Detalj sa prve utakmice finala (© ABA Liga)
Detalj sa prve utakmice finala (© ABA Liga)

Istorija na strani Partizan Mozzart Beta - ko pobedi prvi meč finala osvaja ABA titulu

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.06.23. | 10:13

Crno-beli imaju prednost u finalu ABA lige koja tradicionalno znači i titulu, ipak, još puno ima da se igra protiv Crvene zvezde koja već večeras od 20 časova želi da dođe do brejka i izjednačenja

Finale ABA lige je u punom zamahu. Večeras od 20 časova u Areni počinje drugi meč finala, a pritisak je sada na ekipi Crvene zvezde posle događaja iz prvog meča. Naime, Partizan Mozzart Bet je odigrao znatno bolje, imao u jednom momentu 20 poena prednosti, a na kraju je tim Željka Obradovića slavio sa 88:80. Ako ćemo da sudimo po dosadašnjoj istoriji regionalne lige, klub iz Humske je već stekao ključnu prednost u seriji jer u prethodnih sedam sezona, koliko se u kontinuitetu igra plej-of, tim koji je u finalu dobio prvu utakmicu uvek i osvajao titulu na kraju.

Izabrane vesti

"Svaka utakmica je bitna i ključna. Moramo da idemo iz meča u meč ako želimo da pobedimo Crvenu zvezdu koja igra odličnu košarku i to su pokazali ove sezone", rekao je Dante Egzum neposredno posle pobede u utorak uveče.

Sa druge strane, trener Crvene zvezde Duško Ivanović nije bio previše zabrinut. Štaviše, bio je uveren da će njegov tim doći do izjednačenja.

"Sada smo 100 odsto sigurni da ćemo pobediti".

Ostaje da se vidi da li će Partizan uspeti da nastavi tradiciju koja traje već punih sedam sezona ili će Zvezda doći do preokreta. Klub iz Humske svakako treba da bude oprezan pošto je ove sezone već dozvolio jedan istorijski preokret, bilo je to u Evroligi protiv Real Madrida. Svi već znaju šta se dogodilo na prve dve utakmice. Partizan je slavio, potom je Real uzvratio sa dva brejka u Beogradu, da bi crno-beli uprkos 18 poena prednosti u majstorici dopustili Realu da se vrati i na kraju pobedi i ode na Fajnal-for.

Odigraj na drugu utakmicu finalne serije ABA lige sa 500 RSD i Mozzart ti poklanja vaučer u istoj vrednosti za treći meč finala između večitih rivala.

Ipak, ABA liga je potpuno druga priča posebno kada su večiti derbiji u pitanju.

Prošle sezone veliko finale je donelo dugo očekivani okršaj Crvene zvezde i Partizana. Vratio se Željko Obradović, crno-beli su sa velikim ambicijama ušli u seriju, ali ispostaviće se da je baš prvi meč prelomio čitavu seriju. Zvezda je odigrala dominantno, ubedljivo slavila sa 90:76. Najbolji na terenu su bili Nikola Ivanović (18), Ognjen Dobrić (14) i Luka Mitrović (14).

Zvezda je u prošlosezonskoj seriji došla i do 2:0, ali nije bilo sve tako jednostavno za crveno-bele. Partizan je žestoko uzvratio. Pobedio naredne dve utakmice, posebno se pamti ona od 112:84, ali na kraju Zvezda pobeđuje u ključnom petom meču sa 80:77 na krilima Dejana Davidovca koji je ubacio 15 poena i tako anulirao izvanrednog Kevina Pantera i njegovih 27 poena u Partizanu.

Slično je bilo i u sezoni 2020/21. Samo što je tada Zvezda u finalu igrala protiv Budućnosti. Zvezda je slavila u prvom meču posle dramatičnog finiša 82:78, potom došla do 2:0. Budućnost je u Morači uspela da izjednači na 2:2, ali u Beogradu nije bilo iznenađenja. Tim Dejana Radonjića je slavio sa 67:60, a zablistali su Lendri Noko (17) i Džordan Lojd (15).

Potpuno identično finale između Zvezde i Budućnosti je viđeno i u sezoni 2018/19. Zvezda pobeđuje prvu utakmicu, potom i drugu. Budućnost na svom parketu uspeva da unese neizvesnost, ali u ključnoj petoj utakmici Zvezda ne ostavlja ni promil šanse Podgoričanima. Pobeda rezultatom 97:54, zablistao je bio Kej Si Rivers sa 21 poenom.

Dobro se pamti i finale iz sezone 2017/18. I tada je ključna bila prva utakmica finalne serije Zvezde i Budućnosti. Podgoričani su stigli u Beograd spremni da naprave jedan brejk i učinili su to baš na prvom meču. Tim Aleksadra Džikića je sjajno otvorio susret, a preko Nikole Ivanovića i Nemanje Gordića došao do pobede koja je kasnije trasirala put do titule Budućnosti. Navijači Zvezde još prepričavaju promašen zicer Matijasa Lesora u trećem meču u Podgorici.

Plej-of format u ABA ligi je zaživeo u sezoni 2014/15 i u finalima je Zvezda uglavnom dominirala. Protiv Cedevite su slavili 3:1, a potom su u naredne dve sezone čistili Megu, pa ponovo Cedevitu.

Ljubitelji košarke pamte i eksperiment iz sezone 2006/07 kada je na kratko pokušano sa plej-ofom. Partizan je tada bio u finalu i sa 2:0 je savladao FMP.

ABA LIGA FINALA

2006/7 Partizan - FMP 2:0

2014/15 Zvezda - Cedevita 3:1

2015/16 Zvezda - Mega 3:0

2016/17 Zvezda - Cedevita 3:0

2017/18 Budućnost - Zvezda 3:1

2018/19 Zvezda - Budućnost 3:2

2020/21 Zvezda - Budućnost 3:2

2021/22 Zvezda - Partizan 3:2



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara