Dario Šarić (©fiba.basketball)
Dario Šarić (©fiba.basketball)

Hrvati preživeli pakao, Estonci promašili bacanja za produžetke

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.09.22. | 16:23

Nikad zanimljiviji i neizvesniji Evrobasket

Juče je Belgija zatresla Stari kontinent pobedom nad Španijom. Posle svetskog, pao je i evropski šampion - Bosna i Hercegovina je savladala Sloveniju. Danas je Estonija bila na pragu nove senzacije, ali nije imala snage da iznenadi Hrvatsku - 73:70.

Nudila se Estoncima četa Damira Mulaomerovića u finišu, imao je Janari Joesar šansu da sa linije penala poravna rezultat na devet sekundi do kraja, ali je promašio prvo od tri bacanja. Smit je sa penala odlepio Hrvate, Bojan Bogdanović potom mudro faulirao Venea na pet sekundi do kraja i +3 za četu Damira Mulaomerovića. Joesar je ponovo stao na crtu, namerno promašio drugo bacanje, ali je Dario Šarić pokupio skok i iznudio prekršaj. Nije bio kraj drami, pošto je as Finiksa promašio drugo bacanje, pa je Estonija imala priliku da trojkom izbori produžetak. Ipak, Kristijan Kulame je očajno šutirao sa velike udaljenosti i promašio čitavu tablu. Sve bilo gotovo, Hrvatska je mogla da odahne.

Izabrane vesti

Već na startu je bilo jasno da će Hrvatska morati dobro da se oznoji kako bi vezala drugu pobedu na kontinentalnoj smotri. Estonija je otvorila meč sa 10:3, bila u prednosti sve do poslednjih trenutaka prve deonice kada su Džejlen Smit, Karlo Matković i Šarić vezali 10 poena i preokrenuli rezultat.

Činilo se da bi serija s kraja uvodnog kvartala mogla da slomi Estonce, slično kao i u duelu sa Italijom, ali ovoga puta su pružili daleko bolji otpor. Vodila je Hrvatska do poluvremena, ali nije uspevala da stvori veći suficit od šest poena. Na veliki odmor otišlo se sa 33:29 u korist Mulaomerovićeve selekcije.

Po povratku sa odmora slična slika. Estonija se borila, nije dopuštala rivalu da se ozbiljne odlepi i stekne ključnu prednost pred poslednjih 10 minuta. Hrvatska je višak uvećala za svega dva poena pred odlučujućio period. Postalo je jasno da nas čeka neizvesna završnica.

Posle trojke Šarića na četiri minuta do kraja činilo se da je Hrvatska slomila rivala. Maik Kocar to nije dozvolio. Odličnim prodorom smanjio je deficit Hrvatske, a onda posle promašaja Bogdanovića ponovo probio odbranu rivala i položio pod faulom. Nije pogodio dodatno bacanje, ali ni Hrvati nisu uspeli da se odlepe. Josear je imao šansu da poravna na devet sekundi do kraja kada ga je Šarić faulirao pri šutu za tri poena. Ipak, promašio je prvo bacanje, Hrvatima je pao kamen sa srca, dobili su priliku da rutinski privedu meč kraju. Nisu uspeli jer je Šarić bio polovičan sa crte, pa je Estonija imala šut za produžetak. Kulame je preuzeo odgovornost i poslao loptu pod svodove dvorane u Milanu.

Pobednički sastav je poenterski predvodio bivši košarkaš Mege Karlo Matković sa 17 poena i četiri skoka - bez promašaja iz igre (8/8 za dva). Dario Šarić je bio igrač utakmice sa dabl-dablom (15 poena i 12 skokova), dok je Džejlen Smit odradio svoje sa 13 poena i sedam asistencija. U Estoniji su se istakli Sim Sander Vene sa 18, Maik Kocar sa 17 i Kristijan Kulame sa 14 poena.

HRVATSKA - ESTONIJA 73:70

(20:16, 13:13, 20:19, 20:22)

Hrvatska: Bogdanović 4, Gnjidić, Hezonja 5, Matković 17, Mavra, Perković, Prkačin, Ramljak 2, Šarić 15 (12sk), Simon 9, Smit 13, Zubac 8 (8sk)

Estonija: Dorbek, Drel 5, Joesar 5, Kicing 6,Kocar 17, Krisa 5, Kulame 14, Nurger, Rajeste, Sok, Tas, Vene 18

EVROBASKET DANAS

Poljska - Izrael 85:76

Hrvatska - Estonija 73:70

17.00: (1,90) Velika Britanija (hendikep 24,5) Grčka (1,90)

17.30: (1,15) Češka (20,0) Holandija (6,00)

21.00: (1,10) Srbija (23,0) Finska (7,50)

21.00: (5,50) Ukrajina (20,0) Italija (1,17)



tagovi

Evrobasket 2022Košarkaška reprezentacija Hrvatskekošarkaška reprezentacija EstonijeDario ŠarićKruno SimonBojan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara