Džoel Embid (©AFP)
Džoel Embid (©AFP)

Istorija izmakla iz ruku Nikoli Jokiću, Džoel Embid je novi MVP

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.05.23. | 01:03

Sada je zvanično...

NBA liga je odlučila i razočarala Srbiju - Džoel Embid je ove godine osvojio MVP titulu u NBA ligi. Kamerunski centar sa francuskim papirima po prvi put je dobio nagradu za koju je i proteklih nekoliko sezona bio u konkurenciji.

Iako je cela Srbija navijala za Jokića, ona je pripala Embidu. Daleko od toga da je nezasluženo, ove godine je možda bio i najbliži srpskom asu, ali postoji određena rezerva zbog načina na koji se došlo do ovakvog ishoda. Mesecima unazad u američkoj javnosti stvarao se i forsirao narativ kako Srbin nije dostojan treće uzastopne MVP titule i ulaska u društvo Lerija Birda, Vilta Čembrlejna i Bila Rasela, jedinih koji su po tri puta zaredom osvajali taj pehar. Treba biti veliki u svemu, pa pružiti ruku pobedniku, ali teško da će realni košarkaški poklonici i stručnjaci reći kako je Embid zaista bio ispred Jokića. U nekim segmentima da, ali po mnogo čemu - ne.

Izabrane vesti

Dugo su u konkurenciji bili Džoel Embid, Nikola Jokić i Janis Adetokunbo, ali se u svim analizama i najava trka svodila samo na dva imena - Embidovo i Jokićevo. Sva trojica su imali fantastične sezone, dok je sve to izdaleka posmatrao Džejson Tejtum kao četvrti na listi. Verovatno bi tu bio i Kevin Durent da nije propustio previše mečeva zbog povrede, a Luka Dončić je iz trke ispao kada je postalo jasno da će Dalas imati jako loše rezultate ove sezone. Jeste ovo pojedinačna nagrada, ali ne može u u razgovoru za istu da bude igrač čiji tim nije došao ni do plej-in turnira.

Možda bi bilo najbolje da se ta nagrada podelila, ali nije pa je ona sada otišla u ruke centru Filadelfije. Embid je, ruku na srce i treba biti objektivan, stvarno imao odličnu sezonu - najbolji je strelac lige s prosekom od 33,1 poena po meču, pa je ujedno ponovo najbolji strelac lige. Uz to imao je i 10,2 skokova, 4,2 asistencije, 1,7 blokada i jednu ukradenu loptu po utakmici, a procenat šuta mu je bio 54,8 odsto, dok je trojke pogađao sa 33 odsto preciznosti.

Ovo je Embidu bila najbolja sezone šta se tiče poena jer je postizao 2,5 poena više nego lani. Nikada nije imao ni više asistencija po meču, a ove godine je imao i najbolji procenat šuta od kada igra u NBA ligi. Osim šta je najbolji skakač, u Top 10 lige se nalazi po broju blokada. Ovih 1,7 mu je bilo dovoljno za osmo mesto.

Ono što je verovatno presudilo tome da je MVP titulu ipak odneo Embid, a ne Jokić ili Janis je činjenica da on do sada nije bio najkorisniji igrač NBA lige, a ova dvojica imaju već po dva vezana MVP priznanja. Rekli smo već da je centar Filadelfije i ranijih sezona bio u konkurenciji, ali je ostao bez nagrade, a pomalo zastrašujuće izgleda pogled na njegove brojke. U sedam sezona odigrao je samo 394 meča jer je imao mnogo problema s povredama i nikada nije odigrao više od 68 mečeva u sezoni, a u karijeri ima prosek od 27,2 poena, 11,2 skoka, 3,4 asistencije i 1,7 blokada. Ove godine je zaista bio barabar sa Jokićem, mada je i dalje utisak da je Srbin više ispunjavao uslove za zvanje "najkorisnijeg igrača lige"...

Upravo ta činjenica da je Embid već godinama u vrhu cele lige, a još nikada nije osvojio ovu nagradu donela je pravu malu medijsku kampanju u Americi poslednjih sedmica da se nagrada dodeli upravo njemu. Agresivni su bili neki komentatori poput Kendrika Perkinsa, a bilo je i onih manje agresivnih koji su iskoristili priliku da objasne da je upravo Kamerunac najbolji izbor za ovu nagradu. Među istomišljenicima su bili Medžik Džonson, Šakil O'Nil, kao i drugi bivši asovi... Možda je najupečetljiviji bio trenutak kada je Džimi Batler, nakon što je u onoj ludoj utakmici postigao 56 poena protiv Milvokija, na pitanje da li se oseća kao MVP odgovorio da on to nije nego da misli da bi Embid trebalo da odnese trofej.

Takva propaganda je cepkala živce svima u Srbiji, ali i onim navijačima Jokića iz celog sveta. Svakako, Embid je jedan od najboljih košarkaša na svetu i to niko ne spori, ali će mnogi i pored nestvarne statistike i partija koje je odigrao verovatno pamtiti ovu nagradu po tome da ju je "iskukao" izjavama u medijima.

U dobu brze košarke i bekova koji trče 100 na sat i postižu isto toliko trojki, fantastičan je detalj da su dva centra i jedno visoko krilo najbolji košarkaši trenutno. NBA glasači su odlučili da je ove godine Embid malo ispred Jokića i Janisa. Nama nije, ali red je da čestitamo dobitniku nagrade.



tagovi

NBA ligaDžoel EmbidNikola JokićMVP NBA ligeFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara