Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Glavni zadatak crveno-belih protiv Zadra - ukrotiti Luku Božića

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.11.22. | 09:50

Crvena zvezda u šestom kolu ABA lige dočekuje ekipu Danijela Jusupa

Posle tri vezana trijumfa košarkaši Crvene zvezde su pretrpeli poraz minulog petka u Monaku (77:85). Nisu uspeli da iznenade četu Saše Obradovića u šestom kolu Evrolige, a večeras je pred njima duel šeste runde ABA lige. U dvorani Aleksandar Nikolić dočekuju ekipu Zadra (18.00).

Izabranici Vladimira Jovanovića će ugostiti jedno od prijatnijih iznenađenja regionalnog prvenstva i pokušati da zadrže maksimalan učinak (4-0) protiv sastava koji posle pet odigranih susreta ima pozitivan bilans (3-2).

Izabrane vesti

Zvezda je dobro parirala Monaku većim delom susreta u Gaston Medesan dvorani, ali nije imala rešenja za MVP-a Evrolige u oktobru Majka Džejmsa, koji je u završnici druge, treće i odlučujuće četvrtine postizao ključne poene i do kraja izbrojao 21.

U Gaston Medesan dvorani je najbolji meč u crveno-belom odigrao Filip Petrušev. Sa dabl-dabl učinkom od 16 poena i 12 skokova, kao i indeksom 27 bio je među pet najkorisnijih igrača šestog kola elitnog takmičenja.

Kadrovska situacija na Malom Kalemegdanu se popravlja, jedino je Luka Mitrović propustio prethodna dva duela crveno-belih zbog istegnuća primicača, kao što su iz kluba i najavili.

Trener Vladimir Jovanović je istakao da će biti neophodno da se odgovori na energiju protivnika.

"Ekipa Zadra je sjajno počela novu sezonu u ABA ligi sa 3 pobede. Vodi ih iskusan trener, ekipa je tako selektirana, visoki su, vrlo čvrsti kao tim koji igra sa puno kontranapada…Sigurno da na prvom mestu moramo da odgovorimo istom merom na energiju koju će pokazati naš protivnik i da ih uvedemo u naš ritam. Uz prednost domaćeg terena to je put koji vodi ka dobrom rezultatu", rekao je šef struke Crvene zvezde.

Duga je istorija duela srpskog šampiona i hrvatskog tima. Delili su megdan u ABA ligi 38 puta, a Zvezda je na svom terenu pretrpela samo dva poraza i upisala 16 trijumfa. Pozitivan bilans ima i na strani (10:9), dok je u jedinom meču na neutralnom terenu izgubila. Minule sezone je oba puta bila ubedljiva. Najpre je slavila u dvorani Krešimir Ćosić sa 83:73, a potom i pred svojim navijačima 91:69.

Luka Božić (Foto: Borac Mozzart/Dusko Radisic)Luka Božić (Foto: Borac Mozzart/Dusko Radisic)

Zadrani su pretrpeli ozbiljne promene preko leta. Ekipu je preuzeo iskusni Danijel Jusup, a na terenu je predvodi fantastični Luka Božić. Ovaj 26-godišnji reprezentativac Hrvatske je na prvih pet nastupa u regionalnom prvenstvu beležio 29,6 poena, 10,4 skoka i 5,8 asistencija, uz prosečan indeks 39. U pobedi nad Megom je bio na pragu neverovatnog tripl-dabla (33 poena, 13 skokova i osam asistencija) i sa indeksom korisnosti 51 upisao šesti najbolji nastup u istoriji Jadranske lige.

Zato je jasno da će primarni zadatak crveno-belih biti da zaustave Božića od kojeg praktično sve zavisi u Jusupovoj ekipi.

Iskusni hrvatski strateg je istakao da je pred njegovom ekipom jedna od najtežih utakmica.

"Neko kaže da su ovo najlakše utakmice, ali meni nisu. Protivnik je toliko kvalitetan na svom terenu da nekih objektivnih šansi za pobedu i nema. Reč je o evroligaškoj ekipi koju krasi njihova defanziva. To im je najveća snaga. Nama će to biti peta utakmica u kratkom vremenskom periodu, ali spremićemo se za nju najbolje što možemo", rekao je Jusup.

ABA LIGA - 6. KOLO

Petak

MZT Skoplje - Mornar 77:94

/Krstevski 22 - Mihailović 25/

Split - Cibona 82:74

/Šorter 23 - Radovčić 12/

Subota

Igokea - Budućnost 103:101

/N. Tanasković 20 - Jagodić Kuridža 20/

Nedelja

Mega - Studentski centar 101:74

/Rudan 20 - Tasić 21/

Borac Mozzart - Partizan Mozzart Bet 62:81

/Radonjić 15 - Trifunović 15/

Cedevita Olimpija - FMP Železnik 85:90

/Ferel, Alibegović 18 - Valinskas 21/

Ponedeljak

18.00: (1,03) Crvena zvezda (28,0) Zadar (12,0)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaKK ZadarVladimir JovanovićLuka MitrovićFilip PetruševDanijel JusupLuka Božić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara