Džoel Embid (©AFP)
Džoel Embid (©AFP)

Francuska u problemu, Amerikanci započeli akciju "otimanja" Embida

Vreme čitanja: 2min | sub. 08.10.22. | 11:05

Vensan Kole se i dalje nada da će Kamerunac igrati u njegovom timu, ali...

Saga oko reprezentativne budućnosti Džoela Embida poprima sve ozbiljnije razmere. Rođeni Kamerunac uspeo je za kratko vreme da “posvađa“ Francusku i SAD, posle odluke da uzme pasoše te dve zemlje što ga je dovelo u poziciju da brani njihove boje na reprezentativnom nivou.

Embid je letos podneo zahtev i dobio pasoš Francuske, ali je nedavno objedinio i američke papire koji na globalnom nivou ima veću težinu. Gledajući i samo sportsku stranu, reprezentacija SAD je nivo iznad svega ostalog, pa i Francuske koja je na Evrobasketu nedavno objedinila evropsko i olimpijsko srebro, uz svetsku bronzu.

Izabrane vesti

Odluka prve zvezde Filadelfije da uzme francuske papire zapalila je maštu ne samo tamošnjih, već i evropskih košarkaških poklonika koji su zamišljali centarski tandem Embid – Gober i triling sa ultratalentovanim Viktorom Vembanjamom, ali se sve promenilo nedavno. Naime, Embid je pre desetak dana aplicirao za američko državljanstvo na koje ima pravo jer je stanovnik SAD punih 16 godina, a uz to mu se 2020. rodio i sin.

Subota, 20.00: (4,40) Portel (17,0) Asvel (1,25)

Tako su počele da kruže priče o tome da Embid želi ipak da se priključi redovima višestrukog uzastopnog osvajača olimpijskog zlata, a da tu zaista ima nešto više, potvrdio je ugledni američki novinar Mark Stajn. On je preko svojih izvora stigao do informacije da su vodeći ljudi američke reprezentacije opipali Embidov puls oko mogućeg uključenja u nacionalni tim, uz nadu da će uspeti da ga ubede da ipak prihvati poziv SAD, pre nego Francuske.

Istovremeno, sa druge strane svoj posao rade čelnici francuskog Saveza, a pre svih tim menadžer Boris Dijao koji pokušava da ubedi Embida da je dres Trikolora najbolji izbor za njega pred Mundobasket 2023. godine.

Podsetimo, selektor Francuske Vensan Kole izjavio je nedavno da se nada da će Embid izabrati njegov tim, odnosno da se nada da će ga uskoro videti u opremi, ali i da će ispoštovati njegov izbor ako se ipak okrene Amerikancima.

Embid je prošlu sezonu završio kao najbolji strelac i drugi u MVP trci iza Nikole Jokića. Prosečno je beležio 30,6 poena, 11,7 skokova i 4,2 asistencije. Leto je proveo u odmoru i dodatnom unapređivanju svoje igre.


tagovi

košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija FrancuskeVensan KoleDžoel EmbidMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara