Gligorijević o značaju Ordena časti: Šteta zbog Kokoškova što nema publike

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.02.21. | 09:54

Uspešan put na koji je Gruzija pošla 2008. godine sa sadašnjim selektorom Srbije, nastavlja sa aktuelnim pomoćnikom Zurosa

Reprezentacija Srbije stala je na prag Evrobasketa 2022, koji bi mogla da pređe već danas u Tiblisiju (16.00), u meču sa domaćinom "balona" koji nema imperativ pobede, pošto će kao suorganizator kontinetalnog šampionata učestvovati na završnom turniru za evropsku krunu.

Ipak direktna ulaznica za naredno Evropsko prvenstvo koju je Gruzija imala u džepu pre početka kvalifikacija nije umanjila motiv čete grčkog stručnjaka Ilijasa Zurosa koja zasad ima perfektan skor (4-0), računajući i iznenađujuću pobedu nad Srbijom u Beogradu.

Izabrane vesti

"Jeste bilo izenađenje, s obzirom na sveukupne rezultate dva nacionalna tima poslednjih godina, pa ako hoćete i decenija", kaže za Mozzart Sport Miloš Gligorijević, koordinator mlađih selekcija, trener mlade reprezentacije i asistent u stručnom štabu seniorske selekcije Gruzina čiji je uspon nacionalne košarke vezan za dolazak sadašnjeg selektora Srbije - Igora Kokoškova.

16.00: (3,50) Gruzija (16,0) Srbija (1,35)

Tokom osam godina sa Igorom na klupi, Gruzija se kroz B diviziju prvi put probila na Evrobasket i zatim, od 2011. godine stekla status redovnog učesnika.

"Pre svega, Igor mi je veliki prijatelj", dodaje Gligorijević koji je 2014. godine bio gost nacionalnog tima Gruzije, a zatim je 2015. imenovan za asistnetna Kokoškova, "Ne moram da naglašavam šta je sve postigao tokom neverovatne karijere sa obe strane Atlantika, od šampionskog prstena sa Detroitom, evropske titule sa Slovenijom... Najveće državno odlikovanje 'Orden časti' koji mu je uručio tadašnji predsednik Gruzije dovoljno govori koliko je uradio i za ovdašnju košarku. Šteta što aktuelna zdravstvena situacija ne dozvoljava prisustvo gledalaca na tribinama, jer mislim da bi gostovanje Srbije bio prvi javni susret ovdašnjih ljubitelja košarke i Igora od njegovog odlaska."

Put kojim je Igor krenuo sa Gruzijom nastavio je Zuros sa svojim pomoćnicima, što pokazuju i aktuelni rezultati. Iako, kao većina nacionalnih selekcija, tokom kvalifikacija nisu mogli da računaju na sva najzvučnija imena, nisu dozvolili rezultatske amplitude. U istom smeru žele da ostanu i tokom sadašnjeg "prozora".

"Nedostaju nam Cincadze zbog komplikovanog odlaska iz Emirata, zatim povređeni Šengelija koji je igrao u drugom prozoru, Bitadze je u NBA... Sa nama je prvi put naturalizovani Amerikanac Koner Frenkmap koji je zamenio sjajnog Teda Mekfadena... Ipak, momci koji su sada u timu, imaju ogromnu želju za napretkom i dokazivanjem" pojašanjava Gligorijević u kom će sastavu Gruzija na Srbiju.

13.00: (1,30) Finska (16,0) Švajcarska (3,90)

I Orlovima nedostaju brojna igračka imena, dok će ih danas s klupe predvoditi Dejan Milojević, umesto Igora Kokoškova koji ima klupske obaveze sa Fenerbahčeom u Evroligi, pa će se vratiti na selektorsku stolicu prekosutra, u duelu sa Švajcarskom.

"Tačno, ali Srbija je uvek Srbija, sa mnogo kvalitetnih igrača. Reduljica je je opet u timu, Jaramaz je tu, priključen je Petrušev..." bez zastajkivanja nabraja Gligorijević, svojevremeno asistent Dušku Vujoševiću i Vladi Jovanoviću u Partizanu, koji je kao pomoćnik Dušana Ivkovića imao pogled iznutra na Orlove...


tagovi

miloš gligorijevićGruzijakošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara