Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Gurović: U Indijanapolisu smo imali Bodirogu koji je rešavao sve, sada je Bogdanovo vreme

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.08.23. | 16:04

Legendarni član zlatne generacije iz Indijanapolisa Milan Gurović pričao je za Mozzart Sport o očekivanjima pred Mundobasket u Manili (od 25. avgusta do 10. septembra)

Više od dve decenije je prošlo od poslednjeg zlata za reprezentativnu košarku. Legendarna ekipa Jugoslavije se popela na krov sveta u Indijanapolisu 2002. godine. Tadašnji tim je pucao od samopouzdanja sa najvećim imenima na koje je seletkor Svetislav Pešić mogao da računa. Danas popularni Kari je u potpuno drugačijoj situaciji. Srbiji nedostaju brojni igrači, ali i u tako oslabljenom sastavu Milan Gurović vidi šansu na Filipinima.

Izabrane vesti

"Naravno da sam uz naše momke, a ako me pitaš da li smo favoriti... naravno da nismo", počinje Milan Gurović razgovor za Mozzart Sport i u istom dahu nastavlja:

"To može da bude naš adut i to najozbiljnije mislim. Najopasniji smo kada nas otpišu, to smo pokazali na nekim prethodnim takmičenjima. Pratio sam pripremne utakmice, videlo se da imamo kvalitet, imamo i ideju. Ja sam optimista da možemo da se umešamo u priču za medalju".

Koliko god fokus treba da bude na momcima koji su u ovom momentu obukli dres Srbije i žele da se nadmeću na svetskoj smotri, izostanak Nikole Jokića je nemoguće zaobići, kao i Vasilija Micića.

"Ne želim da pričam o tome. Imamo igrače koji su tu i koji mogu mnogo toga da urade za našu zemlju".

Počela je detaljna analiza.

"Aposlutno verujem Aleksi Avramoviću i Marku Guduriću da mogu da iznesu sve što zahteva pozicija plejmejkera. Ognjen Dobrić je takođe momak koji ima karakter da se takmiči, Dejan Davidova je ime koje se potcenjuje zbog fizikalija, ali taj momak ima kompjuter u glavi i sve će moći da odigra. Žao mi je samo zbog situacije sa Nemanjon Nedovićem. On ima kvalitet koji bi nam sigurno doneo nešto pozitivno, ali dobro. Situacija je ovakva".

Srbija ima izrazitog lidera u Bogdanu Bogdanoviću.

"Naš najbolji igrač, vođa ovog tima. Najbolji šuter, ali i neko ko ima najviše iskustva i pameti da povede tim kako treba. Ako mislite da će Bogdan sam da igra i samo šutira, varate se. Uostalom, jedan igrač ne može da osvoji šampionat. Verujem u njegove sposobnosti, i tu ne mislim samo na šut".

Možda Kari Pešić nema dvostrukog MVP-a NBA lige i aktuelnog šampiona, ali tu je centar koji je prethodne tri sezone dominirao u dresu CSKA.

"Ne vidim nikoga u Evropi ko bi mogao da isparira Nikoli Milutinovu. Ovo je velika prilika za njega da izdominira na čitavom prvestvu. On će sasvim sigurno biti prva opcija u reketu. Neko ko će imati loptu u rukama da rešava te situacije, a zaista je malo igrača koji mogu da ga zaustave ispod koša."

Pokušali smo da povučemo paralelu u odnosu na period kada je Gurović nosio reprezentativni dres i kada je trojkama razbio Amere na njihovom terenu i tako utako put ka zlatno medalji.

"Razlika je što smo mi bili favoriti pred to prvenstvo, uostalom, išli smo kao aktuelni evropski prvaci, a imali smo Dejan Bodirogu, Peđu Stojakovića, Divca, sa takvim imenima moraš da budeš favorit. Mi sada možda nemamo Bodirogu koji može da reši svaku situaciju protiv svakog protivnika, ali to je možda sada prilika za Bogdana da pokaže taj nivo, ili Milutinova. To im iz sveg srca želim".

Veliki je posao pred selektorom Pešićem.

"Ne bih mu bio u koži. Da je teško, jeste, ali opet... mi imamo košarkaški kvalitet. Imamo i momke koji vole da se takmiče. Kari će sasvim sigurno forsirati odbranu koja se i videla na utakmicama u Atini, samo je potrebno pronaći kontinuitet, doduše i to je pitanje koliko je moguće u današnje vreme gde je mogo umora i još više povreda".

Prelazimo na ostale reprezentacije. Pre svega na Sjedinjene Američke Države.

"Ne poznajem te igrače i ne znam kako igraju u klubovima, ali ono što sam video na ovim pripremnim utakmicama je njihova fizička dominacija i da ne praštaju ništa. Igraju snažnu odbranu, trče svi. Tu su naravno još Španci, Francuzi, Litvanci, ima tu kvaliteta svuda. Našu šansu vidim iz senke, vidim da su nas mnogi otpisali i to mi se sviđa, jer ćemo da grizemo".

Ipak, pre bilo kakve priče o medaljama, moramo da prođemo grupu gde su Kina, Portoriko i Južni Sudan.

"Ne bih ja potcenjivao Kinu sa Saletom na klupi. Ipak, oni ulažu velike pare u sport već godinama. Naravno očekujem da prođemo dalje, to ne bi smelo da se dovodi u pitanje. Ne znam šta bih rekao i Portoriku i Južnom Sudanu".

Ukoliko sve bude išlo po planu, ukrstićemo se u narednoj fazi Mundobasketa sa velikim dužnicima - selekcijom Italije.

"Marfijev zakon uvek radi, prethodna dva puta su nas pobedili, valjda je došlo vreme da Marfi pređe malo i kod njih", završava uz smeh Milan Gurović.

Srbija u sredu u Areni igra pripremni meč protiv Portorika, potom sledi put u Kinu na poslednji deo priprema, a potom odlazak u Manilu gde počinje Mundobasket 25. avgusta.



tagovi

Milan GurovićSvetislav PešićBogdan BogdanovićDejan Bodirogakošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara