Luka Mitrović i Šabaz Nejpir (Foto: MN Press)
Luka Mitrović i Šabaz Nejpir (Foto: MN Press)

Hodajući "mismeč" Hejs Dejvis i obaranje ruku Motlija i Bolomboja: Zvezdine šanse skok i buđenje Nejpira

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.11.23. | 13:02

Crveno-beli najbolji tim Evrolige prema uhvaćenim loptama pod protivničkim košem, a imaju samo dva trijumfa

Turbulentan početak smanjio je prostor za greške, stavio košarkaše Crvene zvezde već posle sedam kola u poziciju da moraju da pobeđuju ako žele da ostvare visoko postavljene ambicije. Zato izazovi postaju sve veći, a još kada je na drugoj strani terena ekipa koja ima najviše ciljeve i roster da ih potkrepi... Jasno je da crveno-bele čeka težak zadatak protiv Fenerbahčea. Ne i nemoguć (20.45).

Puleni Dimitrisa Itudisa pali su i prošle sedmice u Beogradu i to posle velikog vođstva na poluvremenu i kontrole nad utakmicom u tri četvrtine. Prosuo je turski tim sve u poslednjih 10 minuta i Partizan Mozzart Bet je došao do velike pobede. Fener je tako na učinku 5-2, dok Zvezda ima 2-5, iako je vrlo lako moglo da bude daleko drugačije. Ekipa sa Malog Kalemegdana je u svakom meču imala šansu da pobedi, ali nije joj polazilo za rukom. Poslednji poraz pretrpela je od Barselone, zalečila zatim rane trijumfom u Zadru, ali činjenica koja posebno skreće pažnju sa prethodnog evroligaškog susreta je da je imala potpunu dominaciju na skoku (44:27). Pokupila čak 18 lopti pod košem Barselone, dozvolila joj samo četiri ofanzivna skoka, zabeležila 26 defanzivnih. Delom i zbog te utakmica, ekipa Janisa Sferopulosa prosečno ima najviše skokova u napadu u Evroligi - 14,9. A može da se pohvali sa samo dva trijumfa.

Izabrane vesti

Zato bi od ključne važnosti moglo da bude u kojoj meri će crveno-beli uspeti da iskoriste druge šanse za koje uspevaju da se izbore pod protivničkim obručem. Zasad to nisu materijalizovali na najbolji način, jer bi u suprotnom imali daleko bolji bilans. Protiv unutrašnje linije Fenerbahčea bi to moglo da bude veoma bitno, a jednako značajno će biti i kako budu zagrađivali ispod svog koša - najpre zbog Džonatana Motlija.

Dobro su ga navijači Zvezde zapamtili kada je u prošlosezonskom okršaju, odigranom u Ulker Sports Areni, dominirao pod obručima. Susret okončao sa 25 poena, uz 10/13 za dva, i 10 skokova (četiri u napadu). Ove sezone nije još tako produktivan, ali je u usponu forme. Krase ga izuzetne atletske sposobnosti, veliki je borac i nema sumnje da će biti teško parirati mu. Čini se da bi mogao da bude poveren Džoelu Bolomboju na čuvanje, koji bi jedini fizikalijama mogao da mu isparira.

Ipak, iako crveno-beli uspeju da neutrališu Motlijev doprinos, čeka ih još mnogo posla u defanzivi. Možda i najviše sa Najdželom Hejs Dejvisom. Videlo se i prethodne sedmice u Beogradu za šta je sve sposoban. Pred duel sa Partizanom rekao je da nije zadovoljan selekcijom šuta, da nije namestio ruku i poželeo sreću protivnicima kada počne da pogađa trojke. A onda je ubacio 21 poen za poluvreme crno-belima, uz šut sa distance 3/3. Stao je u nastavku, dodao još samo dva poena, ali prvo poluvreme je jasan pokazatelj da i on podiže broj obrtaja.

Košarkaši Fenerbahčea i trener Itudis (Foto: Starsport)Košarkaši Fenerbahčea i trener Itudis (Foto: Starsport)

Uz to, Hejs Dejvis je sa trojkom u arsenalu postao hodajući "mismeč". Može da napravi problem svakom čuvaru, jer ima konstituciju i snagu da se nosi sa unutrašnjom linijom, a pritom je brži, agilniji i neretko veštiji od visokih protivničkih igrača, dok je od spoljne linije jednostavno krupniji i snažniji - i to zna vrlo dobro da koristi. Izuzetno je važan u Itudisovoj koncepciji, što potvrđuje i podatak da je na poslednje dve utakmice u Evroligi proveo samo dve sekunde van terena, a u redovima tima sa Malog Kalemegdana nema igrača sličnih karakteristika, što znači da će timska odbrana morati da bude na visokom nivou.

Zato je utisak da bi zaustavljanje ovog dvojca, naročito zbog povreda Sertača Šanlija i Dajšona Pjera, značajno približilo Crvenu zvezdu pobedi. Ali, ne smeju se zanemariti ni sjajni igrači spoljne linije poput Skotija Vilbekina i Tajlera Dorsija. Ostaje da se vidi u kakvom će stanju biti Marko Gudurić i Nik Kalates, s ozbirom da su propustili prethodnih par utakmica zbog povreda. Doputovali su u Beograd, ali još nije razjašnjeno u kojoj meri će moći da pomognu ekipi. Sigurno da širenje rotacije u spoljnoj liniji i sve veći broj opcija za Itudisa pravi problem crveno-belima, posebno jer su Gudurić i Kalates veoma komplementarni sa gore-pomenutim bitnim igračima istanbulske ekipe.

Težak zadatak je pred Crvenom zvezdom. Ipak, značajno je bolja na ofanzivnom skoku ove sezone (14,9 - 11), ima više asistencija u proseku (18,6 - 17,1) i daleko više ukradenih lopti od rivala (8,3 - 5-6). Ima i svoje adute u nepredvidovom Milošu Teodosiću, koji se nije previše umarao za vikend protiv Zadra, Luki Mitroviću koji je blistao u Blaugrani protiv Vilija Ernangomeza, Jana Veselog i družine, te Rokasu Giedraitisu koji je namestio nišanske sprave u dvorani Krešimir Ćosić (19 poena), uvek motivisanom Nemanji Nedoviću, a možda konačno i u Šabazu Nejpiru?

Amerikanac je protiv Zadra u nekoliko navrata pokazao da mu je stalo da pomogne ekipi, ali i dalje muči muku sa šutom, pa i rezonovanjem u napadu. Stav će, čini se, nastaviti da popravlja. Sigurno da slabije u odbrani ne može od izdanja u Barseloni, a utisak je i da je shvatio da mora da uloži trud i energiju u igru na svojoj polovini. Saigrači ga podržavaju, veruju da može da pokaže pravo lice, a jasno je da je reč o košarkašu vrhunskog kalibra, koji se nije još snašao u novoj sredini i ulozi. Svakako je vreme za Šabazovu eksploziju, jer kod armije Zvezdinih navijača, koja će biti još jedan adut za trijumf nad Fenerom, ima sve manje kredita.

EVROLIGA - 8. KOLO

Utorak

19.00: (1,30) Monako (17,0) Efes (4,10)

20.05: (1,70) Makabi (15,0) Olimpijakos (2,40)

20.30: (3,20) Valensija (16,0) Real Madrid (1,45)

20.30: (1,70) Virtus (15,0) Milano (2,40)

20.45: (1,90) Crvena zvezda (15,0) Fenerbahče (2,35)

Sreda

20.00: (1,80) Alba (15,0) Asvel (2,25)

20.15: (1,35) Panatinaikos (16,0) Žalgiris (3,70)

20.30: (3,00) Baskonija (16,0) Barselona (1,50)

20.30: (2,10) Bajern (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaŠabaz NejpirKK FenerbahčeDžonatan MotliNajdžel Hejs

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara