Duel Stivena Adamsa i Džejmsa Hardena (©Reuters)
Duel Stivena Adamsa i Džejmsa Hardena (©Reuters)

Hjuston zna da igra i odbranu, Adams dominira pod obručem, Lopez naoštren na Vučevića

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.08.20. | 15:27

Roketsi dobili prve dve utakmice iako bez Rasela Vestbruka i sa skromnim učinkom “revolveraša” Džejmsa Hardena

Zanimljive su se stvari događale u petak u NBA ligi. Neverovatno je kako su se igrači Denvera potpuno raspali i izgubili utakmicu protiv Jute. Pisali smo o problemima koje Nagetsi imaju i pitali se može li Majkl Meloun nešto da promeni? Izgleda da ne može.

Problem je i kod Filadelfije koja je izgubila i treću utakmicu od Bostona pa bi Bret Braun mogao da dobije otkaz. On i Meloun su sigurno na meti. Šta se tiče ostale dve utakmice koje su se igrale u petak, Toronto je mirno došao do treće pobede protiv Bruklina, a Klipersi su slavili protiv Dalasa koji ima problema s povredom Luke Dončića. Nadamo se da će slovenački košarkaš biti spreman za nastavak takmičenja.

Izabrane vesti

Večeras se igraju treće utakmice u preostala četiri dvoboja. Pošto su Milvoki i Lejkersi izgubili prve utakmice od Orlanda i Portlanda, očekivali smo žestoki odgovor ekipa koje su imale najbolji skor pobeda i poraza u svojim konferencijama, a to smo i dobili. Da će Baksi lako da razbiju Medžik nije bilo neko iznenađenje, a više nas je zanimalo mogu li Blejzersi još jednom da iznenade Lejkerse. U drugoj utakmici nisu mogli. Bilo je vidljivo da su Lebron Džejms i pogotovo Entoni Dejvis jako motivisano ušli u utakmicu. Pošto su dobili pomoć i saigrača sve je brzo bilo rešeno, pa nije bilo nikakve rezultatske neizvesnosti.

Zato su uzbudljive bile prve utakmice u kojima su Majami i Hjuston došli do 2-0 protiv Indijane i Oklahome. Očekivali smo da će Pejsersi možda i proći Hit, ali kada Džimi Batler ovako igra, sa ogromnom željom za pobedom, a onda mu se priključe i saigrači poput Dankana Robinsona, koji je u drugoj utakmici pogodio sedam trojki iz osam pokušaja, onda protivnici nemaju puno šanse. Jednostavno, Majami trenutno izgleda agresivnije od Indijane. Batler je jako otežao život Ti-Džej Vorenu, a Viktor Oladipo jednostavno nije na onom nivou na kojem je bio pre povrede. Nije 2-0 prednost koja garantuje prolazak dalje, ali Pejsersi moraju pokazati više nego u ove dve utakmice. Više definitivno mora pokazati i Oklahoma koja je izgubila i drugu utakmicu od Hjustona iako je Rasel Vestbruk još uvek povređen, a Džejms Harden je odigrao za njegove prilike skromnu utakmicu (21 poen, ali samo 5/16 šut te 2/11 za tricu). Odlično ga je čuvao Lugvenc Dort, a kad se doda da je Erik Gordon imaš šut od 6/20 (0/10 za tri poena), onda se mora postaviti pitanje kako je Hjuston ovo uspeo da pobedi.

Odgovor je jednostavan, ali pomalo čudan kada se uzme reputacija Roketsa - odbranom. Ovaj segment igre Hjustona se retko kada uzima u obzir, ali je činjenica da je D’Entonijeva ekipa motivisana i agresivna na tom delu terena. Postavljeni su u nekakav čudan spoj zone i odbrane na čoveku gde se agresivno izlazi na crtu dodavanja. Posebno se pazi na proigravanja u reket gde se igrači uglavnom postavljaju ispred košarkaša Tandera jer im je jasno da će Stiven Adams, Danilo Galinari i ostali biti u velikoj prednosti kada dobiju loptu.

Često se u tim situacijama ide na udvajanja, a agresivnost je posebno prisutna kada bilo koji igrač Oklahome spusti loptu na pod u reketu ili oko njega. Odjednom se nekoliko ruku nađe na lopti što često

rezultira ili osvojenom loptom ili nemogućnosti poentiranja igrača Tandera ispod koša. Iako igraju bez centra, a najviši igrač u rotaciji je Džef Grin (203 cm), Hjuston je u plej-ofu na četvrtom mestu po broju primljenih poena u reketu. U svim drugim odbrambenim kategorijama su u sredini, dakle daleko od samog dna gje bi ih prosečni gledalac stavio, a naravno da imaju problema sa skokom. U skoku u odbrani uvek dva ili tri igrača idu protiv Adamsa ili nekog drugog centra. Ako Oklahoma i dođe do skoka u napadu, retko kada uspe da dođe do brzog poentiranja.

Uz odbranu još je jako važna činjenica da Hjuston ne gubi lopte. Oni i Boston su na tek sedam izgubljenih lopti po utakmice u plej-ofu. Ako tako nastave da igraju, Oklahoma nema puno šanse u ovoj seriji, a mora se priznati i kako je Tander napravio neke greške u pristupu igri, posebno u prvoj utakmici. Trener Bili Donovan je odlučio da pokuša šta više da iskoristi razliku u visini i dosta je Oklahoma igrala na visoke igrače šta definitivno ima smisla, ali se tako propustila prilika da se razigraju Kris Pol i Šej Gildžus-Aleksander, njihovi najbolji igrači. Videćemo kako će se serija dalje razvijati. Za sada sve ide na stranu Hjustona.

A sada prelazimo na današnje predloge za klađenje:

BRUK LOPEZ (broj koševa (13,5), tip više, kvota 1,75)

Jedan od igrača koji je bio jako nervozan zbog poraza od Orlanda u prvoj utakmici je Bruk Lopez. U tom meču je ostao na samo pet poena, ali je zato u drugoj ubacio 20 poena uz sjajan šut 8/12. Nikola Vučević je igrač koji mu odgovara igrom jer Crnogorac nije košarkaš koji će se “potući” pod košem.

STIVEN ADAMS (broj skokova (10,5), tip više, kvota 1,70)

Adams je u prvoj utakmici iskoristio situaciju da Hjuston igra sa jako niskom postavom i imao 17 poena i 12 skokova. U drugoj nije bio toliko efikasan (samo osam poena), ali je imao 11 skokova, a i večeras bi trebao da nastavi u istom stilu. Dvocifren broj skokova bi trebao biti minimum za jakog centra poput Adamsa.

DANUEL HAUS (broj koševa (11,5), tip više, kvota 1,85)

Najvažnija stvar za ovu opkladu je činjenica da će Haus sigurno imati puno minuta s obzirom na odličnu igru u drugoj utakmici između Hjustona i Oklahome. Haus je u prošloj utakmici imao 19 poena i devet skokova, a bez obzira šta on nije igrač koji celo vreme igra na istom nivou, sigurno će dobiti puno prilika za šut šta uostalom dobijaju svi košarkaši koji igraju sa Hardenom.

TI-DŽEJ VOREN (broj koševa (20,5), tip više, kvota 1,75)

Voren je izgledao odlično u ligaškom delu sezone u Orlandu, ali u prve dve utakmice ga je Džimi Batler čvrsto čuvao i nije mu dao da se razigra. Bez obzira na to, Voren je u prvoj utakmici imao 22 poena dok je u drugoj ostao na 14. Voren će sigurno imati dosta šuteva, ali mora da popravi agresivnost jer u prve dve utakmice nije šutirao nijedno slobodno bacanje. Ako to popravi, današnja granica ne bi trebalo da mu bude problem.

NBA – ČETVRTFINALE KONFERENCIJA

ISTOK

Subota

19.00: (6,00) Orlando (22,0) Milvoki (1,15) /u seriji: 1:1/

21.30: (2,95) Indijana (13,0) Majami (1,50) /u seriji 0:2/

ZAPAD

Nedelja

00.00: (1,65) Hjuston (13,0) Oklahoma (2,50) /u seriji 2:0/

02.30: (3,70) Portland (14,0) Los Anđeles Lejkers (1,35) /u seriji: 1:1/

***kvote su podložne promenama

PIŠE: EMIR FULURIJA


tagovi

Oklahoma Siti TanderHjuston RoketsDžejms HardenNBA ligaDžimi BatlerMajami HitIndijana PejsersOrlandoMilvoki BaksLos Anđeles LejkersPortland Trejlblejzers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara