Frenk Kaminski (©MN Press)
Frenk Kaminski (©MN Press)

Imaju li Partizanovi centri rešenje za Nikolu Milutinova?

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.10.23. | 09:30

Crno-beli su u gotovo svim statističkim parametrima ispred pirejskog sastava, ali najveća boljka mogao bi da bude upravo nekadašnji centar kluba iz Humske

Nije bilo razloga za zadovoljstvo posle slabog izdanja i poraza od Barselone u utorak uveče. Željko Obradović je na konferenciji za novinare istakao da je samo reakcija ekipe u drugom poluvremenu bila vredna pohvale.

Svestan da je ceo proces tek na početku, osvajač devet evropskih titula poručio je da ovaj tim ima kvalitet i da je potrebno da se kroz temeljnu analizu nađu rešenja za “sitne stvari koje donose boljitak i rezultat“.

Izabrane vesti

Partizan Mozzart Bet je u Pirej (TV Sportklub, 20.15) otputovao u skraćenoj rotaciji, bez Mateuša Ponitke koga neko vreme neće biti u sastavu zbog bola u ramenu što je problem više za stručni štab koji još traži balans između glavne petorke i klupe. U svemu tome nazire se još jedno pitanje – ima li Parni valjak rešenje za Nikolu Milutinova?

Konkretno je to pitanje bilo upućeno Frenku Kaminsku. Centar sa više od 400 NBA nastupa još se uklapa u evropski stil košarke. Dok klub strpljivo čeka da se ekipe iz najjače lige sveta reše viška, u nadi da bi jedan mogao da bude odgovarajući za svlačionicu Partizan Mozzart Beta, sposoban da uskoči u patike Matijasa Lesora, imaće obavezu da se nosi sa dodatnim opterećenjem, ne samo velikih očekivanja navijača, već i statusa sa kojim je došao u Beograd.

“Spreman sam. On je jako dobar igrač, dugo igra u Evropi, veliki je, snažan… Biće izazov za nas, ali mi imamo tri dobra centra i možemo da ga poremetimo. Biće zanimljiv duel”, izjavio je Kaminski u sredu ujutru.

Znake napretka pokazao je Balša Koprivica. Mladi centar dobro je iskoristio svoju šansu protiv Barselone i za nepunih deset minuta skupio osam poena uz dva skoka. Jedan je od svega petorice košarkaša u redovima crno-belih čiji je +/- bio u “plusu“. Posle teške i turbulentne prošle sezone isprepletane povredama i mononukleozom, Koprivici je očigledno prijao boravak u SAD gde je mogao da uhvati zalet za pripreme kod Željka Obradovića, sa nadom da bi godinu pred njim mogao da odigra bez ikakvih problema i prepreka na putu. On će, zajedno sa Frenkom Kaminskim i Alenom Smailagićem koga su takođe povrede dosta poremetile, biti zadužen da bar uspori jednog od najboljih centara Evrope.

Pošto je maksimalno ispoštovao ugovor sa moskovskim CSKA, Nikola Milutinov je povratkom u Pirej jasno pokazao želju da se ponovo takmiči u društvu najboljih i već na otvaranju Evrolige sa Panatinaikosom podsetio koliko je nedostajao elitnom društvu. Uprkos tome što je odigrao celo drugo poluvreme i produžetak, zbog čega je po završetku derbija jedva stajao na nogama, osvajač srebra sa Mundobasketa u Manili bio je heroj zasad jedinog trijumfa evropskog vicešampiona u Evroligi.

Visok nivo zadržao je u naredne dve utakmice i u oba slučaja bio najbolji pojedinac Olimpijakosa. Statistički gledano, Milutinov je drugi centar takmičenja u prosečnom indeksu korisnosti (20) i ubačenim poenima (13,3), iza Matijasa Lesora. I kao takav dolazi crno-belima u lošem trenutku. I ne samo centar iz Novog Sada, već Olimpijakos.

Evropski vicešampion je prvi meč u duploj sedmici završio teškim porazom od Olimpije u Milanu. Teškim ne toliko zbog konačne razlike, već zbog toga što su napadački pirejski crveno-beli bili potpuno nemoćni. Olimpija je kvalitetnom timskom odbranom svela Olimpijakos na samo 53 poena, odnosno ispod 35 odsot šuta iz igre!

Jorgos Barcokas se i dalje muči sa skraćenom rotacijom zbog povreda, mada i tu stvari polako dolaze na svoje. Vratili su se Mustafa Fal i Luk Sikma koji još traže pravu formu pa i Milutinov može nešto više da predahne, Šeka Mekisika sigurno neće biti večeras na parketu, dok će se status Najdžela Vilijams Gosa rešiti uoči susreta.

Partizan Mozzart Bet je u okršaju sa Barselonom pokazao dve slabosti – odbrana šuta za tri nije postojala, kao ni kontrola reketa zbog čega su gosti neretko imali drugu, pa i treću šansu za realizaciju, a napadački se igra svodila mahom na individualna rešenja. Olimpijakos i ove godine važi za jedan od najboljih defanzivnih sastava u Evrope, što između ostalog pokazuje i podatak o deset ukradenih lopti po utakmici, po čemu je ispred konkurencije. Šuterski, pa ni skakački Olimpijakos nije dosad bio naročito impresivan. Posebno je problematičan bio domen uhvaćenih lopti (29) gde slabiji učinak ima samo berlinska Alba sa 26,7 u proseku.

Prošlogodišnje gostovanje u Pireju Partizan Mozzart Bet zapamtio je po ubedljivom porazu. No, tada je Željko Obradović u Grčku doputovao sa skraćenom rotacijom zbog obaveza reprezentativaca Srbije u kvalfikacijama za Mundobasket, a ni ekipa nije bila blizu forme kakvu pamtimo u završnici sezone.

Ako bi zaustavio Nikolu Milutinova, Partizan Mozzart Bet bio bi na dobrom putu da napravi novi brejk. Opet, na parketu Dvorane mira i prijateljstva prvi se pita Olimpijakos.

EVROLIGA - 4. kolo

Četvrtak:

19.45: (1,17) Fenerbahče (17,0) Asvel (7,25)

20.15: (1,45) Olimpijakos (14,0) Partizan Mozzart Bet (3,70)

20.30: (1,60) Baskonija (13,0) Žalgiris (2,85)

20.45: (1,28) Real Madrid (16,0) Olimpija Milano (4,75)

Petak:

19.00: (1,15) Monako (20,0) Alba Berlin (6,50)

19.30: (1,45) Anadolu Efes (16,0) Valensija (3,20)

20.15: (1,60) Panatinaikos (16,0) Makabi Tel Aviv (2,65)

20.30: (1,80) Virtus Bolonja (15,0) Crvena zvezda (2,25)

20.30: (1,20) Barselona (19,0) Bajern Minhen (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK OlimpijakosFrenk Kaminski JuniorŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara