Luka Vildoza (©Starsport)
Luka Vildoza (©Starsport)

Iskra koja je Zvezdi nedostajala u prve dve utakmice finala - Vildozine "ludačke trojke" i brze ruke u odbrani

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.06.23. | 17:49

"Moglo je da bude na jednu loptu. Zahvaljujući Luki i one dve ludačke trojke uspeli smo da se odlepimo i da slavimo", konstatovao je Nemanja Nedović posle trijumfa nad Partizanom u trećem susretu ABA finala

Počelo je finale ABA lige sa dva trijumfa Partizan Mozzart Beta. Posle dva lica oba tima u prvom susretu i neizvesne borbe u drugom, crno-beli su stekli dve meč lopte pred selidbu serije u dvoranu Aleksandar Nikolić. Posle tri kvartala iscrpljujuće borbe u trećem susretu, Crvena zvezda poptuno nadigrala večitog rivala u odlučujućem i prepolovila zaostatak u seriji. Imaće priliku da izjednači pred svojim navijačima (utorak, 19.00) i vrati se u Štark Arenu za majstoricu.

Nemanja Nedović je bio najefikasniji igrač trećeg derbija sa 19 poena, od kojih je 10 postigao u četvrtoj četvrtini. Luka Mitrović se dobro nosio sa centrima Partizana tokom većeg dela susreta, dok je Filip Petrušev krajem treće deonice pokrenuo snažan nalet tima sa Malog Kalemegdana. Jednu od ključnih uloga odigrao je i Luka Vildoza koji je pristalice crveno-belih podsetio na partije iz novembra i decembra, kada je dominirao i Evroligom.

Izabrane vesti

Omela je Argentinca povreda da i u drugom delu sezone nastavio u istom ritmu, sam je istakao da je imao i određenih problema van terena i dugo je tražio put ka prepoznatljivom ritmu. Konačno je u završnici evroligaške sezone i tokom plej-ofa na Jadranu počeo da ide uzlaznom putanjom, ali usledila je velika pauza od 16 dana do finala Superlige i već na prvoj utakmici protiv FMP-a se povredio.

Požalio se na problem sa preponama, preskočio drugi meč borbe za nacionalni trofej, dok je početak finala ABA lige presedeo u civilu pokraj terena. Dobra vest za pristalice branioca trona stigla je neposredno pred drugi meč protiv Partizana: "Luka Vildoza se zagreva".

Istrčao je na parket i polako hvatao zalet. Videlo se u startu da bi brzinom mogao da napravi problem odbrani crno-belih, koja je sa Argentincem uglavnom imala pune ruke posla u derbijima tokom tekuće sezone. Podsetimo, postigao je 19 poena u prvom sudaru sa večitim rivalom, bio među najzaslužnijima za trijumf. U istorijskom na evroligaškom tlu je pored 14 poena ubeležio i šest završnih dodavanja. Pamti se pas ka Nedoviću u poslednjim sekundama, koji je srpski košarkaš pretvorio u trojku iz ugla i pobedu.

Bio je i jedan od inicijatora velikog preokreta u polufinalu Kupa Radivoja Koraća protiv crno-belih, a okončao je meč sa 15 poena i šest skokova, a odbrana Partizana nikako nije mogla da ga zaustavi u drugom evroligaškom, kada je za nepunih 28 minuta postigao 26 poena, mada je tim iz Humske slavio jer je, osim Nedovića, izostao doprinos ostatka ekipe.

Ipak, iako je uglavnom pravio velike probleme ekipi Željka Obradovića, u uvodnim minutima druge utakmice finala se videlo da još ne može da pogodi sve korake svog prepoznatljivog plesa. Ali, što je više vremena provodio na terenu, dobijao je na samopouzdanju, ulazio u željeni tempo. Nije ipak bilo dovoljno da napravi prevagu.

Usledio je duel pred krcatim tribinama Pionira. Poznato je da se hrani energijom navijača, ali je još jednom krenuo nešto sporije. U prvoj četvrtini nije uspeo da ostavi trag, a taman kada su se možda u suparničkom taboru ponadali da još nije u pravoj formi, vezao je šest poena, asistenciju za Bentila (dvojka) i krađu. Kao da mu odmor između poluvremena nije prijao, pa je promašio nekoliko šuteva na startu trećeg kvartala, ali je u drugoj polovini pronašao način da popravi raspoloženje i utiče na igru bez koševa.

Pokrenuo je seriju crveno-belih krađom, a potom upisao asistenciju za Fakunda Kampaca, oteo jednu loptu protivniku na defanzivnom skoku i proigrao Hasana Martina na drugoj strani. Ponela ga je dobra sekvenca, pa je prerano "opalio" u narednom napadu i promašio, ali je odradio dobar posao u seriji Zvezde 9:3, koja joj je omogućila da odlučujućih 10 minuta dočeka sa viškom.

A onda je otvorio trojkom četvrtu deonicu, pa je trojkom i krađom po ulasku u poslednja dva minuta stavio tačku. Kada se podvuče crta, 14 poena, pet asistencija, četiri ukradene lopte, uz samo jednu izgubljenu. Sa indeksom 17 bio je treći najkorisniji igrač u pobedničkoj ekipi.

"Teška utakmca, baš teška za igranje. Mislim da rezultat ne prikazuje realnu sliku na terenu. Moglo je da bude na jednu loptu. Zahvaljujući Luki i one dve ludačke trojke uspeli smo da se odlepimo i da slavimo. Za dva dana nova utakmica, treba što pre ovo da zaboravimo i da se spremimo za novi duel“, prepoznao je i Nedović njegov doprinos u važnom trijumfu.

Statistički gledano, pružio je Vildoza najbolju partiju još od 13. aprila kada je protiv Fenerbahčea u završnom kolu Evrolige postigao 17 poena i indeks 21. Jasno je da može daleko bolje i čini se da je u poslednji čas krenuo u pravom smeru.

Kada na to dodamo da ni Fakundo Kampaco nije u finalu još odigrao kako ume, stiče se utisak da će mnogo toga zavisiti od argentinskog tandema u borbi za jadranski presto. Sve to obećava još jednu utakmicu pamćenje u Pioniru, a učiniće Vildoza, Kampaco, Nedović, Mitrović, Petrušev i drugovi sve da to ne bude i poslednja za sezonu 2022/23.



tagovi

Luka VildozaKK Crvena zvezdaNemanja NedovićDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara