(Star sport)
(Star sport)

Idemo na Drim tim! Srbija sa Amerima na OI u Francuskoj

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.03.24. | 19:54

Košarkašice u grupi sa Španijom, Kinom i Portorikom

Vratili smo se na veliku scenu. Nije nas bilo pre tri leta u Tokiju, ali smo kao košarkaška nacija uspeli da se probijemo na završni turnir Olimpijskih igara u košarci i prema svemu što se dešavalo na Svetskom prvenstvu u Manili i kakvu ekipu bi trebalo da pošaljemo u Francusku imamo šansu da se nadamo visokom plasmanu. Možda za korak boljem nego na Igrama u Rio de Žaneiru kad smo bili srebrni.

U pohodu na novo odličje izabranici Svetislava Pešića igraće u Grupi A, protivnici su Sjedinjene Američke Države, Južni Sudan i pobednik kvalifikacionog turnira u portorikanskom San Huanu, gde će se takmičiti Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Portoriko, i Bahrein.

Izabrane vesti

Jasno je da Orlove čeka izazov kakav su mnogi priželjkivali da vide tek u finalu, ali će se desiti već u grupnoj fazi. Biće to spektakl u svakom smislu, jer su Amerikanci nagovestili da će poslati na Igfre najjači sastav, pravi Drim tim, biće tu Lebron Džejms, Stefon Kari, Kevin Durent, ali i naš tim ima snažne adute u liku najboljeg igrača sveta, Nikole Jokića, kao i Bogdana Bogdanovića, pa i Vasilija Micića, koji pruža sve bolje partije u NBA.

SASTAVI GRUPA

Grupa A: Australija, Pobednik kvalifikacinog turnira u Pireju, Australija, Pobednik kvalifikacinog turnira u Valensiji.

Grupa B: Francuska, Nemačka, Japan, Pobednik kvalifikacionog turnira u Rigi.

Grupa C: Srbija, Južni Sudan, Pobednik kvalifikacionog turnira u Portoriku, SAD,

Ovde vredi imati na umu napomenu da će konačan sastav grupa biti poznat kad se okončaju kvalifikacioni turniri. Igraće se od 2. jula u četiri grada.

Kvalifikacioni turnir A (Valensija): Liban, Angola, Španija, Finska, Poljska, Bahami

Kvalifikacioni turnir B (Letonija): Gruzija, Filipini, Letonija, Brazil, Kamerun, Crna Gora

Kvalifikacioni turnir C (Pirej): Slovenija, Novi Zeland, Hrvatska, Egipat, Grčka, Dominikanska Republika

Kvalifikacioni turnir D (San Huan): Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Portoriko, Bahrein

Mečevi grupne faze će se igrati u Lilu, a završnica u Parizu od 27. jula do 10. avgusta u konkurenciji mušaraca.

Prolaz u četvrtfinale osiguraće po dve ekipe iz sve tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Ostali završavaju takmičenje. Po završetku prve faze sledi novi žreb, kako bi se odredili parovi četvrtfinala. Kvalifikovani timovi biće podeljeni u četiri šešira, a koje će mesto zauzeti od prvog do osmog odrediće kumulativno rangiranje između tri grupe, po principu pozicija ekipa...

Šešir D činiće dva najbolje rangirana tima, Šešir E treći i četvrti, Šešir F peti i šesti, Šešir G sedmi i osmi tim po rangu. Tako će ekipe iz Šešira D biti ukrštene sa selekcijama iz Šešira G, a reprezentacije iz Šešira E sa onima iz F, uz napomenu da za četvrtfinale ne mogu da budu izvučeni isti parovi iz grupne faze. Pobednici četvrtfinala idu dalje, s tim da je odmah naglašeno da, ako bi se dogodilo da ekipe iz najjačeg Šešira D prođu dalje, ne mogu da se ukrste u polufinalu.

Četiri poražene selekcije iz četvrtfinala završavaju takmičenje, a njihovo konačno rangiranje od petog do osmog mesta biće učinjeno na bazi FIBA pravilnika.

Što se tiče ženske reprezentacije, naše dame odlaze na Olimpijske igre u nadi da će poboljšati učinak iz Japana, kad su zastale u četvrtfinalu. Devojke vođene selektorskom rukom Marine Maljković za rivale će imati Španiju, Kinu i Portoriko u Grupi A. To znači da smo izbegli okršaje sa selekcijama Sjedinjenih Američkih Država, ali ćemo zato igrati sa Kinom koja je na poslednjem Svetskom prvenstvu bila druga, te Španijom, aktuelnim prvakom Evrope.

SASTAVI GRUPA

Grupa A: Srbija Španija, Kina, Portoriko.

Grupa B: Kanada, Nigerija, Australija, Francuska.

Grupa C: Nemačka, SAD, Japan, Belgija.

Poput mušaraca, i u konkurenciji nežnijeg pola po dve selekcije iz svake grupe, uz dve najbolje trećeplasirane će se domoći četvrtfinala.

Ženski košarkaški turnir graće se u periodu od 28. jula do 11. avgusta.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićOlimpijske igreOlimpijske igre 2024Marina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara