Rokas Giedraitis (Foto: MN Press)
Rokas Giedraitis (Foto: MN Press)

I junak i tragičar: Rokas vaskrsao u Vitoriji i promašio za Zvezdin prvenac na strani

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.12.23. | 22:39

Giedraitis odigrao najbolji meč u crveno-belom, ali nije uspeo da ubaci najvažniji šut

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Vitorije)

Vratila se ponovo Crvena zvezda iz velikog minusa, parirala Baskoniji koja je nemilice pogađala sa distance tokom čitavog meča, ali... Ponovo joj je pobeda iskliznula iz ruku. Rokas Giedraitis je u svojoj Fernando Buesa Areni odigrao najbolji meč u sezoni, da bi na kraju promašio šut za pobedu. Sa devet metara. Nedostajalo je sreće crveno-belima da upišu prvi trijumf na gostovanjima (0-7), pa je Duško Ivanović dobio tim koji je letos selektirao i ostavio Janisu Sferopulosu, za seriju tima iz Vitorije 7-1 otkako se vratio. Na kraju 87:85 za domaćina u veoma dinamičnoj i zanimljivoj utakmici.

Izabrane vesti

Bilo je ponovo oscilacija, crveno-beli su još jednom loše otvorili utakmicu, ali uspeli da se vrate u drugom poluvremenu. I opet nije bilo dovoljno. Novi tesan poraz na strani, a utisak je da su sva Zvezdina gostovanja okonačana na vrlo sličan način. Rokas je meč završio sa 24 poena i šest skokova, zaista je od prvog minuta delovao veoma motivisano u dobro poznatoj dvorani. Šteta što to nije uspeo da kruniše.

Sjajan je bio i Luka Mitrović sa osam poena, ali i 16 skokova i sedam asistencija (indeks 24, kao Giedraitis). Ispratili su ih Džoel Bolomboj sa 14 i Miloš Teodosić sa 13 poena, a srpski virtuoz je podelio i šest asistencija. Ipak, rival je ubacio 17 trojki iz 36 pokušaja.

Sedekerskis je na kraju bio najefikasniji sa 18 poena, Markus Hauard je dodao 17 (pet trojki), dok je Čima Moneke bio na ivici dabl-dabla sa 15 poena i devet skokova. Nikos Rogavlopulos je možda bio i iks faktor sa 14 poena i 4/6 za tri.

Odmah je Ivanovićeva ekipa krenula žestoko. Pucala iz svih oružja. Dve trojke je ubacio Vanja Marinković u uvodnih pet minuta, za 10:2 na semaforu. Tek nakon toga su crveno-beli zaigrali u napadu, da bi posle majstorije Teodosića, koji je iz naizgled bezizlazne situacije izvukao faul i pogodio za dva (potom i bacanje). Držala se Zvezda dobro sve do poslednjeg minuta, da bi domaćin zatvorio uvodnu deonicu sa dve trojke preko Rogavlopulosa i Monekea za 26:18 posle 10 minuta igre.

Nastavili su košarkaši Baskonije da puštaju kišu u Buesa Areni i posle pauze. Odmah na startu drugog kvartala, po trojku su ubacili Hauard i Rogavlopulos za dvocifren višak. Vrtela se razlika oko 10 poena, crveno-beli su prišli na minus sedam, ali odmah ih je Hauard novom trojkom vratio na dvocifrenu distancu. Iako je pogađala u sjajnim procentima Baskonija ipak nije uspevala da se u potpunosti odlepi, pa se na odmor otišlo sa 52:43.

Dobro je Zvezda otvorila drugo poluvreme. Posebno se isticao Bolomboj, ali... Ponovo je propušteno nekoliko prilika da se uhvati potpuni priključak, promašili su crveno-beli par zicera i to je Hauard kaznio. Ipak, razigrao se Mitrović i mic po mic, Zvezda je istopila zaostatak. Posle floutera Giedraitisa, pa slobodnog bacanja koje je realizovao zbog Hauardove tehničke, ne semaforu je stajalo 62:62. Ipak, finiš kvartala pripao je domaćinu. Propusila je Zvezda priliku da povede, pa je posle trojke Miler Mekintajera (13. na meču za Baske) u poslednjim sekundama Baskonija otiišla na 67:62 pred odlučujući period.

Odmah je na startu odlučujuće četvrtine ušla i 14. trojka Baskonije. Precizan je bio Rogavlopulos. Bolomboj i Teodosić su uzvratili, ali onda i 15. trojka iz 30. pokušaja - Sedekerskis pogađa sa distance za 75:65. S druge strane, ređali su se promašaji Zvezdinih košarkaša sa distance. Usledio je tajm-aut Sferopulosa, Lazić i Teodosić su pogodili trojke, ali - Ivanovićeva ekipa se odlepila. I delovalo je da je sve gotovo, ali onda je usledio novi talas Zvezdinih preciznih hitaca sa distance. Posle Giedraitisovog na 24 sekunde do kraja, na semaforu je stajalo 84:82. Marinković je bio polovičan na liniji penala, a onda nova trojka Rokasa za izjednačenje na devet sekundi do kraja! Sedekerskis je potom izvukao dva penala i pogodio ih, poslednji napad ostao je crveno-belima, ali ovoga puta Zvezdin Litvanac nije bio precizan.

Baskonija – Crvena zvezda 87:85 (26:18 26:25, 15:19, 20:23)

Dvorana: Buesa (Vitorija); Sudije: Jakub Zamojski, Robert Viklicki, Stiv Bitner

Baskonija: Hauard 17, Manjon, Rajeste, Čijoza 2, Sedekerskis 18, Marinković 9, Miler-Mekintajer 4, Dijez 2, Rogkavopulos 14, Diop, Kocar 6, Moneke 15

Crvena zvezda: Teodosić 13, Lazić 9, Nedović 7, Dos Santos 3, Lazarević 2, Davidovac, Mitrović 8, Giedraitis 24, Simonović, Tobi 5, Bolomboj 14, Ilić

EVROLIGA - 13.KOLO

Četvrtak

Alba - Efes 89:97

/Timan 31 - Larkin 32/

Panatinaikos - Real Madrid 78:90

/Nan 24 - Hezonja 19/

Partizan Mozzart Bet - Olimpija Milano 82:69

/Panter 19 - Šilds 19/

Petak

Žalgiris - Monako 79:83

/Dimša 14 - Džejms 25/

Olimpijakos - Bajern 77:69

/Piters 14 - Edvards 11/

Barselona - Fenerbahče 89:81

/Ernangomez 21 - Hejs Dejvis 18/

Baskonija - Crvena zvezda 87:85

/Sedekerskis 18 - Geidraitis 24/

Virtus Bolonja - Makabi Tel Aviv 100:90

/Šengelija 27 - Braun 26/

Asvel - Valensija 55:78

/Lovernj 13 - Ojeleje 16/



tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaDuško IvanovićDžoel BolombojRokas GiedraitisMarkus HauardČima Moneke

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara