Foto: Fiba Basketball
Foto: Fiba Basketball

Ipak su to NBA Ameri: Durent i Tejtum u tesnom finišu iščupali krestu kočopernim Francuzima

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.08.21. | 06:24

Zlato za SAD, odličnim Trikolorima srebro - 87:82

Alal vera Francuzima, dostojno su se i kočoperno borili, ali ipak su NBA Ameri klasa iznad. Moglo je lako da dođe do velikog iznenađenja u finalu što bi se možda i dogodilo da Greg Popovič u svojim redovima nije imao Kevina Durenta i Džejsona Tejtuma. Kada je bilo najvažnije, SAD je pojačao ritam u poslednjih par minuta utakmice i to Trikolori nisu uspeli da isprate - 87:82. Držali su se do poslednjih sekundi, mada nisu imali neku realnu šansu da preokrenu. SAD je osvojio 16. zlato u istoriji na Olimpijskim igrama! Poslednje Igre na kojima SAD nije bio prvi odigrane su 2004. godine. Posle toga sve sama zlata. Neverovatno!

Na 10 sekundi do kraja SAD je imao napad i tri poena prednosti, lopta je otišla kod Durenta koji je fauliran, pa je pogodio oba slobodna bacanja. Batum je na kraju promašio trojku i tu je bio kraj.

Izabrane vesti

Ako je neko mogao da dobije SAD u finalu u Tokiju to su bili Francuzi, međutim, nisu izdržali do kraja. A Amerikanci su dokazali da su najjači na svetu čak i kada ne dođu u kompletnom sastavu.

---------

Olimpijske igre, finale: Francuska - SAD 82:87 (18:22, 21:22, 24:27, 19:16)

Dvorana: Saitama Arena

Sudije: Lokateli, Zurapović, Vejland

FRANCUSKA: De Kolo 12, Furnije 16, Gober 16, Luvavu 11, Jabusele 13, Albisi, Batum 5, Korneli, Fal 4, Ertel, Ntilikina 5, Poarje

SAD: Durent 29, Grin, Lavin 5, Lilard 11, Tejtum 19, Adebajo 6, Buker 2, Grent, Holidej 11, Džonson, Mekgi, Midlton 4

----------

Upao je Popovičev tim u problem na pet minuta do kraja kada je Francuska prišla na tri poena zaostatka, a onda je pojačao ritam i to je bilo to. Gubili su Ameri i od Australije i od Francuske ovog leta, ali kada je bilo najvažnije dobili su i jedne i druge.

Durent je završio meč sa 29 poena, dok je Džejson Tejtum ubacio 19. Kod Francuza su po 16 dali Rudi Gober i Evan Furnije, a 13 Žeršon Jabusele.

Prvo pravilo koje morate da ispunite ako želite na megdan Amerima u košarci je da možete da im parirate fizički. Francuzi su već u Tokiju pokazali da su kadri za tako nešto. Pokazali su to u prvom meču, kao i na startu finalnog meča. Tome su im pomogli Amerikanci sa užasnim šutem spolja gde su gađali 0/8 za tri poena. Zbog toga su Galski petlovi bili tim koji je diktirao ritam u prvoj četvrtini, ali kada je Amerima krenuo šut, balans se promenio.

Dobro su Trikolori branili reket, terali su Amere van reketa, tako da je mnogo toga na ovoj utakmici zavisilo upravo od toga kako će NBA zvezde šutirati sa distance i poludistance. Kada su, pre svih Durent, pa onda i Tejtum i ekipa, počeli da pogađaju, razlika je počela brzo da raste i SAD je postao tim koji dominira parketom.

Igralo se u prvom poluvremenu sa dosta prekida, sa dosta pauza, nepovezanih napada... Finale Olimpijskih igara ipak donosi veliki pritisak. Tim Grega Popoviča otišao je na pauzu sa pet poena prednosti i to najviše zahvaljujući Durentu koji je za 20 minuta ubacio čak 21 poen. Gober i Furnije su održavali Francuze u igri.

Ameri su snažnom igrom u nastavku uspeli da se odlepe početkom treće deonice, pa da uđu u poslednju sa 11 poena prednosti. Delovalo je da drže konce igre u svojim rukama, ali razlika nije bila toliko velika da su mogli da se opuste.

I to se pokazalo kao tačno jer su Francuzi na pet minuta do kraja stigli na samo tri poena zaostatka posle trojke Ntilikine.

To je bila labudova pesma Francuza.

KOŠARKA - BORBE ZA MEDALJE

Subota

Finale

Francuska - SAD 82:87

/Gober 16 - Durent 29/

Meč za 3. mesto

13.00: (1,80) Slovenija (14,5) Australija (2,15)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Rudi GoberKevin DurantDemijan LilardNando De Kolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara