Džoel Embid (AFP)
Džoel Embid (AFP)

Francuska ne odustaje od novopečenog Amerikanca Džoela Embida: Trebalo bi da igra za nas

Vreme čitanja: 2min | pet. 07.10.22. | 13:02

"Ali videćemo, poštovaćemo njegovu odluku kakva god da bude", kaže Vensan Kole

Kamerunski centar i NBA zvezda Džoel Embid je 4. jula dekretom dobio pasoš Francuske, što je izazvalo oduševljenje među ljubiteljima košarke u Francuskoj, jer se otvorila mogućnost da zaigra za Trikolore (kao naturalizovan igrač).

Ipak, pre desetak dana Embid, koji je na tle SAD prvi put kročio kao 12-godišnjak, aplicirao je za američko državljanstvo.

Izabrane vesti

"Moj sin je Amerikanac. Živim ovde, blagoslov je biti Amerikanac, pa zašto da ne?", priznao je Embid da je glavnu ulogu u tom procesu imao njegov naslednik koji se pre dve godine rodio u SAD.

Dobijanjem američkog pasoša, Embid je automatski ispunio i tehnički uslov da zaigra za reprezentaciju SAD, što je rastužilo pojedine Francuze, jer veruju da će na kraju rođeni Kamerunac izabrati dres "drim tima" umesto selekcije evropskog i olimpijskog šampiona.

Selektor Francuza i trener Metropolitena, Vensan Kole, koji se trenutno nalazi u SAD sa ekipom, ipak veruje da "bitka" za Embida nije završena.

"Džoel sada poseduje oba pasoša (Francuske i SAD) i mora da izabere košarkašku nacionalnost. Dakle na njemu je pravo izbora i niko ne može ništa da učini da to promeni. Znam da se sastao s nekim našim igračima kako bi razgovarao o tome. Mislim da bi trebalo da igra za nas. Ali videćemo. Poštovaćemo njegovu odluku kakva god da bude", rekao je Kole.

Ukoliko izabere da SAD, Embid će biti četvrti naturalizovani igrač u američkoj selekciji od 1992. godine kada su NBA košarkaši prvi put dobili mogućnost da igraju na velikim takmičenjima u organizaciji FIBA (Kup Amerike, Svetski kup, Olimpijske igre). Pre njega dres SAD su oblačili Jamajkanac Patrik Juing (OI 1992), Nigerijac Hakim Olajdžuvon (OI 1996) i Tim Dankan (OI 2004), rođen i odrastao na Devičasnkim Ostrvima, koja poput Portorika, zvanično pripadaju SAD (neinkorporirana teritorija SAD), ali su sportski samostalna, odnosno njihova reprezentacija samostalno nastupa na međunarodnim takmičenjima.


tagovi

Džoel EmbidNBA ligaFIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara