Birsen, Irska i Morgan (Foto: Starsport; fiba.basketball)
Birsen, Irska i Morgan (Foto: Starsport; fiba.basketball)

Irci i košarka: Već imaju Litvanca, žele košarkaša Fenerbahčea i Božićevog pulena

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.02.24. | 10:52

Irska pozvala Metedžana Birsena i Konora Morgana

Trenutno je pauza u evropskom klupskim košarkaškim takmičenjima zbog FIBA prozora, a paralelno sa kvalifikacijama za Evrobasket igraju se i pretkvalifikacije za Mundobasket. U njima učestvuje i Irska koja će se do kraja meseca odmeriti sa selekcijama tzv. Kosova i Švajcarske. Izgleda da Irci nisu tu samo da bi popunili broj (ili makar žele to da promene), već imaju i sve ozbiljnije takmičarske ambicije, što je nedavno otkrio i selektor Mark Kinan.

Osim što u svojim redovima imaju nekoliko NCAA igrača, kao i košarkaša litvanskog porekla Rapolasa Bujvidasa (igra u irskom šampionatu), reprezentacija Irske se nada i pojačanjima visokog kvaliteta. Naime, razgovarali su sa košarkašem Fenerbahčea Metedžanom Birsenom (puno ime Džejms Metedžan Birsen), kao i sa centrom London Lajonsa Konorom Morganom, kojeg u glavnom gradu Engleske trenira Petar Božić.

Izabrane vesti

Sigurno se pitate kako su planirali da privole turskog reprezentativca, koji je već branio boje države u kojoj je rođen? Tako što mu je majka iz Irske, pa i sam krilni košarkaš Fenera ima irski pasoš.

Nije poznato kada ga je dobio, ali u slučaju da je to bilo pre 16. godine, Birsen se praktično ne bi vodio kao naturalizovan, već kao domaći igrač u Irskoj. Izgleda da se tome i nadaju Kinan i njegovi saradnici, ali zasad nisu dobili pozitivan odgovor. Isti slučaj je i sa Morganom, koji ima irski pasoš, ali bi se vodio kao naturalizovan igrač i već je beležio nastupe za Kanadu.

"Znam da je Birsen već igrao za njihovu reprezentaciju, tako da je to bilo na dugačkom štapu. Pričao sam i sa Morganom, ali on je posvećen državnom timu Kanade", rekao je Kinan, prenosi BallinEurope.

Irci su nedavno ostali bez kapitena Džona Kerola koji se penzionisao, a imaju tek nekoliko profesionalaca poput Taiva Badmusa koji nastupa u islandskom Valuru, Šona Flada iz holandskih Den Helder Sansa, te Meta Trejsija koji igra u švajcarskoj drugoj ligi za Goldkoast Volabis. Selektor veruje da će se taj broj uskoro povećati.

"Neki momci sa koledža će se pojaviti u naredne dve godine, a biće ih još. Za dva godine bi mogli da imamo sedam igrača koji igraju profesionalno po svetu", nada se Mark Kinan.

O Irskoj i košarci se, naravno, malo zna. Koliko nisu postojali na košarkaškoj mapi, govori i podatak da će sada prvi put učestvovati u pretkvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Ipak, imaju i Irci svoje ambicije, pa ćemo videti dokle će ih to dovesti.


tagovi

IrskaMetedžan Birsen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara