Prof. dr Milivoje Karalejić (©Star Sport)
Prof. dr Milivoje Karalejić (©Star Sport)

IN MEMORIAM: Prof. dr Milivoje Karalejić

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.05.24. | 21:50

Napustio nas je čuveni profesor i kondicioni trener

Srpska, evropska i svetska košarka ostali su bez jednog od rodonačelnika kondicione pripreme, profesora dr Milivoja Karalejića. Jedini trener uz Svetislava Pešića koji ima osvojene sve medalje i trofeje od kadeta do seniora na kontinentalnim i planetarnim prvenstvima.

Kroz njegove treninge prošla je plejada vrhunskih igrača Jugoslavije počev od Mirze Delibašića, Ratka Radovanovića, Krešimira Ćosića, Dragana Kićanovića, preko Vlada Divca, Tonija Kukoča, Dina Rađe, Nebojše Ilića, Aleksandra Đorđevića, Miroslava Pecarskog, pa do Dejana Bodiroge, Marka Jarića, Igora Rakočevića, Peđe Stojakovića, Milana Gurovića

Izabrane vesti

Prof. Karalejić je tokom nastavičke karijere objavio preko 20 naučnih radova i mnoštvo stručnih knjiga iz oblasti košarke. Od 1971. do 1985. bio je asistent na predmetu Košarka na Fakultetu za fizičku kulturu Sarajevo. Već sledeće, 1986. pa narednih šest godina radi kao docent predmeta Košarka na Fakultetu za fizičku kulturu Sarajevo. Zatim se seli u Beograd gde 1993. postaje vanredni profesor na predmetu Košarka na Fakultetu fizičke kulture Beograd. Na toj poziciji ostaje do 1998. godine. Naredne godine i sve do 2014. je redovni profesor na predmetu Košarka na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Beograd.

Tokom bogate trenerske karijere profilisao se kao kondicioni trener svetske klase. Radio je u Bosni, berlinskoj Albi u kojoj je pet puta bio prvak Nemačke, uz četiri trofeja Kupa Nemačke i evrospki Kup Radivoja Koraća, te Crvenoj zvezdi, Partizanu, moskovskom Dinamu, Đironi, Lotomatici, Barseloni, sa kojom je postao šampion Evrope, uz dva puta prvak Španije, uz Kup kralja.

Bio je deo stručnog štaba reprezentacije Jugoslavije sa kojom je osvojio poslednje evropsko i svetsko zlato za našu zemlju. Dobitnik Nagrade za doprinos i razvoj košarke u Srbiji (2023).

Najveći deo trenerske karijere proveo je radeći sa sadašnjim selektorom Srbije Svetislavom Pešićem. Takođe je radio i sa Željkom Obradovićem, Duškom Vujoševićem...

Jedan od njegovih poslednjih razgovora u medijima bio je za Mozzart Sport pre dve godine, u sklopu serijala tekstova kojim je naš sajt obeležio 30 godina od osvajanja evropske titule. Tada je govorio o legendarnom Profesoru, Aleksandru Nikoliću.


tagovi

Milivoje Karalejićkošarkaška reprezentacija SrbijeIn memoriam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara