Nikola Vučević (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)
Nikola Vučević (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

INTERVJU - Nikola Vučević: Ima nešto što nisam pitao Jokića, mali Jović može da bude sjajan

Vreme čitanja: 15min | ned. 27.08.23. | 10:00

“Mnogo je igrača otkazalo, istina, ali to konkretno za Srbiju znači da mogu da se otvore vrata za nešto više. Pamtimo da je Srbija igrala i u jačim sastavima, pa rezultat nije došao. Imate Bogdana kao lidera, svi ostali koji su tu znaju šta treba da urade kako bi se napravio dobar rezultat“, kaže zvezda Crne Gore, NBA lige i Čikago Bulsa

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Kada ste u gradu od 17.000.000 stanovnika zgusnutih na maloj površini, svaki poduhvat zahteva ozbiljnu logistiku i organizaciju. Ponajviše zbog saobraćajnih gužve kakve se najjednostavnije mogu opisati kao kilometri i kilometri crvenih svetala na automobilima koji kao da su parkirani na najvećem parkingu koji možete da zamislite. Ta vozila kao i osobe u njima, naravno, negde idu, ali doći do tačke A do tačke B u Manili je prava umetnost...

Izabrane vesti

No, to nije sprečilo ekipu Mozzart Sporta da u glavnom gradu Filipina poseti kamp crnogorske reprezentacije i razgovara sa njenim najboljim igračem, NBA asom Nikolom Vučevićem.

Uprkos precizno skrojenom rasporedu, Vučević je uspeo da odvoji vreme za intervju u kojem smo pričali o uspešnom startu Crne Gore na Mundobasketu, njegovom povratku u dres sa nacionalnim grbom, NBA sezoni, Nikoli Jokiću, Bogdanu Bogdanoviću, Nikoli Joviću, Eronu Gordonu, Lonzu Bolu, Crvenoj zvezdi... I naravno - reprezentaciji Srbije.

“Srbija ima veliki fond igrača, onih koji igraju NBA, Evroligu, Evrokup... Nedostaju Jokić, Micić, Kalinić, Lučić, ali s druge strane to daje priliku za nove igrače da pokažu šta znaju, da dobiju priliku da zaigraju na ovakvom turniru. To je veliko iskustvo. Ne treba izostanke uvek gledati kao negativnu stvar, otvaraju se vrata onima koji mogu da odigraju dobro i postanu deo ekipe za naredna takmičenja“, otvara Vučević razgovor za Mozzart Sport i produžava misao:

“Ne završavaju se reprezentacije posle ove godine, sledeće godine su Igre u Parizu, pa Evrobasket i onda opet Mundobasket... Srbija i pored svega i dalje ima kvalitet, iskustvo momaka koji su igrali ranijih godina. Ima materijala da se napravi dobar rezultat“

Čini se da su otkazi u svim reprezentacijama bili neizbežni...

“Mnogo je igrača otkazalo, istina, ali to konkretno za Srbiju znači da mogu da se otvore vrata za nešto više. Pamtimo da je Srbija igrala i u jačim sastavima, pa rezultat nije došao. Ne mora sve ovo ništa da znači. Imate Bogdana kao lidera, svi ostali koji su tu znaju šta treba da urade kako bi se napravio dobar rezultat“.

Bogdan Bogdanović je novi kapiten Srbije, vratio se u reprezentaciju posle četiri godine...

“Bogdana znam dugo godina, duže vreme igramo jedan protiv drugog. Veliki je igrač, jedan od najboljih iz Evrope. To je pokazao kada je igrao za Partizan, pa Fenerbahče i onda u NBA ligi. Voli velike utakmice, velike trenutke, da pogodi bitne šuteve... Pravi je lider reprezentacije, znam koliko mu to znači. Svake godine pokazuje svoj kvalitet, igra odlično i kao starter i sa klupe. Radi sve, samo da ekipa dobro funkcioniše. I protiv Čikaga je odigrao važnu utakmicu, kada smo se borili za plasman. Bio je jedan od najzaslužnijih što su nas dobili usred Čikaga. Odličan igrač“.

U vašoj konferenciji je i Nikola Jović...

“Najbolja stvar koja je mogla da mu se dogodi je da ode u Majami. To je franšiza poznata po razvijanju mladih igrača. Dosta se radi i baš je striktan program. Imao je sreću da ode tamo. Mnogo će da napreduje, postoji posebna kultura u tom timu, oni uvek igraju za prsten, nikada ne ulaze u rekonstrukciju, uvek hoće više. Iako nije igrao u finalu, odnosno malo je proveo vremena na parketu, veliko je iskustvo za njega“.

Tokom priprema reprezentacije pokazao je da može da postane važan igrač za Srbiju u budućnosti...

“Mnogo mi se sviđa kao igrač, biće odličan ako bude nastavio da raste i napreduje. Iskustvo na Mundobasketu biće mnogo važno za njega, jer će igrati jake utakmice gde se svaki put ide na pobedu. Verujem da ima sjajnu budućnost, nadam se da će ostati u Majamiju, da neće biti trejda. Verujem da će imati i značajniju ulogu u narednoj sezoni. Majami voli da sačeka malo pre nego što pruži šansu mlađima. To je logično, ipak su igrali za prsten“.

MOGUĆE DA JE KOD JOKIĆA PRORADIO BALKANSKI INAT

Nikola Jokić i Nikola Vučević (©AFP)Nikola Jokić i Nikola Vučević (©AFP)

Dugo je prva tema američke i svetske košarke bio Nikola Jokić. Pričalo se mnogo o njemu, kritičari su ga razvlačili pričama da pumpa statistiku, a svima je zapušio usta tako što je postao NBA šampion i verovatno najbolji igrač na planeti...

“Našalio sam se jednom prilikom, pitali su me šta mislim o njemu, a ja im kažem: ’Ma ništa, pumpa statistiku, nije to – to’ (smeh). Nikola je neverovatan igrač, pokazao je to na najvišem nivou, u NBA finalu gde je odigrao neverovatno. Zasluženo je MVP finala, došli su do titule. Njegov najveći kvalitet u svemu tome je to što se on nikada ne obazire na sve priče, već je fokusiran na teren i ne zanima ga ništa drugo. Videlo se sve na parketu“

Što bi rekli veliki umovi – teren je jedino merilo.

“Na kraju je svima pokazao ko je i šta je kad uzme loptu, da je Denver najbolja ekipa, da je on bio najbolji. Zato je MVP i nema šta više da pričamo. Lepo je gledati ga kako igra, pravo je uživanje. Veliki je takmičar i pobednik, drago mi je zbog njega. Znamo se odlično i van terena. Kada je došao u NBA ja sam već bio tu nekoliko godina, pa smo se kroz neke razgovore dobro upoznali. Trudio sam se da mu pomognem koliko mogu. Izgradio je svoj put na neverovatan način i zaslužio je sve što mu se dešava. Želim mu mnogo uspeha u nastavku karijere“.

Misliš li da je kod njega proradio balkanski mentalitet ili inat kada je odlučeno da je Džoel Embid MVP ligaškog dela, u smislu – sad ću da vam pokažem ko je najbolji...

“Vidiš, to mi nije palo na pamet nikada da ga pitam. Moguće, verujem da jeste. Verujem da balkanski inat stvarno postoji, Novak Đoković ga pokazuje često. Verujem da mu je to bila dodatna motivacija da odigra ovako. Sviđa mi se što nikada nije pričao o tome, već radio ono sve, igrao, bavio se samo terenom“.

Kockice su se konačno poklopile...

“Imao je veliko iskustvo od ranije, plej-of utakmice i neke poraze koji su mu poslužili da nauči iz njih. To je put koji moraš da prođeš, retko ko dođe i osvoji sve odmah. Nije to lako. Mari im nije igrao dve godine u plej-ofu, to je baš bio težak udarac. Njihova igra dva na dva je jako teška da se zaustavi u NBA ligi. Sada su bili kompletni, spremni da odu do kraja. Možda bi se i pre desilo da se Mari nije povredio. Još je mlada ekipa, imaju vreme pred sobom. Sada je sve kliknulo“.

Mnogo se u američkoj i generalno košarkaškoj javnosti pričalo o ulozi Erona Gordona u Denveru i da je bio karika koja je nedostajala Nagetsima da uzmu prsten. Igrao si sa njim godinama, kakvo iskustvo nosiš?

“Ove godine je to pokazao, pogotovo u plej-ofu gde je čuvao skoro svaki put najbolje protivničke igrače. Radio je posao na neverovatan način. U napadu je našao svoju ulogu i lepo se uklopio u Denverov sistem. Ima odličnu saradnju sa Nikolom, a u razgovoru sa Jokićem znam da baš voli da igra sa Gordonom, da mu odlično leži kao saigrač. Gordona znam od prvog njegovog dana u NBA, draftovali smo ga u Orlando, znamo se veoma dugo“.

Koliko se se promenio Gordon kojeg poznaješ iz Orlanda, u odnosu na ovog u Denveru?

“Za tih sedam-osam godina dosta je napredovao. Mnogo je vredan i posvećen, bilo mi je posebno drago zbog njega, najviše jer prva dva plej-ofa nije odigrao na svom nivou. I njemu je trebalo vreme da se pronađe, u Orlandu je takođe bio jedan od nosilaca igre, igrao je više sa loptom zbog načina na koji je Orlando tada bio sastavljen, sada mu je drugačije u Denveru. Verujem da je mnogo značio i povratak Marija, jer je Džamal onda više bio na lopti, što je Eronu otvaralo prostor za razna utrčavanja i druge situacije gde može lako da dođe do koša. Denver je odlično sastavljena ekipa, svako zna svoju ulogu, to se videlo. Nikola kao vođa, pa Mari, Porter, Gordon i ostali... Imao je veliku ulogu u osvajanju prstena i baš mi je drago zbog njega, sjajan je momak“.

Gordon je nedavno došao u Srbiju, gde je bio Jokićev gost. Da li si možda čuo kako mu je bilo, kako se proveo u Somboru?

“Nisam se čuo sa njim, ali bih voleo da znam kako mu je bilo i šta misli. Rekao mi je da planira da dođe u Srbiju, pa ću dok se budemo videli ili čuli da ga pitam“.

BULSI IMAJU TIM ZA VIŠE, ŽAO MI ZBOG LONZA

Nikola Vučević (©AFP)Nikola Vučević (©AFP)

Hajdemo malo o Čikagu i tebi... Koliko si zadovoljan sezonom u Bulsima?

“Na ličnom planu sam zadovoljan. Za mene individualno jedna od boljih sezona. Imao sam bolje brojke, veći prosek... Žao mi je što nismo stigli do plej-ofa, siguran sam da imamo ekipu za veće domete, za doigravanje. Međutim, nismo uspeli da napravimo igru da budemo konstantno dobri. Bilo je dosta uspona i padova, to nas je koštalo. Na kraju su nas delila dva minuta protiv Majamija, koji je na kraju stigao do finala NBA lige. Ne ide sve kako zamisliš“.

Da li ti je bilo teško da se adaptiraš na novi klub, ekipu i sredinu posle skoro devet godina u Orlandu?

“Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na novu ulogu. U Orlandu sam bio nosilac igre, onda sam došao u ekipu sa dva velika skorera. Trebalo je vremena da se oni naviknu na mene i ja na njih... To je uticalo da nam prva godina počne malo sporije, da ne bude to ono na šta sam navikao, nivo na kojem inače igram. Kako je sezona odmicala, bilo je mnogo bolje. Moguće je da mi je to pomoglo da se pripremim za ovu sezonu, da znam šta da očekujem, kako da pristupim svemu. Postao sam bolji igrač, svako iskustvo mnogo znači. Promenio sam stil igre, drugačije sam ulazio u utakmice... Zadovoljan sam kako stvari funkcionišu, produžio sam na još tri godine, nadam se da će naredni period biti bolji što se tiče rezultata“.

---------------------

Pokaži da si najbolji među najboljima, prati Mundobasket i rešavaj dnevne zadatke.

---------------------

Slučaj Lonza Bola potresao je NBA ligu, on je već potvrdio da neće igrati i narednu sezonu, a poslednji meč je odigrao pre više od godinu i po dana. Nije lako vama u timu kada pročitate sve to ili čujete od njega?

“Jeste, nama je najviše žao zbog Lonza. On je sjajan momak, odličan igrač i mnogo nam je značio. On je bio naš prvi plejmejker, znao je da postavi igru, da podeli loptu za sve nas, jer tu su još Lavin i Derozan uz mene, tako da treba sve to uklopiti. Znao je to da radi odlično, veoma nesebičan igrač koji voli prvo da podeli loptu sa nama. Sa njim smo igrali mnogo brže, pritom je bio i sjajan u odbrani. Veliki nedostatak za nas, to je takođe malo uticalo na sve nas jer smo, da tako kažem, sve vreme čekali da se vrati. Bilo je prvo decembar-januar, pa onda posle Ol star vikenda... Svi smo očekivali da će biti bolje dok se vrati. Nažalost, nije se desilo i sada je imao operaciju koja će ga odvojiti od terena celu narednu sezonu. Želimo da se vrati i opet zaigra. Dobar je igrač i voleli bismo da ga ponovo vidimo na terenu. Mlad je igrač, a već je toliko bio odsutan... Ne može da radi ono što najviše voli, povreda je za svakog igrača najgora stvar. U njegovom slučaju je još komplikovanije“.

Kako je igrati sa dvojicom asova kakvi su Demar Derozan i Zek Lavin?

“Čast je igrati sa takvim igračima. Kada smo se ove godine malo uklopili, postalo je dosta lakše. Fokus odbrana uglavnom je na njih, to otvara mogućnost meni i ostale. U početku jeste bilo malo čudno, nisam nikada igrao sa takvim skorerima. Zavisiš od drugih, ne možeš da uzmeš loptu i preneseš je osim ako si Jokić, ali on je druga priča (smeh). Obojica su neverovatni napadači, imao sam priliku da delim teren sa njima kada su davali po 40-50 poena i izgleda impresivno. I njima dvojici je trebalo vremena da se uklope kako bi funkcionisali zajedno, što nije lako. Nedostatak Bola je to otežao. Sada je najbitnije da se sve kockice uklope kako bi ekipa funkcionisala. Posle dve pune godine iskustva, mislim da se bolje razumemo i nadam se da će rezultat doći“.

SIMONOVIĆ DOBRO POJAČANJE ZA ZVEZDU, DUŠKO IMA KVALITETAN TIM

Marko Simonović (©AFP)Marko Simonović (©AFP)

Doskorašnji saigrač u Čikago Bulsima bio ti je sunarodnik Marko Simonović, koga ćemo od jeseni gledati u dresu Crvene zvezde...

“Napravio je dosta toga, pogotovo na fizičkom planu. Jedan od najvrednijih igrača sa kojima sam imao prilike da igram. Iako za sebe kažem da sam uvek prvi na treninzima, on me je svaki put prestizao. Odradio bi teretanu, svoj individualni program... Uvek je bio vredan, među prvima, radio je mnogo. Želi da napreduje, da sasluša, to je mnogo važno za mladog igrača“.

Šta će to crveno-beli dobiti sa Simonovićem?

“Pametan je momak, igra sa mnogo energije, veliki takmičar. Mnogo je popravio tehniku šuta i unutrašnju igru. Zvezda je dovela dobrog igrača, još je mlad i treba mu dati priliku da se privikne. On je igrao za Megu, pa je upoznat sa ABA ligom, ali za Evroligu treba mu dati malo vremena. Treba imati strpljenja, Zvezda je napravila dobar potez. Drago mi je da je potpisao za Crvenu zvezdu, imaću prilike da ga gledam i bodrim. Van terena smo sjajni prijatelji, drago mi je zbog njega“.

Da li si ispratio prelazni rok u Crvenoj zvezdi, kako ti se čini ekipa?

“Crvena zvezda je napravila dobar prelazni rok, doveli su kvalitetne igrače. Ono na papiru i na terenu nije ista stvar. Duško je veliki trener, sa ozbiljnim iskustvom. Osvajao je brojne trofeje i značiće to Crvenoj zvezdi. Dobro je što je on tu sada od početka, što većina igrača dobro poznaje sistem. Prošle godine je bilo nezgodno jer je došlo do promene trenera, nezgodno je za igrače kada se dogodi usred sezone. Dobra ekipa, postoji kvalitet i videćemo kako će sve to da izgleda kada sezona krene“.

Oba beogradska večita rivala su se značajno pojačala, pošto i Partizan Mozzart Bet pravi jak sastav...

“Partizan je takođe napravio dobar tim, biće dosta zanimljivo videti ih u Evroligi. Nadam se da će kroz Evroligu i jedni i drugi da naprave dobre rezultate, što bi bilo dobro za košarku. U ABA ligi očekujem da će opet da bude derbi u finalu“.

Videli smo poslednjih nedelja transfere nekoliko NBA igrača u Evroligu. Najzvučnije ime je Kemba Voker. Da li je to začetak novog trenda ili...?

“Kembi je u NBA bilo jako teško. Imao je desetodnevni ugovor sa Dalasom, sledeći korak nakon toga je Evropa. I dalje će svi težiti da ostanu u NBA, jer je najbolja liga sveta i želiš kao igrač da nastupaš na najvišem nivou. Nije trend, ovo sa Kembom se desilo zbog problema koje ima sa povredama, zbog kolena ne može da igra na nivou na kojem može. Lično me interesuje kako će sve to da izgleda na evroligaškom nivou, kako će da se navikne na Evroligu koja je dosta drugačija od NBA“.

STVARI SU SE PROMENILE, OSETIO SAM TO NA EVROBASKETU

Nikola Vučević (©FIBA Basketball)Nikola Vučević (©FIBA Basketball)

Pređimo na početak Mundobasketa. Kako si video pobedu nad Meksikom?

“Prva utakmica je često možda i najteža. Nakon dugih priprema i dugog iščekivanja bude ponekad i nervoze, ali mislim da smo sve to dosta dobro iskontrolisali. Kako je utakmica odmicala, igrali smo sve bolje. Meksiko je nezgodan protivnik za nas, igraju dosta atipično i brzo uz dosta šuteva, nama uglavnom ne leže takvi protivnici“, kaže Vučević i nastavlja:

“Rezultat možda nije bio realan na kraju, bilo je 20 razlike, ali i to je bitno na ovakvim prvenstvima, koš-razlika može dosta da pomogne na kraju. Prva pobeda je uvek bitna za samopouzdanje i takmičenje, sada možemo s mirom da se okrenemo utakmici protiv Egipta“.

Kako se ti osećaš, pošto si posle dužeg odmora i priprema imao priliku da odigraš takmičarski meč?

“Svaki igrač najviše voli da igra utakmice. Treninzi su bitni, kao i pripreme, sve to mora da se prođe. Opet, znaš da rezultat na kraju nije uvek bitan kada su pripreme. Spremno smo dočekali početak Mundobasketa i prvu utakmicu, bilo je važno da dobro počnemo. Verovatno bi bila drugačija atmosfera da se nije završilo, kako se završilo. Bili smo motivisani, spremni“.

Nikola Vučević postiže više od 18,5 poena - kvota 1,90

Egipat je rival kojeg treba pobediti da bi se otišlo u drugu fazu, a kakva su vaša očekivanja od ovog turnira i šta biste vi smatrali uspehom?

“Za nas jeste uspeh što smo došli na Mundobasket. Mala smo zemlja i zbog kvalifikacija, kada ne znaš uvek ko će moći da igra, u kakvom će stanju biti ekipe, sve to utiče na dalje planiranje. Treba biti realan, naša grupa nam omogućava da odemo u drugu fazu, što bi za nas bio veliki uspeh. Samim tim, obezbedili bismo kvalifikacije za Olimpijske igre, što bi nam se desilo prvi put. Bila bi velika stvar. Protiv Meksika smo bili favoriti, protiv Egipta ćemo biti favoriti, sada to treba da pokažemo na terenu. Sve nakon druge faze bio bi još veći uspeh, ali prolazom u drugi krug bili bismo nešto opušteniji, bez pritiska. Opet, imali bismo veliku želju da se takmičimo dalje“.

Gledajući sastav Crne Gore, u Manilu ste doveli najjači tim pošto su kraj tebe Bojan Dubljević, Marko Simonović, Nikola Ivanović, Kendrik Peri, Vladimir Mihailović...

“Sve to dobro izgleda. Naš najveći kvalitet je to što smo uspeli da napravimo dobru atmosferu, na terenu i van njega. Svi smo došli ovde sa željom da napravimo najbolji mogući rezultat i odigramo maksimalno. To je najbitnije, pogotovo kada se igra za reprezentaciju jer je skroz drugačije od onoga što imaš u klubovima. Sam sistem takmičenja, priprema i sve ostalo... Bilo nam je najvažnije od početka da napravimo dobru atmosferu u svlačionici, a sad ko će da odigra dobro, ko će da ima najviše minuta nije bitno. To će ići iz utakmicu u utakmicu. Imamo kvalitetnu ekipu, više iskustva nego na ranijim takmičenjima. U reprezentaciji sam od 2011. godine, igrao sam na nekoliko Evrobasketa i na jednom Mundobasketu, ta iskustva ti pomažu da naučiš šta da očekuješ sledeći put, kako da se pripremiš, kako da odreaguješ u određenim situacijama. Sam kvalitet celog tima nam dozvoljava da odigramo bolje“.

Kada govoriš o iskustvima, pred put za Manilu govorio si za domaće medije o istim i da su te neke loše stvari udaljile od reprezentacije...

“Ranije su najveći problem verovatno bila nerealna očekivanja, pritisak koji se stvarao oko ekipe da taj i taj rezultat mora da se napravi. Takve stvari za to vreme nisu bile realne, ne samo po godinama igrača, već zato što su to bila naša prva takmičenja. Nerealno je očekivati da se sve odjednom poklopi i da odjednom napraviš rezultat. Iskustvo stvarno mnogo znači, zato je svaka utakmica bitna“, priča nam as Čikaga i dodaje:

“Atmosfera nije bila zdrava i dobra za ekipu i ako se ne bi ostvario rezultat koji se tražio ulazilo bi se u nervozu, a kada bi se sve to završilo svako bi otišao svojim putem i ništa... Osećalo se da to nije prava stvar za reprezentaciju“.

Svako iskustvo te nauči nečem novom u životu...

Imao sam loša iskustva, ali nije to bilo ništa strašno. No, ti ipak dolaziš u reprezentaciju dobrovoljno, izdvojiš veliki deo svog vremena da budeš tu. Ako već to ne prođe kako treba i ako se to ponavlja više puta, zapitaš se zašto to radiš... Bilo je takođe i drugih stvari, kovida, mog trejda u Čikago, rodili su mi se sinovi... Nisam imao period kada bih se posvetio njima i bio sa porodicom, da odmorim. Prva sezona u Čikagu nakon trejda bila mi je promenjiva, zbog čega mi je trebalo da malo odmorim, da se posvetim sebi i resetujem glavu od košarke. Nisam želeo da dođem u reprezentaciju kada nisam na 100 odsto, ne bi bilo fer ni prema kome. Više faktora je uticalo da ne dođem. Kod nas, naravno, uvek krenu priče ’ovo i ono’, ali bio sam spreman na to i nisam obraćao pažnju“.

Šta je bilo presudno u tome da kažeš sebi da je vreme da se vratiš?

“Gledao sam Evrobasket prošle godine, to su sad sve igrači koji su nastupali tamo i sa svima sam dobar i van terena. Kroz razgovor sa njima shvatio sam da se napravila fantastična atmosfera, da je drugačija priča. Imali su lepo iskustvo, kako sam gledao njihove utakmice video sam da to stvarno ide boljim putem. U meni se tada stvorila želja da se vratim. Drago mi je da jesam, ovo je za mene dosad najbolje iskustvo koje sam imao. Nadam se da će sve ostati kako treba“, završava Vučević intervju za Mozzart Sport.


tagovi

Nikola Vučevićkošarkaška reprezentacija Crne GoreMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara