Ilija Đoković (©MN Press)
Ilija Đoković (©MN Press)

Ilija Đoković: Split me dva meseca ubeđivao da dođem, planiram da odem na Poljud

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.07.20. | 08:49

"Hrvatska košarka i srpski fudbal - ista stvar", kaže povremeni srpski reprezentativac

U regionalnoj košarci barijere su sve manje, a srpskih igrača u Hrvatskoj sve je više. Tako je transfer Ilije Đokovića iz FMP-a u dom nekadašnjeg trostrukog šampiona Evrope Splita na noge podigla kompletnu javnost nekadašnje Jugoslavije.

Povremeni reprezentativac Srbije stigao je u nedelju po podne u jedan od najvećih košarkaških centara Hrvatske, koji će se u takmičarskoj 2020/21 takmičiti u Jadranskoj ligi. Na stranicama portala MOZZART Sport nedavno ste imali priliku da pročitate Đokovićevu "odjavu" iz Beograda pred put u Split, a priču po dolasku Hrvatsku napravio je portal Index.hr.

Izabrane vesti

Pre svega, o tome zašto je odlučio da dođe baš u Split?

“Kontakt je postojao već neko vreme. Ljudi iz kluba su me nekoliko puta zvali, uveravali su me da sam im potreban i tada sam prelomio. Osetio sam iskrenu želju kod njih da me zaista žele. Mislim da je ovo korak napred u mojoj karijeri i siguran sam da sam doneo pravu odluku“, rekao je Đoković.

Priznaje da ne zna mnogo o istoriji grada, ali je spreman da uči. Zato istoriju košarkaškog kluba zna jako dobro...

“Naravno da znam. Video sam na Gripama i mural posvećen toj generaciji, a gledao sam snimke i čitao sam puno o njima. Bez brige, jako dobro znam u kakav sam klub stigao“.

Novinara Indexa zanimalo je kako to da je Đoković došao u Split, a nije probao da se vrati u čačanski Borac, koji se takođe plasirao u ABA ligu?

“Borac je prošle sezone igrao sjajno i radi se o odličnoj ekipi, ali s njima za razliku od Splita nisam imao nikakav ozbiljan kontakt. S druge strane, Split me dva meseca nagovarao da dođem i odluku nije bilo teško doneti. Takođe, u jako sam dobrim odnosima s trenerom Borca Marinovićem. Kad smo se poslednji put čuli, rekao sam da idem u Split. Iskreno se oduševio i samo mi je poželeo sreću i poručio da se vidimo na utakmici“.

Kolege iz Hrvatske zanimala je Đokovićeva jedinstvena priča o tome kako je zadužio opremu univerzitetske reprezentacije Srbije...

“Neverovatna priča. Dosta je igrača otkazalo u poslednjem trenutku i selektor Zoran Todorović me nazvao doslovce pred sam let za Kinu. Kad me nazvao, ja sam bio u kafiću u Jagodini. Pitao me želim li da igram za reprezentaciju. Nisam mogao da verujem. Bila mu je potrebna kopija pasoša i moja fotografija. Kako sam bio u kafiću, selektor mi je rekao da odem u WC jer tamo mogu da uhvatim belu pozadinu. Sutradan sam otišao u Beograd i priključio se reprezentaciji, a nakon toga me Sale Đorđević pozvao u A selekciju u kvalifikacijama za SP u Kini 2019“.

Đoković u opremi Srbije (©MN Press)Đoković u opremi Srbije (©MN Press)

Hrvatska godinama unazad ima problem da nađe vrhunskog organizatora igre, dok Srbiji plejmejkera ne manjka...

“Roko Leni Ukić je ozbiljan plej, Rok Stipčević takođe. Istina, u poslednjih nekoliko godina nisam video da u Hrvatskoj postoji neki mladi plej koji je kapacitet za reprezentaciju. Teško mi je sa strane objasniti zašto je to tako. Da bih nešto pametno rekao, morao bih prvo da provedem neko vreme u Hrvatskoj i da treniram s tim momcima. Ovako mogu samo da pričam iz svoje perspektive. Pretpostavljam da ni u Hrvatskoj situacija nije bajna, ali u Srbiji je stanje katastrofalno kad pričamo o novcu. Ko se odlučio da igra košarku za život, mora biti spreman da nema zezanja i da mu o tome zavisi gola egzistencija. Imaš dve opcije - ili ćeš raditi na traci i životariti ili ćeš igrati košarku. Treće opcije nema“, kaže Đoković i dodaje:

Od malih nogu sam shvatio da mi nema druge nego da ginem na terenu i da nikad i nikome neću dozvoliti da me gazi. Da ispred mene izađe Nando de Kolo, neću mu priznati da je bolji dok to ne dokaže na parketu. Nama je košarka u genima, s njom se ne šalimo i taj karakter nam je usađen odmalena. Košarka u Srbiji predstavlja borbu za bolji život i tu možda leže odgovori na ovo pitanje. Možda je i tačno da Hrvatska godinama nema pleja kao što je Teodosić, ali rekao bih da je na svim ostalim pozicijama, od dvojke do petice možda i najtalentovanija u Evropi“.

A zašto je Hrvatskoj teško da ostvari bilo kakav rezultat, dok je Srbiji peto mesto na Mundobasketu debakl?

“Mislim da je sve stvar glave, ništa drugo. Vaša košarka mi se čini jako slična našem fudbalu. Možda ću sad ispasti kontroverzan, ali kao da ih dolazak u reprezentaciju ne zanima i kao da su tu došli kako bi samo odradili obavezu. Zaista ne vidim nikakvo drugo objašnjenje jer imate fantastičnu reprezentaciju“.

Otkriva da su mu idoli kao detetu bili Dejan Bodiroga i Saša Đorđević...

“Njih dvojicu sam kao mali pokušavao da kopiram i imitiram. Danas obožavam Kostasa Slukasa. Obožavam njegov način igre. Levoruk je i više voli da asistira nego da postiže poene“.

Legenda košarke s prostora bivše Jugoslavije i bivši as kluba s Gripa svojevremeno je izjavio da više voli da asistira, nego da postiže koševe i da ga to čini srećnim, a kolege sa Indexa zanimalo je da li Đoković zna o kome je reč?

“Naravno. Toni Kukoč. Kakav je to igrač bio, kakva klasa i veličina. Mislim da nema snimka na internetu s njim na parketu, a da ga nisam gledao. Pogledao sam svaku utakmicu Bulsa od 1994. do 1998. Toni je maestro kakav se jednom rađa. Neverovatno je s kakvom je lakoćom igrao u NBA ligi, među takvim igračima. Toni se doslovce šalio s protivnicima. Rekao bih da nije ostvario pun potencijal jer se posvetio ekipi Bulsa, a krivo mi je jer je zaslužio da uđe u Kuću slavnih“.

Na kraju otkriva da će posetiti i Poljud, dom splitskog Hajduka.

“Nemam nikakvih predrasuda, a o atmosferi na Poljudu kad Hajduk igra zna se i izvan Hrvatske. Voleo bih da odem na koju utakmicu Hajduka i svakako ću zamoliti nekog od saigrača da me povede. Jedva čekam“.



tagovi

splitIlija Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara