(©MN Press)
(©MN Press)

Hoće li Palau Blaugrana ostati neosvojiva tvrđava za Zvezdu?

Vreme čitanja: 5min | pet. 20.11.20. | 08:00

Crveno-beli su produžili pozitivnu tradiciju u Milanu, da li je kucnuo čas da sruše negativnu?

Ekspedicija Crvene zvezde nije imala previše vremena za uživanje u pobedi u gradu mode. Crveno-beli su sačuvali perfektan učinak protiv Olimpije, slavili četvrti put u Mediolanum Forumu i zaputili se u Barselonu, gde ih večeras od 21.00 očekuje duel 10. runde Evrolige sa Blaugranom (TV Sport klub).

Dupli evroligaški program po pravilu je nezgodan i retki su timovi koji uspevaju da odnesu dve pobede u jednoj nedelji, naročito obe sa gostovanja. Domaćin baš kao i Zvezda trenutno nema problem sa zaraženim igračima virusom korona, pa će Saša Obradović i Šarunas Jasikevičijus svom silinom udariti jedan na drugoga.

Izabrane vesti

Barselona je lider evroligaškog karavana sa skorom 7-1 i utakmicom manje od Zvezde. Preskočila je Blaugrana meč 9. kola sa grčkim Olimpijakosom zbog povećanog broja igrača pirejskog tima pozitivnih na virus korona, i sveža ulazi u susret sa Beograđanima. Izabranici Saše Obradovića pred duel sa Špancima zaustavili su se na skoru 4-5 i ne možemo se oteti utisku da je Crvena zvezda mogla imati neku pobedu više i pozitivan odnos pobeda i poraza da je bila koncentrisanija u završnicama. Ali za prosutim mlekom ne vredi plakati.

Od povratka Zvezde u elitno društvo, dva tima su se sastajala osam puta, a španski vodi sa 6-2 u pobedama. Zvezda je u Palau Blaugrani sva četiri puta položila oružje, a najbliža brejku bila je minule sezone (86:82). Postavila je Crvena zvezda rekord u broju asistencija (28) u Evroligi protiv Barselone u oktobru 2016. godine u Beogradu, a to joj je ujedno bio i prvi od dva trijumfa nad Špancima.

Crveno-beli su trijumfom u Gradu mode prijatno iznenadili, potvrdili da uživaju u Mediolanum Forumu i da se na severu Italije osećaju kao kod kuće. Izuzetno naporna nedelja i serija teških mečeva počela je savršeno. Saša Obradović je produžio tradiciju, a Zvezda je Manekenima ponovo pokazala da je timski duh ispred individualnog kvaliteta. Značajna je pobeda u Milanu sa psihološkog aspekta pred duele sa Barselonom i Partizanom u Jadranskoj ligi (ponedeljak, 21.00).

Izdigla se Zvezda posle jako bledog izdanja koje je pružila protiv Splita. Bila je tada i sreća naklonjena crveno-belima, za razliku od okršaja sa Realom u hali „Aleksandar Nikolić“. Previše je ove sezone bilo utakmica u kojima je košarkašima Crvene zvezde malo falilo da skinu skalp i u boljem položaju dočekaju gostovanje Barseloni. Kao po pravilu su crveno-beli igrali uz mnogo oscilacija i gledali smo padove u drugim poluvremenima iz koji nisu na vreme uspevali da se iskobeljaju i bodovi su odlazili niz vetar.

Bio je jako zadovoljan Saša Obradović izdanjem svog tima u Milanu i istakao je da je sve jasnija slika Zvezde koju želi da gleda. Pred put u Barselonu naglasio je trener crveno-belih da očekuje da njegovi momci ponove dobru igru iz Italije i iznenade favorizovanu Barselonu ako se ukaže prilika.

Igramo protiv još jedne ekipe koja je favorit za TOP 4. Puno kvaliteta na svakoj poziciji. Igraju kod kuće, imaju ulogu favorita. Kada igramo protiv ekipa koje su uslovno rečeno 'na papiru' bolje, vrlo je važno i kakav utisak ostavljate. Očekujem da odigramo dobro, i zašto da ne – da iznenadimo ako nam se ukaže šansa“, rekao je trener crveno-belih.

Marko Jagodić Kuridža imao je samo reči hvale za španski tim koji igra sjajno u Evroligi.

„Očekuje nas izuzetno teška utakmica. Dolazimo u Barselonu u dobrom raspoloženju nakon velike pobede u Milanu. Ali to ne znači da idemo tamo sa namerom da ne odigramo dobru, čvrstu utakmicu i pokušamo da iznenadimo Barselonu. Igraju sjajno, što se vidi i po njihovom plasmanu na tabeli. Prvi su i to zasluženo. Popunjeni su na svim mestima, ne zna se odakle preti veća opasnost i svako ima veliki broj poena u rukama. Predvodi ih Mirotić, fantastičan igrač, ali daleko da su ostali manje kvalitetni. Moramo da odigramo kao u Milanu, konstantno i strpljivo i imaćemo našu šansu“, rekao je krilni centar crveno-belih.

Najbolji strelci Crvene zvezde u Evroligi su Džordan Lojd sa 21,1 poenom u proseku i Kori Volden sa 12,8. Kod Barselone su to Nikola Mirotić sa 16,6 poena, Kajl Kjurik sa 12,0 i Brendon Dejvis sa 11,6.

Barselona prosečno postiže sedam poena više od crveno-belih po meču, beleži znatno veći broj asistencija (20,9 naspram 14,3), hvata neznatno više lopti i bolje šutira za dva poena. Sa druge strane, Crvena zvezda je osetno bolja sa penala i to je segment igre u kojem su crveno-beli navravili ogroman iskorak u odnosu na prethodne sezone. Dalje, bolji je kradljivac, dok su procenti šuta za tri poena na istom nivou kod obe ekipe.

Na dva fronta Blaugrana je neporažena u poslednjih šest duela, a deluje da je u timu Šarunasa Jasikevičijusa sve leglo na svoje od početka novembra. Predvođena Nikolom Mirotićem, Aleksom Abrinesom i Rolandsom Šmitsom, španska ekipa je demolirala berlinsku Albu i Fenerbahče. Razgoropađena Barselona u odličnoj formi dočekuje Crvenu zvezdu koja će morati da igra jako pametno i na granici gornjih limita kako bi uopšte uspela da se suprotstavi favorizovanom rivalu.

Crveno-beli bi trebalo da prepišu recept sa milanske piste kada su timskom igrom, bez srljanja i previše soliranja iznenadili Olimpiju. Unutrašnju liniju Zvezde ne očekuje nimalo lak zadatak, možda i najteži mogući, ali ništa lakše neće biti ni bekovima Zvezde. Kao i do sada, umnogome će igra crveno-belih zavisiti od dvojca Džordan LojdKori Volden koji su pokretačka snaga crveno-belih, ali i od protoka lopte. Deluje da je Saša Obradović pronašao dobitnu formulu kada je u pitanju integrisanje Džonija O’Brajanta u tim i da bi Amerikanac u narednom periodu mogao konstantno pozitivno da doprinosi timu na obe strane terena, počev od Barselone. Put do cilja nije lak, ali upravo ovakve utakmice u kojima se moraju probiti barijere pokazuju od čega je tim satkan.

Sudije na ovom meču biće Luiđi Lamonika, Ana Panter i Gitis Vilijus.

EVROLIGA – 10. KOLO

Četvrtak

Himki – Efes 77:105

/Miki 13 - Simon 24/

Baskonija – Panatinaikos 93:72

/Piters 19 - Papapetru 17/

Bajern – CSKA Moskva 81:89

/Džejms 25 - Boldvin 19/

Petak

20.00: (2.70) Alba Berlin (14.5) Zenit St.Peterburg (1.55)

20.45: (1.45) Olimpija Milano (15.0) Žalgiris Kaunas (3.05)

21.00: (1.15) Barselona (20.0) Crvena zvezda (6.00)

21.00: (1.20) Real Madrid (19.0) Fenerbahče (5.00)

21.00: (1.70) Valensija (14.5) Makabi Tel Aviv (2.30)

Odloženo: Asvel - Olimpijakos

*** kvote su podložne promenama




tagovi

KK Crvena zvezdaKK BarselonaSaša ObradovićŠarunas JasikevičijusDžoni O'BrajantDžordan LojdNikola MirotićAleks AbrinesBrendon DejvisEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara