Franc Vagner slavi sa saigračima (©FIBA Basketball)
Franc Vagner slavi sa saigračima (©FIBA Basketball)

Evropsko finale Mundobasketa u Manili: Obst i Šreder presudili Amerima i zakazali megdan sa Srbijom

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.09.23. | 16:30

Danijel Tajs i Andreas Obst pogurali Nemce ka velikom finalu

Očekivano ili ne, finale ovogodišnjeg Mundobasketa u Manili igraće Srbija i Nemačka! Gledaćemo prvo evropsko finale najmasovnijeg planetarnog takmičenja posle 17 godina lekcije koju je Španija očitala Grčkoj u Saitami 2006. godine. Verovatno su mnogi želeli komšijsko finale u Filipinima koji su dugo bili američka kolonija, ali prvo je Srbija, zatim i Nemačka pokvarila takve planove i videćemo sudar dve najjače ekipe na turniru, obe sa Starog kontinenta.

Pošto su Orlovi očitali lekciju Kanadi, Nemačka je u dosta neizvesnijem i napetijem okršaju sa Sjedinjenim Američkim Državama ostvarila pobedu u vrhunskoj predstavi i atomskoj košarci koja se igrala na u "Mall of Asia"! Jurnjava koja je trajala svih 40 minuta završila se trijumfom selekcija Gordija Herberta rezultatom 113:111 (33:33, 26:29, 35:24, 19:27), pa će na megdan Srbiji u nedelju od 14.40 po srednjoevropskom vremenu.

Izabrane vesti

Imali su Nemci na pet i po minuta do kraja komotnijih 12 razlike (106:94), ali su Amerikanci krenuli u poslednji juriš i umalo da vidimo potpunu dramu u Manili. Nemci se nisu snašli na američki presing i trebalo im je malo vremena da se naviknu na nove uslove na parketu, a kada je ekipi najviše falilo mirnoće i čvrstine pojavili su se Andreas Obst i Denis Šreder!

Plejmejker koji je umalo izbacio Nemačku sa Mundobasketa tokom četvrtfinala sa Letonijom, večeras je izrastao u apsolutnog heroja svoje reprezentacije pošto je završio dve ključne akcije u samoj završnici. Prvo prodorom na tablu, onda i pogotkom sa poludistance, praćen velikom trojkom Obsta, njegovom četvrtom na utakmici!

Šreder je utakmicu završio sa 17 poena i devet asistencija za 33 minuta na parketu, te odličnih 7/13 iz igre, odnosno 3/7 sa distance. Obst je bio najefikasniji igrač susreta sa 24 poena (6/11 iz igre, 4/8 za tri), te šest dodavanja za prvo finale Nemačke u njenoj istoriji.

Amerikanci su bili u zaostatku više od 30 minuta, na kraju su Entoni Edvards i Ostin Rivs podigli temperaturu na parketu, ali bilo je prekasno. Nemci su već bili u dobroj zoni i uspeli su da sačuvaju unutrašnji mir kako bi priveli susret željenom kraju. Ni Kanade, ni Amerike, već Srbije i Nemačke!

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Nemačka je imala čak šestoricu dvocifrenih u svojim redovima, trojicu sa bar 21 poenom! Danijel Tajs je ubacio 21 poen uz sedam uhvaćenih i dve podeljene lopte, Johanes Fojtman (imao i sedam skokova uz pet asistencija) i Moric Vagner ubacili su po 10 poena, dok je Moricov brat Franc dopisao 22 poena (7/18 iz igre, 3/10 za tri).

Nije se Franc naročito pokazao u šutu za tri, ali njegova partija je posebno privukla pažnju javnosti zbog toga što je propustio četiri utakmice na turniru usled povrede skočnog zgloba. On je sa ekipnim treninzima počeo tek u utorak, ali vratio se jači i očigledno motivisaniji nego ikada pre! Ovo polufinale odigrao je na visokom nivou iako se vidi da šuterski nije onaj pravi. Sada će imati još i veći motiv da u nedelju odigra najbolje što može protiv Srbije.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - NEMAČKA 111:113

(31:33, 29:26, 24:35, 27:19)

Dvorana: Mol of Azija

Sudije: Antonio Konde (Španija), Boris Krejič (Slovenija), Gatis Salins (Letonija)

SAD: Bankero 6, Bridžis 17, Branson 15, Edvards 23, Halibarton 7, Hart 9, Ingram, Džekson 8, Džonson, Kesler, Portis 5, Rivs 21

Nemačka: Bonga 3, Gifaj, Holac, Kramer, Lo, Obst 24, Šreder 17, Tajs 21, Timan 10, Fojtman 6, Vagner 22, Vagner 10

Ako su naši košarkaši protiv Litvanije, onda i Kanade pokazali najbolju timsku košarku, ovo je vrlo verovatno najbolja utakmica na celom Mundobasketu! Prštalo je na obe strane pred 15.000 gledalaca, koji su mogli da uživaju u istinskom košarkaškom spektaklu. Za razliku od naše utakmice, gde smo mi Kanađane držali konstantno prizemljene, ovde nije bilo kočnica na obe strane i pobedu je odneo tim koji je apsolutno zasluženo tu gde jeste.

Možda ih kritičari nisu videli u miksu za zlato, ali uzimaju u obzir da je ova ekipa Nemačke nastavak onoga što smo mogli da gledamo prošle godine u Berlinu, kada je pred berlinskim auditorijumom osvojena bronza, nema ni trunke dileme da je ova pobeda ne samo zaslužena, već i apsolutna potvrda teze da je ovaj sastav spreman za mnogo više.

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Amerikanci su dobili još jednu bolnu lekciju i ponovo stotku od evropske selekcije. Prvo Litvanija, sada Nemačka. Stiv Ker nije na raspolaganju imao najbolje igrače, to će verovatno biti slučaj na Igrama u Parizu sledeće godine, ali je uspeo da izvuče polufinale i meč za bronzu što i nije tako loše. Svakako je pomak u odnosu na Peking pre četiri godine, kada su Ameri takmičenje završili već u četvrtfinalu. Edvards je utakmicu završio sa 23 poena (10/17 iz igre), osam skokova i tri asistencije, dok je Ostin Rivs dodao 21 poen (7/10 iz igre). Mikel Bridžis je imao 17, a Džejlen Branson 15 poena uz sedam završnih dodavanja.

Svakako smo očekivali ozbiljnog rivala u finalu, ali definitivno je Nemačka najozbiljniji takmac za zlato! I, to ne treba zaboraviti, još neporažen...



tagovi

Entoni EdvardsDanijel TajsFranc Vagnerkošarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija NemačkeKvalifikacije za Mundobasket 2023Denis ŠrederAndreas Obst

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara