Košarkaši Crvene zvezde slave pobedu (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde slave pobedu (©MN Press)

Iskustvo koje pravi razliku

Vreme čitanja: 6min | sub. 28.05.22. | 08:21

Crvena zvezda Dejana Radonjića ima mane, ali su njeni igrači i te kako svesni vrlina kojim su stigli do pozicije da budu na dve pobede od najvažnijeg trofeja. I to zasad savršeno koriste...

Koliko je nekima u prvi mah sumnjiv bio podatak da je devet godina prošlo između dva večita derbija u finalu Jadranske lige, toliko je verovatno i iznenađenje da je šest godina prošlo od poslednjeg trijumfa Partizana u zvaničnom gostovanju Crvenoj zvezdi. Bilo je to u finalu Superlige, Crvena zvezda je već imala vođstvo od 2-0 u seriji, a Partizan je na krilima Novice Veličkovića, Kevina Džonsa i Eda Murića uspeo nakratko da vrati nadu u preokret koji se ipak nije dogodio jer su crveno-beli dobili četvrti duel i odbranili titulu.

Od tada je, zaključno sa jučerašnjim trijumfom na početku finala Jadranske lige prošlo 13 utakmica. Nekome je "13" nesrećan broj, ovoj Crvenoj zvezdi je sinoćna pobeda omogućila da skine deo pritiska sa leđa i napravi prvi korak ka šestoj kruni regionalnog šampiona, te sigurnom ostanku u Evroligi. Daleko od toga da je bilo šta rešeno i toga su jako svesni na Malom Kalemegdanu, ali ako se u stručnim analizama često kaže da je prva utakmica najvažnija, onda je Crvena zvezda napravila dobar posao. Doduše, Dejan Radonjić je u najavi finala dao jednostavan, a opet tako efikasan odgovor rekavši da je poslednji duel, ma koji bio, iznad ostalih jer tada znaš da si postao šampion.

Izabrane vesti

Ima u tim rečima trofejnog stručnjaka mnogo istine, a pre svega želje da se nijednom aspektu i detalju ne pridaje veliki značaj jer, kako to često voli da kaže, ide se korak po korak. U prevodu - posle ove prve, najvažnija je sledeća utakmica. I tako sve do kraja... Pa, ko pobedi.

Zna Dejan Radonjić i zašto se, možda nekada i tvrdoglavo, drži takvog stava. Nikada ništa dobro nisu donosile velike izjave, jer samo teren i lopta ne lažu. Crvena zvezda je ovogodišnje finale regionalnog takmičenja otvorila sa evidentnim manjkom energije, ali kada je shvatila Partizanove taktičke zamisli i adaptirala se na uslove igre, postepeno je okretala susret na svoju vodenicu i zatim potpuno iskontrolisala rezultat. Možda ni sada nije vreme za velike analize, pogotovo jer je drugi meč već u nedelju kada sve ponovo kreće od nule, ali Crvena zvezda je prvi od tri potrebna koraka do krune napravila služeći se iskustvom koje večiti rival jednostavno - nema. Kroz jedan od važnijih gradivnih elemenata svakog šampionskog sastava osetila se Zvezdina sposobnost brze reakcije na stabilniju igru Partizana prožetu nešto boljim izborom situacija za realizaciju uz solidnu defanzivnu postavku, te komoditet koji donosi duža klupa čiji kvalitet ne varira previše.

Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Poređenja radi, Branko Lazić iza sebe ima pet titula regionalnog prvaka. Jedini igrač Partizana koji je osvajao Jadransku ligu je Nemanja Dangubić tokom trogodišnjeg niza (2015-2017) u Crvenoj zvezdi, a njega već neko vreme nema u planovima Željka Obradovića koji je, opet, osvojio sve što se može osvojiti. Matijas Lesor je igrao finale ABA lige, takođe sa Crvenom zvezdom 2018. godine i navijaći dobro pamte onaj njegov promašaj u Podgorici. Sa crveno-belima bio je šampion Srbije bez značajnije uloge, a prošle godine osvojio je Evrokup kao prvi centar Monaka. Najbolji igrač Partizana Kevin Panter nikada nije osvojio nacionalni šampionat, ali ima dve FIBA Lige šampiona. Zek Ledej je bio prvak u Litvaniji sa Žalgirisom, učinak ostalih uglavnom se svodi na pobede u kupovima... I to je samo ono na papiru.

Partizan je sinoć bio barabar sa Crvenom zvezdom celo prvo poluvreme, u kojem je najveći teret za Radonjićev sastav izneo Dejan Davidovac minijaturama u drugoj četvrtini. Na poluvreme je otišao sa deset poena, koliko je imao Aleksa Avramović na drugoj strani. Obojica su na kraju ostali na istom učinku, s tim da je Crvena zvezda dobila mnogo više od ostalih činilaca ekipe. Ognjen Dobrić je veče završio sa 14 poena i četiri trojke, po dve u oba poluvrema. Sa prve dve učinio je da se Partizanova maksimalna prednost od sedam razlike (26:19) skoro potpuno istopi, dok su druge dve, obe preko ruku protivničkih igrača, donele prvi put razliku veću od deset poena. I Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić proizvodi su Zvezdinog sistema. Davidovac je prvotimac ovog kluba pet, Dobrić šest godina. I obojica imaju pozamašno iskustvo ne samo utakmica za titule, već i direktnih okršaja sa Partizanom u polufinalima i finalima. Zajedno su izneli polufinale ABA lige sa večitim rivalom u šampionskoj sezoni Milana Tomića. Davidovac je bio ključni faktor produžetka, Dobrić je posle dugog perioda bez ikakve uloge dao celog sebe za prolaz u finale gde se Crvena zvezda kasnije revanširala Budućnosti.

Nikola Ivanović, koji je za manje od 20 minuta na parketu imao 18 poena i pet asistencija za indeks korisnosti 18 - u svim kategorijama najbolji na utakmici - očigledno živi za velike utakmice. Odigrao je dve važne uloge u obe pobede nad Cedevitom Olimpijom u Beogradu, u petak uveče je izgledao kao najbolja verzija sebe iz šampionskih dana u dresu Budućnosti. Toliko da se u šali pronela misao kako je ispod Zvezdinog dresa nosio plavu opremu podgoričkog kluba...

Luka Mitrović i Matijas Lesor (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)Luka Mitrović i Matijas Lesor (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Luka Mitrović je takođe ostavio svoj pečat u pobedi. Ubacio je 14 poena i ponovo dominirao pod košem - 12 poena, ceo tim 44, Partizan 24 - , a zajedno sa Nejtom Voltersom i Nikolom Ivanovićem sprečio je Partizanov povratak i učinio da razlika nijednog trenutka ne padne ispod šest poena. Nekadašnji kapiten bio je član Crvene zvezde u finalu igranom 2013. godine u Laktašima, kada je Partizan uzeo poslednju regionalnu titulu. Od tada je još četiri godine proveo u crveno-beloj opremi, osvojio sve, otišao i vratio se kako bi nastavio da nadogradi sve ono što je već napravio tokom prvih pet godina. Na kraju dana najslabiji učinak imao je najbolji igrač Crvene zvezde Nikola Kalinić. Srpski reprezentativac je u danu početka finala postao otac po prvi put i logično je da su mu misli bile na drugom mestu. Imao je samo jedan pogodak iz igre, ali je podelio pet asistencija - koliko i Ivanović -, pa Zvezdina pobeda još i više dobija na značaju, pogotovo ako se uzme da je i u prethodne dve u ovoj sezoni, u prvom delu ABA lige i finalu kupa, bio među najvažnijim pojedincima.

Kada se podvuče crta, u redovima Crvene zvezde samo dvojica igrača nisu osvajali titule. To su Stefan Lazarević i Ostin Holins. A opet i oni su kroz defanzivni učinak dali veliki doprinos pobedi. Pre svega, ograničili su Kevina Pantera na samo tri poena za poluvreme, a iako je prva vedeta Partizana na kraju ubacila 15 poena, Zvezda je uspešno rešila utakmicu u svoju korist. I ne samo to, učinila je da Zek Ledej u nastavku postigne samo četiri poena, da Koprivica i Madar ostanu na sedam i osam poena iz prvog dela, te da se u napadu jedino još pojavi Dalas Mur.

Crvena zvezda Dejana Radonjića ima mane, ali su njeni igrači i te kako svesni vrlina kojim su stigli do pozicije da budu na dve pobede od najvažnijeg trofeja. I to zasad savršeno koriste...


tagovi

Nikola IvanovićNikola KalinićLuka MitrovićDejan DavidovacOgnjen DobrićKK Crvena zvezdafinale plej-ofa Jadranske ligeplej-of ABA lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara