Darko Rajaković (©AFP)
Darko Rajaković (©AFP)

INTERVJU - Darko Rajaković: Postavili smo zdravu bazu, cilj da Toronto postane konkurent za titulu

Vreme čitanja: 9min | sub. 25.05.24. | 09:21

"Nikad nisam video sezonu kao što je bila Torontova", iskreno će srpski stručnjak u razgovoru za Mozzart Sport

NBA sezona za Srbiju i njene predstavnike završila se eliminacijom Denvera Nikole Jokića u polufinalu Zapada, a jedini naš glavni trener u najjačoj ligi sveta iza sebe je ostavio verovatno najizazovniju godinu u karijeri.

Darko Rajaković se kao šef stručnog štaba Toronto Reptorsa suočio sa onim što se najavljivalo godinama - totalnom rekonstrukcijom tima. Odlascima Paskala Sjakama, O Dži Anunobija, Ota Portera Džuniora, Denisa Šredera, Prešusa Ačiuve i još nekih Reptorsi su okrenuli potpuno novi list i rešili da se pozabave izgradnjom potpuno nove ekipe. Mlade, talentovane, poletne, spremne da uči, radi i sazreva kako bi kroz nekoliko godina mogla da postane konkurent za titulu.

Izabrane vesti

Nije bilo nimalo lako jer je splet brojnih okolnosti učinio da se sezona rano pretvori u puko učešće. Ali, to je samo jedan korak u velikom procesu i u svemu tome najvažnije je da je Darko Rajaković uspeo da sačuva sebe. Kao trener poznat po izuzetno kvalitetnom radu sa mladim igračima i timovima, on je pravi čovek za ono što uprava jedine kanadske franšize u NBA želi, a to je postepeni rast do statusa 'kontendera'.

"Iza nas je vrlo, vrlo specifična sezona. Radim kao trener već 27 godina, u NBA sam već 12 godina, ali nikada nisam video sezonu kao što je bila naša“, počinje Rajaković javljanje za Mozzart Sport. “Veliki broj trejdova tokom sezone, povrede koje su nas pratile, neke stvari koje su se dešavale igračima van terena... Bila je vrlo izazovna sezona, ali u isto vreme i dobra prilika da promenimo dosta toga, da uspostavimo drugačiju kulturu u timu, da napravimo smenu generacija cele franšize".

Uradili ste mnogo toga, a tek vas čeka posao u narednim sedmicama...

"Tako je, postavili smo dobru i zdravu bazu za nastavak. Sada je dosta stvari pred nama da se odradi što se tiče NBA drafta, 'free agency', potpisivanje igrača i pravljenje tima. Kao što svi znaju, pravljenje tima u NBA nije tako lak posao, ne može samo da se izađe na tržište i kupe igrači, već postoji proces koji mora da se prati, kako da se unapredi ekipa kroz draft, ali i potpisivanja malog broja slobodnih igrača koji su na tržištu tokom sezone. Čeka nas zaista veliki posao, a pred nama je proces koji će sigurno trajati nekoliko godina".

Rekao si da nisi video sezonu kakva je bila Torontova. Koliko si bio spreman na sve što se izdešavalo od momenta kada si postao glavni trener franšize?

"Najveći izazov za sve nas je bio taj što su se stvari dešavale tokom sezone. Ovu franšizu već nekoliko godina prate glasine da li će ići u rekonstrukciju ekipe, šta će raditi sa timom i igračima. Donekle sam mogao da pretpostavim da će u nekom trenutku da se dogodi tako nešto. Kada je naša uprava donela odluku da se ide u promene, nema šta da se bude spreman ili nespreman, ideš dan za danom, imaš situacije koje treba da rešavaš. Mi kao stručni štab i organizacija odradili smo odličan posao. Zadržali smo odličnu atmosferu u ekipi, radnu atmosferu, dosta dobrih stvari smo već uradili sa podizanjem mladih igrača i sa momcima koji su dobili drugačiju, veću ulogu u odnosu na ranije. Dosta pozitivnih stvari je napravljeno i doneće nam dosta dobrih rezultata u budućnosti, imamo okosnicu tima koji gradimo za naredne godine".

A, da li ste očekivali sve ono što se desilo, odnosno da sve to prođete već u prvoj sezoni?

"Nisam, iskreno. Mnoge stvari ne mogu da se predvide koje se dešavaju tokom sezone. Zahvalan sam ipak za takvo iskustvo, jer mi je pomoglo da naučim kako da se nosim sa određenim situacijama i kako da ostanemo na pravom putu, kako da budemo posvećeni načinu rada i kulturi koju želimo da razvijemo. Kada se sve sagleda, dobra sezona za mene i nadam se da u budućnosti nećemo imati toliko komplikacija van terena, da ćemo imati više konstantnosti sa timom. Imaćemo jako dobru priliku da podižemo našu organizaciju".

Toronto ima dosta prostora u seleri kepu za potpisivanje novih imena, a šta je uz razvoj mladih igrača glavni cilj franšize?

"Poenta cele priče je da se tim gradi oko Skotija Barnsa. Ove sezone je došao i do selekcije Ol stara. Oko njega pravimo budućnost i okosnicu tima, da isti čine momci od 22 do 24 godine, te da se sa njima polako dižemo kako bismo kroz nekoliko mogli da se potučemo sa najboljim protivnicima i budemo kandidati za plej-of i titulu. Ovo je proces u koji smo ušli svesni da ništa ne može da se promeni preko noći. Ne želimo ni da se proces odugovlači, da traje pet-šest godina, želimo da za dve-tri godine ponovo budemo konkurentan tim".

Šta su vam rekli ljudi iz uprave, pre svih Masai Udžiri i Bobi Vebster?

"Prvo da će imati strpljenja. Pravimo tim za budućnost, treba ove momke da podižemo i razvijamo, da ostanemo zajedno i ujedinjeni i da kao tim pristupimo celom procesu".

Suštinski, oni veruju u vas i da ste vi čovek za tako delikatan posao?

"Iskreno se nadam da je tako, to je i razlog što su me doveli ovde. Znaju da imam istoriju iza sebe, rada sa mladim igračima i timovima, verujem da je to jedan od velikih razloga zašto su me doveli kao trenera".

Skoti Barns i Darko Rajaković (©AFP)Skoti Barns i Darko Rajaković (©AFP)

Rekli ste da je ideja da se pravi mlada okosnica i da se tim gradi oko Skotija Barnsa, a da li već imate viziju kako bi ekipa trebalo da izgleda naredne sezone, odnosno na šta ćete konkretno da se fokusirate?

"Mnogo će zavisiti od ishoda drafta, koga potpišemo od slobodnih igrača. Na sve to utiče dosta aspekata. Definitivno je da moramo da proširimo rotaciju, nedostaje nam širina, vrhunskih šutera u ekipi. To će nam biti ideja za leto, kao i razvoj mladih igrača u timu, da sa njima možemo da napravimo progres u sledećoj sezoni".

Kada govorite o ishodu drafta, reklo bi se da je Toronto možda i najveći gubitnik lutrije uoči izvlačenja? Izgubili ste poziciju u prvih šest timova koji biraju, vaš pik je automatski otišao San Antoniju, pa vi birate tek sa 19. pozicije...

"Vidite, ovaj draft smatra se jednim od slabijih u poslednjih deset godina. Sledeća dva drafta su izuzetno kvalitetna, sa dosta dobrih igrača koji mogu da dosta doprinesu i promene franšizu. Ne kažem da nema dobrih igrača u ovom draftu, ali rekao bih da nema velike razlike između onih koji su u top pet-šest-sedam i onih koje možeš da draftuješ na 15. ili 20. mestu. Takav je draft, dosta je izjednačen i igrača sa sličnim kvalitetom. Pozitivna stvar je da smo mi sačuvali našu poziciju, jeste naš pik otišao Sparsima, ali zato ćemo imati naš pik sledeće sezone. Sve je relativno, kako se na te stvari gleda", priča nam Rajaković i dalje obrazlaže:

"Imamo 19. i 31. pik na ovogodišnjem draftu, to su automatski dva rukija koji mogu odmah da se priključe timu. Nije ni jednostavno razvijati tri ili četiri rukija u istoj sezoni. Sve je relativno, mi smo zadovoljni sa naša dva pika koja smo zadržali, imamo dobar plan sa njima. Sve je ovo proces, ne dešava se ništa preko noći i ovo nije nešto što našu franšizu može isto tako odjednom da stavi u ulogu kandidata za titulu. Biće potrebno mnogo rada narednih godina, strpljenja i mudrosti da bismo franšizu doveli tamo gde pripada. Kao jedini tim iz Kanade i van SAD, postoji ogromno interesovanje javnosti ovde i želja da se ovaj tim vrati na staze uspeha. Verujem da ćemo to uspeti, samo ako se neke kockice slože i bićemo u odličnoj poziciji".

Ono što Toronto sada namerava u neku ruku podseća i na Oklahomin projekat poslednjih godina. Takođe mlado jezgro ekipe, s tim da su Tanderi s vremenom nakupili ozbiljan broj pikova koje sada mogu da koriste kako žele, a neki izbori koje su napravili pokazali su se dosta dobro...

"Oklahoma je napravila odličan posao u njihovom 'rebildu'. Na primer i Minesota je taj proces radila jako dugo i evo je sada u konferencijskom finalu. Jednostavno, takav je sistem napravljen u NBA, Denver je osvojio titulu prošle sezone i već ispao, što znači da ćemo imati šestog različitog šampiona. Više nema supertimova kao što je to bio slučaj pre 15-20 godina. Taj trend će se nastaviti u NBA i liga radi odličan posao da svi timovi moraju da prođu kroz to. San Antonio je osvajao titule godinama, pa je sada nekoliko sezona u rekonstrukciji ekipe. Pronašli su bisera kakav je Vembanjama i sa njim će nastaviti da budu sve bolji. Očekujem da će se boriti za plej-of već sledeće sezone. Sve je to normalan proces, svi timovi moraju da prođu kroz to, da nađu kvalitetne igrače, momke koji će se iz sezone u sezonu razvijati. Mi imamo već nekoliko igrača koji su veliki talenti i predstavljaju jasan temelj za budućnost. To nam odmah daje određenu prednost u odnosu na neke druge timove koji su u sličnoj poziciji. Svakako je još mnogo posla pred nama".

U dva konferencijska finala imamo parove koji su mnoge iznenadili. Indijana sa Bostonom i Minesota sa Dalasom…

"Boston je očekivan, mada za mene nisu iznenađenje ni Minesota, ni Dalas. Ne bi bilo iznenađenje ni da je Oklahoma prošla, kao i Denver, to su četiri najbolje ekipe sa Zapada. Boston je igrao najkonstantniju sezonu, tim koji je napravljen je za osvajanje titule. Sa pravo je tu gde jeste. Za Indijanu se može reći da je iznenađenje. Ne treba zaboraviti da je Indijana pre samo dve godine imala 25 pobeda i da nije bila u plej-ofu. Sazreli su, dosta dobrih stvari su uradili sa razvojem mladih igrača. Ni to za mene nije preveliko iznenađenje, što su došli do konferencijskog finala. Pogotovo jer je Njujork imao velikih problema sa povredama, što ga je značajno usporilo u nameri da dođe do finala".

Nikola Jokić (©AFP)Nikola Jokić (©AFP)

Nikola Jokić je još jednom potvrdio da je najbolji na svetu, treća MVP titula…

"Nikola već godinama igra jako konstantno i svake godine deluje kao da je maltene došao do savršenstva, pa nas razuveri i igra sve bolje. Tu franšizu nosi na svojim ramenima već godinama. Sa pravom je bio MVP lige, mada je još nekoliko odličnih igrača bilo u konkurenciji za MVP nagradu. Isto tako smatram da je njegov izbor za MVP nešto što je apsolutno zaslužio. Ubeđen sam da ovo nije poslednji put da osvaja ovu nagradu, želim mu da je osvoji još nekoliko puta i da uđe u istoriju kao jedan od najboljih igrača koji su ikada igrali u NBA, što isto tako zaslužuje".

Nikoli Topiću se procenjuje ulazak među pet-šest najboljih pikova na sledećem draftu…

"Nikola je jako talentovan momak, pred njim je blistava budućnost. Mnogo će zavisiti od toga u kojem timu će završiti posle drafta, da li će dobiti šansu odmah da igra. Biće mu potreban period adaptacije. Jako je talentovan i želim mu sve najlepše u karijeri".

Trećem Nikoli, Đurišiću su porasle 'akcije' posle 'NBA Combine' u Čikagu…

"Još jedan jako talentovan momak, posle izbora i selekcija, ako bude izabran na ovogodišnjem draftu, čekaće ga dosta posla, dokazivanja. Svaka velika promena kontinenta i izlazak van zemlje, gde se igra neka druga vrsta takmičenja biće potreban period adaptacije. Ipak, jasno je da je vrlo talentovan i očekujem od njega da će ostati u NBA i da će igrati u ligi dugo godina", zaključuje Darko Rajaković.


tagovi

Darko RajakovićNBA ligaToronto Reptors

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara