Brred Andervud i Trent Frejzer (AFP)
Brred Andervud i Trent Frejzer (AFP)

Ilinoj se poklonio beku FMP-a Trentu Frejzeru: Zauvek broj 1

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.11.22. | 11:12

"Ko će da leti 13 sati samo da bi bio deo nečega što može da potraje tek 15 minuta? Želeo sam da doživi svoj momenat", objasnio je trener Bred Andervud

Kada je početkom juna objavljeno da je FMP angažovao Trenta Frejzera, malo ko je u ovdašnjoj javnosti obratio pažnju na tu vest, a većina je olako smatrala da će levoruki plejmejker biti samo jedan u nizu Amerikanaca u ABA ligi. Poneko je "zagrebao" po njegovoj biografiji koja na prvi pogled nije bila preterano zanimljiva za ljubitelje košarke sa ove strane Atlantika. Još ređi su bili oni koji su znali da u Železnik stiže biser NCAA košarke, što je Frejzer i potvrdio u dosadašnjem delu sezone. Kako su mečevi odmicali, momak rođen na Floridi je sve više otkrivao košarkaški talenat zbog koga se i obreo u FMP-u, ali i koji mu je kao tinejdžeru omogućio studije na Ilinoju.

Frejzer je šansu prestižnog univerziteta znao da iskoristi. Za pet godina studija postao je igrač sa najviše mečeva u startnoj petorci Ilinoja (138) i minuta na terenu (4.855). Koledž karijeru je završio kao peti strelac koledža iz Šampanja (1.794 poena), drugi u trojkama (310), šesti uu kradenim loptama (207), deveti u asistencijama (452), deseti u pogođenim šutevima iz igre (593). Ali, on što ga izdvaja od većine diplomaca Ilonoja su igre na putu do titule na završnom turniru 2021. Big Ten konferencije, i u ligaškom delu 2022, zbog čega je fakultet pre nekoliko dana organizovao svečanu ceremoniju u njegovu, ali i čast generacije koja ja uspela da tim sa dna jedne od "Power 5" konferencija podigne na vrh.

Izabrane vesti

"Dvorana je bila krcata, jer su navijači došli da ih pozdrave, i to je ono što Ilinoj čini posebnim. Više nemate toliko mesta koje možete nazvati domom, ali ovi momci imaju svoj dom - univerzitet Ilinoj", rekao je trener Bred Andervud.

Bio je posebno srećan što je Frejzer samo zbog svečanog događaja prevalio put od 13 sati leta avionom iz Beograda do SAD.

Za tu priliku emitovan je trominutni film o Frejzeru, nazvan "Zauvek broj 1", u čijoj je režiji učestvovao i Andrevud. U filmu su prikazani trenuci od prvih mečeva levorukog beka na koledžu, uključujući i neke koji su se završili tužnim porazima, pa sve do njegovog poslednjeg pojavljivanja u Stejt Farm centru, kada je uzeo loptu dok je vreme isticalo, kako bi Ilinoj krunisao u šampiona konferencije.

"Ko će da uđe na let od 13 sati samo da bi bio deo nečega što može da potraje tek 15 minuta? Želeo sam da doživi svoj momenat, jer nisam bio siguran da će mu dres biti 'penzionisan'. To je istina. On je poseban mladić u mojoj knjizi, i sjajan igrač, koji je stigao daleko od početka do cilja. Mislim da su naši navijači morali da znaju u čemu je stvar. On je pobednik", dodao je Andrevud.

Naravno, svečana ceremonija duboko je dirnula u srce Frejzera.

"Ovo je moj dom. Let je bio veoma dug, ali vratiti se i videti celu halu u narandžastom i plavom je neverovatno. Osećam se pomalo staro. Malo je čudno što nisam na terenu, ali je i posebno videti sve ovo što smo uradili za pet godina, koliko je program otišao visoko. Posao koji je Bred Andervud uradio sa ovim programom je neverovatan", rekao je Frejzer koji je već dan posle ceremonije morao opet u avion, jer ga već u petak čeka novo iskušenje je sa FMP-om u ABA ligi.


tagovi

Trent FrejzerFMPABA ligaNCAA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara