INTERVJU - Markus Pejdž: Posle NCAA finala Džordan mi je rekao - pred tobom su bolje i veće stvari

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.09.18. | 08:05

Plejmejker crno-belih u razgovoru za naš portal priča o ambicijama u novoj sezoni, zašto se opredelio za beogradski klub i koliko mu znači iskustvo igranja za jedan od najpoznatijih američkih koledža

Košarkaški klub Partizan je ovog leta, netipično u odnosu na neke prethodne godine, prilično brzo i lako rešio pitanje plejmejkera. U Humsku je stigao Markus Pejdž, nekadašnji košarkaš legendarnog koledža Severna Karolina i momak koji je svojevremeno igrao i u velikom finalu NCAA lige.

Ovaj 24-godišnjak rođen u gradu Čedar Rapids u Ajovi prošle sezone je malo bio u NBA-ligašu Šarlot Hornetsima, a više u razvojnom timu Grinzboro. Iskustvo u Partizanu biće mu prvo van granica SAD, a priliku da ga vide prvi put na takmičarskoj utakmici, navijači crno-belih imaće protiv Mornara iz Bara u četvrtfinalu jadranskog Superkupa (TV Arena Sport, 18.00).
"Gledali smo neke snimke Mornara i ono što mi je zapalo za oko je da su brza ekipa, ali s obzirom da je tek početak sezone, moramo da se fokusiramo na sopstvenu igru i kako da se što bolje pripremimo za borbu za prvi trofej u sezoni", rekao je Pejdž na početku razgovora za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Završne pripreme za početak nove sezone Partizan je odradio u Španiji, ali je na pet utakmica doživeo četiri poraza i upisao samo jednu pobedu.
“Nismo igrali dobro u Španiji, naravno da smo razočarani zbog rezultata, ali verujem da su nas ti mečevi ipak učinili boljim. Važno je da sada sklonimo te mečeve iz glave što pre i pokažemo određenu vrstu reakcije. Verujem da će nam ti mečevi pomoći, jer smo odmerili snage sa jakim evroligaškim ekipama. Videli smo kako igraju, način na koji komuniciraju i šutiraju. Gledaćemo da to što pre primenimo na mečevima koji nam dolaze“.

Kako si doneo odluku da dođeš u Partizan?
“Igrao sam u NBA i u razvojnoj NBDL ligi, ali hteo sam sada nešto drugo, da imam veću i ozbiljnu ulogu u ekipi. I verujem da sam došao na dobro mesto. Partizan ima dobar razvojni program rada za mlade košarkše, a igraćemo ove sezone jaka takmičenja“.

Da li si znao nešto o Partizanu pre nego što si došao u Beograd?
“Znao sam da Partizan ima tradiciju proizvodnje NBA igrača, čuo sam i za sjajne navijače, a međuvremenu otkako sam došao u Beograd, počeo sam da se upoznajem i sa bogatom istorijom kluba, jedan od najvećih u Evropi“.

Koliko Partizan može ove sezone?
“Još je rano za bilo kakve prognoze. Mlada smo ekipa, nekada se na terenu vidi taj nedostatak iskustva, ali imamo mnogo prostora za napredak kako bude odmicala sezona. I važno nam je da odigramo što više utakmica“.

Prema onome što si do sada mogao da vidiš, u čemu je najveća razlika između Evrope i koledž košarke.
“Najveća razlika je u prostoru na terenu, jednostavno, trojka u NBA je dalja imate više prostora do reketa. U Evropi je veća gužva, nekako je teže da se dođe do samog koša. Takođe, ove se više igra timski“.

Igrao si Severnu Karolinu, jedan od najvećih i najuspešnijih koledža u američkoj košarci. Koliko to iskustvo može da pomogne u adaptaciji na novi klub gde konstantno postoji pritisak?
“Pričali su mi za derbi sa Zvezdom, koliko je on važan i šta znači. Slično mi je bilo u nekim utakmicama na koledžu. Bukvalno, kad izgubiš, navijači te teraju da ideš iz ekipe... Osetio sam na koledžu to rivalstvo između Djuka i Severne Karoline. Sada kad sam ovde, znam da navijači Partizana imaju velika očekivanja i radujem se ovdašnjem derbiju kako bi mogao da uporedim to iskustvo sa onim koje sam imao na koledžu“.

Nisu samo crno-beli tražili Pejdža ovog leta.
“Imao sam nekoliko ponuda iz Evrope ovog leta, ali zbog svega navedenog, opredelio sam se za Partizan i verujem da nisam pogrešio“.

Koliko si stigao da se upoznaš sa konkurencijom u regionalnom takmičenju?
“Još učim o rivalima i takmičenju kao što je Jadranska lige. Upoznao sam se donekle sa rivalima, pre svega sa onima sa kojima igramo na početku sezone. Verujem da možemo ove sezone da se uključimo u borbu za trofeje. Znam da je u prošloj Partizan bio peti u Jadranskoj ligi i svestan sam da mora bolje od toga“.

Drugu godinu zaredom crno-beli u timu imaju plejmejkera koji je igrao finale NCAA lige, prethodno je to pošlo za rukom Najdželu Vilijams Gosu u dresu Gonzage.
“Igrao sam u finalu NCAA lige, pred 70.000 gledalaca na NFL stadionu. Više od toga ne možete da doživite koledž košarci. Bilo je to sjajno iskustvo, pogotovo što je tri godine zaredom pre toga Severna Karolina propuštala priliku da se plasira u samu završnicu“.

Pejdž kaže i da su mu prvi košarkaški uzori bili roditelji koji su se takođe bavili ovim sportom, a kasnije je to postao Kris Pol.

Kada se pominje Univerzitet Severna Karolina, neizbežno je pominjanje njegovog letećeg veličanstva - Majkla Džordana.  
“Svi ga vole i gledaju u njega kao u boga. Smatraju ga za najvećeg košarkaša svih vremena. Njegove fotografije nalaze se na svim zidovima svlačionice na koledžu. Umeo je često da svrati u kampus. Pored njega, Severna Karolina je imala dosta igrača koji su završili u NBA ligi“.

Imao si prilike da ga upoznaš i razgovaraš sa njim više puta. Postoji li neki savet koji ti je dao?
“Upoznao sam ga na koledžu na Fajnal foru NCAA lige, a kasnije je dolazio i na treninge Šarlota čiji je vlasnik. Razgovarali smo tada, ali je ipak više pričao sa momcima koji su imali veću ulogu od mene... Duži razgovor smo imali posle NCAA finala kada mi je rekao: ’Samo nastavi da radiš, pred tobom su još veće i bolje stvari’“.

Da li smatraš da je Partizan jedna od tih boljih i većih stvari?
"Verujem da jeste i da će to ova sezona i da pokaže".

I za kraj, kako ti se dopada Beograd?
"Nisam imao previše vremena da ga upoznam, ali imam već neke omiljene restorane, obilazim ponekad i tržne centre, ali najviše volim da se odmaram kod kuće. Uskoro bi trebalo da mi doputuje supruga pa ćemo onda zajedno da se bacimo u detaljnije upoznavanje Beograda".

Markus Pejdž dolaskom u Partizan svakako je okrenuo novu, stranicu sopstvene košarkaške priče, a u narednih godinu dana videćemo i da li će uspešno odigrati ulogu glavnog junaka.

SUPERKUP ABA LIGE - ČETVRTFINALE

Četvrtak: 

18.00: (2,30) Mornar (14,50) Partizan (1,70)
20.30: (1,55) Budućnost (14,5) Igokea (2,70)

Petak:

18.00: Cedevita - Zadar
20.30: Crvena zvezda - Olimpija

Foto: KK Partizan/MN Press/Action Images


tagovi

Markus Pejdž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara