Eron Vajt (Foto: Starsport)
Eron Vajt (Foto: Starsport)

Eron Vajt: Povreda me podsetila koliko volim košarku, sledeći put ću zakucati jednom rukom

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.12.21. | 10:19

Košarkaš Crvene zvezde u intervjuu za litvanske medije govorio o prvoj ozbiljnijoj povredi u karijeri

Stigao je tokom leta u redove srpskog šampiona kao veliko pojačanje. Ipak, Eron Vajt je u dresu Crvene zvezde proveo svega 10 minuta u zvaničnim mečevima na parketu. Doživeo je tešku povredu tokom priprema i još nije u potpunosti spreman da se vrati na parket. U intervjuu za BasketNews prisetio se trenutka povrede, istakao koliko mu znači strpljenje koje je su trener Dejan Radonjić i Zvezda pokazali sa njim i njegovom situacijom, a ne krije da su ga prva ozbiljnija povreda u karijeri i duža pauza samo podsetili koliko voli košarku.

01.00: (1,60) Klivlend (13,0) Majami (2,60)

Izabrane vesti

Sredinom septembra, kada su pripreme ulazile u završnu fazu, košarkaši Crvene zvezde gostovali su u Minhenu na Magenta kupu. U polufinalu turnira megdan su delili sa Panatinaikosom, a početkom treće deonice svi zanemeli posle prodora, atraktivnog zakucavanja, ali i nezgodnog Vajtovog pada. Krilni košarkaš se odmah uhvatio za ruku, njegov izraz na krvlju oblivenom licu - s ozbirom da je udario i glavom o parket pa je imao i otvorenu ranu na čelu - jasno je stavljao do znanja da je u pitanju teža povreda.

"Odmah sam bio u fazonu: 'Sra***', nije prava", prisetio se Amerikanac, koji je momentalno shvatio da je došlo do preloma podlaktične kosti njegove leve ruke.

Nije mario što mu se krv sliva niz lice.

"Ljudi, zaboravite moje lice. Slomio sam ruku", uzvikivao je emotivni Vajt.

Danas se smeje svojim reakcijama. Čitava stvar postala je šala među košarkašima Crvene zvezde. Ipak, tog dana malo ko je imao razloga za osmeh. Na putu ka bolnici je zamolio Zvezdinog fizioterapeuta da kontaktira njegovu porodicu i obavesti je o njegovom stanju. Vajtova supruga i deca su iz Beograda pratila utakmicu putem TV ekrana.

"Deca, posebno najmlađa ćerka koja ima dve godine je bila izbezumljena".

Delovalo je da bi i sezona mogla da bude gotova za Zvezdino letošnje pojačanje... Eron je bio besan.

"Poludeo sam, što je možda čudna reakcija kada pogledam na to iz ove perspektive, ali nisam razmišljao koliko ću pauzirati, koliko je teška povreda. Iznervirao sam se jer sam zaista imao osećaj da stvari dolaze na svoje. Bio sam srećan u Beogradu, tako da sam bio besan".

Njegova supruga je putem društvenih mreža molila ljude da prestanu da dele video sa Vajtovom povredom, ali njemu to nije smetalo. Čak ga je i sam premotavao bezbroj puta.

"Ako mogu da pokazuju trojke i zakucavanja, kako onda mogu ja nekome da kažem da ne može da podeli video sa mojom povredom. Gledam sa ga toliko puta. Nije trebalo to da radim verovatno. U početku sam ga baš često gledao, ali sam ubrzo shvatio da tako ništa neću promeniti".

Mnogi su u prvih mah pomislili da je glavni krivac za tešku povredu Vajta njegov prezimenjak Okaro. Centar Panatinaikosa je bio pod košem kada je Zvezdin košarkaš zakucao i činilo se da ga je u letu zakačio. Posle utakmice Okaro je poslao poruku Eronu, koji je, priznaje, bio besan. Ipak, upravo to gledanje snimka iznova i iznova ga je nateralo da promeni mišljenje.

"Ako pogledate video-klip, biće vam jasno da me nije gurnuo, ali pri toj brzini čak i najmanji dodir može nešto da promeni. Ipak, ne mislim da se sve zbog toga dogodilo. Ne verujem da je to uticalo na ishod. Bilo je kako je bilo. Ne mislim da je tu išta bilo nesportski".

Kako je i u intervjuu za Mozzart Sport pričao, oduševljen je kako je Crvena zvezda pristupila njegovoj povredi.

"Ovo mi je prva povreda u karijeri. Znam priče iz evropskih klubova u kojima su treneri požurivali igrače da se vrate. Ovde je potpuno suprotno. Nije postojao nikakav pritisak. Čak i sada, ne postoji pritisak sa Zvezdine strane i zbog toga se kao igrač osećate bolje. Nikada ne želite da vas neko tera da igrate ne znajući da li je vaše telo spremno za to. Veoma sam zahvalan treneru i menadžmentu zbog toga kako su se poneli prema meni".

Prve zvanične minute u crveno-belom dresu upisao je nedavno u pobedi nad Zenitom u Sankt Peterburgu. Proveo je 10 minuta na terenu, a jednom prilikom se isprečio Mateušu Ponitki u kontri i završio na parketu.

"Nisam ni razmišljao da li da se zaustavim levom ili desnom rukom. To je najvažnija stvar. Da igram slobodno i znam da je sve u redu", rekao je Vajt i našalio se: "Na kraju krajeva, sada je ruka jača nego pre. Sada ima metalnu ploču unutra".

Kaže da je iz svega izvukao pouke.

"Shvatio sam koliko volim da radim ovo. Nikada ranije nisam imao povredu. Da budem iskren, nije lako svake godine dolaziti u Evropu. Ako to pričate nekom ko ne razume košarku, pitaće vas šta nije u redu sa vama. Ali nije lako napustiti porodicu i stvarati novi dom za svoju decu i suprugu na 10 meseci. Ponekad bude previše. Ali tokom oporavka od povrede sam shvatio koliko volim košarku. Zaista. Volim da budem oko nje. Da budem deo svlačionice. Sve male stvari koje dolaze sa njom".

Da se ponovo nađe u kontri, ponovo bi zakucao.

"Iskreno, zakucao bih jednom rukom", rekao je sa osmehom napominje BasketNews i nastavio: "Tako bi imao bolji balans. Rekao sam asistentu da se obično odrazim sa dve noge pri zakucavanjima. Povreda mi se desila kada sam se odrazio sa jedne. Možda ću sledeći put odskočiti sa dve noge kako bi imao bolju kontrolu".

Nema prostora za strah.

"Ne možete sebi dozvoliti da tako razmišljate: 'Sra***, ovo podseća na tu akciju'. Neće se tako odigrati. Da se ponovi već naredne nedelje i ja sam na utakmici, poslušaću svoje instinkte. Verovatno ću pokušati da se odrazim sa dve noge i zakucam, da držim kontrolu i da ne idem tako brzo. Ne možete ići punom brzinom da biste zakucali. Osim toga, trudiću se da igram svoju igru kao što sam navikao".


tagovi

Eron VajtKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara