posle četiri kola druga u Grupi B sa učinkom 2-2. Ispred je nemački Bon (3-1), a iza su Ređo Emilija (2-2) i atinski AEK (1-3).

Sve je veći broj evropskih klubova koji se odlučuju za FIBA takmičenje, pa tako ove sezone u Ligi šampiona igra po pet timova iz Španije (Tenerife, Unikaha, Manresa, Bilbao i Mursija) i Turske (Darušafaka, Bahčešehir, Galatasaraj, Karšijaka i Tofaš), po tri iz Izraela (šampion Hapoel Holon, Hapoel Jerusalim i Bnei Herclija), Grčke (AEK, Peristeri i PAOK) i Francuske (Strazbur, Limož i Dižon), po dva iz Nemačke (Ludvigsburg i Bon) i Italije (Ređo Emilija i Ređana)...

Sve je veće i interesovanje navijača za utakmice FIBA takmičenja, što dokazuje i puna Ulker Sports Arena za duel Bahčešehira i Nimburka.

Ulker Sports Arena tokom utakmice Bahčešehira i Nimburka (©fiba.basketball)Ulker Sports Arena tokom utakmice Bahčešehira i Nimburka (©fiba.basketball)



tagovi

FIBA Liga šampionaEvrokupEvroligaErik Mekolum

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara