Nikola Radovanović (Partizan / Budućnost Bijeljina)
Nikola Radovanović (Partizan / Budućnost Bijeljina)

Finale pre finala: Orlići grizu Furiju za odlazak među četiri najbolje selekcije

Vreme čitanja: 2min | sre. 14.08.19. | 10:10

Nikola Radovanović i Matija Belić biće najveći aduti selektora Saše Nikitovića

Srbija se nekako izvukla protiv Slovenije, Španija je sačuvala živu glavu protiv Nemačke, što znači da je sve spremno za veliki derbi poznatih košarkaških rivala u četvrtfinalu Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina u Udinama. Pokušaće sastav Srbije tako da osvetla lice mlađih selekcija i da po prvi put ovog leta uđe u borbu za medalje. Ali ne treba se zavaravati. Pred košarkašima naše zemlje je možda i najveći izazov u dosadašnjem toku njihove karijere.

Izabrane vesti

Meč protiv Slovenije u osmini finala došao je kao poručen. Pokazao je tačno šta valja, a šta ne valja u igri momaka koje vodi Saša Nikitović. Nakon relativno slabog prvog poluvremena, a potom i lošeg početka drugog, Srbija je vezala 18 poena i tako zadala jak udarac „momcima sa Triglava“ od kojeg oni nisu uspeli da se oporave do kraja utakmice.

Juče je u prvi plan izbio standardni i dobro uigrani srpski dvojac koji čine Matija Belić iz Žitkobasketa, te Nikola Radovanović koji je do sada nastupao za beogradski Partizan i Budućnost iz Bijeljine. I jedan, a i drugi juče su zabeležili dabl-dabl učinak i na krilima tog ostvarenja pokušaće da uvedu Srbiju među četiri najbolje reprezentacije na Starom kontinentu.

Nikola Đurišić (Banjica / Mega Bemaks)

Ima tu još košarkaša od kojih se dosta očekuje. Ne samo na ovom Evropskom šampionatu, već i u godinama predstoje. Tu se pre svega misli na Nikolu Đurišića, košarkaša Mega Bemaksa i, zanimljivo, sina proslavljene užičke odbojkašice Vesne Čitaković-Đurišić, koji je uz to godinu dana mlađi od ostatka ekipe. Već sada se ističu i Stefan Dabović iz Dinamika, Nikola Šaranović iz Crvene zvezde i Ilija Milijašević iz Partizana. Zaista, bio bi greh nekoga sa ove liste izostaviti, jer je reč o veoma talentovanoj generaciji.

Što se Španaca tiče, nema prevelikih tajni. Najveća pretnja dolazi od Rubena Gonzalesa koji dolazi iz Unikahe i igra na poziciji beka. On je na poslednje tri utakmice Furije bio najefikasniji košarkaš uz Mihela Sančesa iz Barselone, kojem nije bilo strano da na ovom Evropskom prvenstvu bude i stoprocentan iz igre.

Ali jučerašnji meč osmine finala protiv Nemačke je samo pokazao da je i selekcija sa Pirinejskog poluostrva i te kako ranjiva. Možda će baš taj meč pomoći selektoru Saši Nikitoviću da postavi igru i tako dođe do velike pobede protiv ljutog rivala.

Pobednik ovog meča će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela između Rusije i Turske. Ali da ne žurimo, jer prvo treba napraviti trokorak i preskočiti stepenicu zvanu Španija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE KOŠARKAŠE (U16) – ČETVRTFINALE

Sreda
14.15: Španija – Srbija
16.30: Rusija – Turska
18.45: Hrvatska – Francuska
21.00: Italija – Grčka

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba Eurobasket – U16


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara