Juki Kavamura (©fiba.basketball)
Juki Kavamura (©fiba.basketball)

Finski sepuku: Čudesni Hokinson i nezadrživi Kavamura za senzacionalan trijumf Japana (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.08.23. | 16:24

Suze radosnice u Okinavi, velika pobeda Samuraja na Mundobasketu

E, ovo je najveće iznenađenje dosadašnjeg toka Svetskog prvenstva. Jesu Finci izgledali loše protiv Australije, ali ko se ovome nadao?! Ne samo da su izgubili od Japana, što je samo po sebi praktično senzacija, nego su i ubacili skoro 100 poena Lauriju Markanenu i drugovima za tek šesti trijumf na Svetskim prvenstvima. Ali pamtiće ovaj dugo. Slavili su pred svojim navijačima u Okinavi, na opšte oduševljenje sa tribina - 98:88.

Koliko im ovaj trijumf znači, iako će teško preko Australije do naredne faze (mada, ništa još nije gotovo) videlo se po isteku vremena. Nisu mogli da zadrže emocije i suze ni igrači, ni navijači na tribinama. Zaista lepe scene u Okinava Areni, posle zaista ogromne pobede selekcije Tomasa Vejna Hovasea.

Izabrane vesti

A najveće zasluge za trijumf ne idu na račun prve zvezde ove selekcije, košarkaša Finiks Sansa Jute Vatanabea, već naturalizovanog Džoša Hokinsona i danas nezaustavljivog Jukija Kavamure. Amerikanac koji je kompletan dosadašnji tok profesionalne karijere proveo u Japanu susret sa Finskom okončao je sa najboljim individualnim učinkom na turniru: 28 poena i čak 19 skokova, za indeks korisnosti 44! Omaleni Kavamura, sa 172 centimetara jedan od najnižih igrača turnira, leteo je po terenu i postigao šest ključnih poena u završnici, da bi meč okončao sa 25 poena i devet asistencija.

A kod Finske? Da, Markanen jeste bio najefikasniji i na kraju zaista najbolji sa 27 poena i 12 skokova, ali odigrao je katastrofalno prvo poluvreme i promašio nekoliko prilično otvorenih šuteva u prelomnim trenucima četvrte deonice. Posle 19 poena Australiji, slobodno možemo da zaključimo da zasad nije opravdao očekivanja na Mundobasketu. Ispratili su ga Mikael Jantunen sa 13 i Edon Mašuni sa 12 poena, a ostali... Ispod svakog standarda.

Pravi "sepuku" (ritualno japansko samoubistvo) finske reprezentacije na planetarnoj smotri, s ozbirom da se očekivalo da Markanen i drugovi ozbiljno zagorčaju život Australiji i Nemačkoj, te da bi mogli i da se potuku za plasman u narednu fazu, ali... Moraće da se zadovolje razigravanjem za plasman, jer su ostali bez šansi da napreduju iz Grupe E.

Delovalo je u jednom trenutku treće deonice da Finska ima stvari pod kontrolom. Razigrao se Markanen, počeo da pogađa, pa su izabranici Lasija Tuovija poveli sa 18 razlike. Nije bilo dovoljno, jer su Japanci odbijali da se predaju. Nije im to u krvi.

Dugo potcenjivanji, bez prve zvezde Ruija Hačimure dočekali su Svetsko prvenstvo pred svojim navijačima i sa tim na umu ušli su u poslednju deonicu kao da se igra na život ili smrt. Topili zaostatak, koristili rupe u neobjašnjivo letargičnoj odbrani Finaca, a ključne poene ubacio je borbeni Kavamura.

Jedan od najboljih mladih igrača u zemlji je najpre položio pod faulom za izjednačenje na 4:35 do kraja, a onda je realizovao dodatno bacanje i preokrenuo rezultat, da bi u sledećem napadu ubacio i trojku za 82:78 na ulasku u poslednja četiri minuta. Slomilo je to Finsku, Markanen i drugovi nisu ništa mogli da izmisle u napadu, iako su fizički očigledno dominantniji, imaju NBA zvezdu u svojim redovima... A onda, nova trojka Kavamure na 2:41 do kraja za 87:78 i to je bio kraj nadanja Finaca da mogu u drugu fazu Mundobasketa. Već tada su emocije savladale brojne navijače, uhvatila je kamera suze na licima brojnih pristalica domaćeg tima u Okinava Areni, a ubrzo je krenulo i veliko slavlje.

MUNDOBASKET 3. DAN

Nedelja

Italija - Dominikanska Republika 82:87

/Spisu 17 - Tauns, Feliz 24/

Australija - Nemačka 82:85

/Mils 21 - Šruder 30/

Crna Gora - Egipat 89:74

/Vučević 16 - Saleh 26/

Liban - Kanada 73:128

/Spelman 16 - Beret 17/

Filipini - Angola 70:80

/Klarkson 21 - Gonsalveš 17/

Japan - Finska 98:88

/Hohinson 28 - Markanen 27/

Litvanija - Meksiko 96:66

/Valančijunas 15, Jakubaitis 15 - Hirona 13/

Francuska - Letonija U TOKU



tagovi

Mundobasket 2023JapanFinskakošarkaška reprezentacija Japanakošarkaška reprezentacija FinskeLauri Markanen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara