Džejms, Dejvis i Vestbruk u jednoj od retkih utakmica koju su igrali zajedno (©AFP)
Džejms, Dejvis i Vestbruk u jednoj od retkih utakmica koju su igrali zajedno (©AFP)

Istorijski brodolom Lejkersa: Lebron Džejms, Entoni Dejvis i Rasel Vestbruk bez plej-ofa

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.04.22. | 08:57

A bili su drugi favoriti za titulu

Sezona je počela sa šampionski obećanjima, a završilo se – debaklom. Možda i najvećim u istoriji NBA lige. Los Anđeles Lejkersi neće igrati ni plej-of najkvalitetnijeg košarkaškog prvenstva planete, pošto su izgubili od Finiksa sa 110:121, dok je San Antonio istovremeno pobedio Denver sa 116:97. Tri utakmice pre kraja regularnog dela sezone Jezeraši su i zvanično ispali iz svake kombinacije.

Sansi su meč prelomili rezultatom 35:22 u trećoj četvrtini. Devin Buker je ubacio šest trojki, ukupno 32 poena, Deandre Ejton je dodao 22 uz 13 skokova i Finiks je natrljao na nos Entoniju Dejvisu prošlomesečnu izjavu da je eliminacija od istog rivala na startu lanjskog plej-ofa bila puka slučajnost.

Izabrane vesti

Uostalom, Lejkersi su se cele sezone previše razbacivali bombastičnim izjavama. Na kraju će pokušati samo da je zaborave. Prvi put otkako su pred sezonu 1984/1985 u NBA ligi počeli da objavljuju favorite za titulu jedan od dva glavna izazivača nije dobacio do plej-ofa. Lejkersi su pred početak ovog takmičarskog ciklusa bili proglašeni za drugog favorita, teren je demantovao takve prognoze.

Istina, ni silne povrede, a ni korona virus u svlačionici nisu pomogli. Velika trojka u sastavu Lebron Džejms, Entoni Dejvis i Rasel Vestbruk zajedno je odigrala samo 21 utakmicu. U tim mečevima skor 11 pobeda i 10 poraza. Daleko ispod očekivanja za tim u koji je uloženo 164.000.000 dolara samo za plate. Protiv Sansa 28 poena Vestbruka, 21 Dejvisa, Džejms je bio van stroja.

Držali su se nekako do pomenute treće četvrtine, ali je onda sve otišlo dođavola, pa se već sada priča o smeni Frenka Vogela sa mesta šefa struke.

Ovakav neuspeh skoro ili nikad nije viđen u gradu anđela. Ona generacija sa Karlom Melounom, Gerijem Pejtonom, Kobijem Brajantom i Šakilom O’Nilom jeste 2004. ostala bez prstena, ali je bar dobacila do finala sa Detroitom. Devet godina kasnije Lejkersi su se opkladili na Dvajta Hauarda u punoj snazi, bili su tu i Stiv Neš, Brajant naravno i Pau Gasol, pa su ih na startu plej-ofa počistili San Antonio Sparsi sa 4:0.

I sada, novih devet godina kasnije, još jedan brodolom ambicioznog kalifornijskog projekta.

Lebron Džejms će ovu sezonu pamtiti kao svoju najgoru u karijeri, pošto je upisao već 48 poraza u regularnom delu. Čak 23 je propustio zbog zdravstvenih problema. Protiv Finiksa je u “civilki” sedeo i Kendrik Nun, njemu je to bila već 79. utakmica – od 79 – koju je preskočio?!

Samo jedan od detalja koji pokazuju koliko je problema zadesilo Lejkerse ove sezone. O tome ipak najbolje svedoči podatak da je ove sezone čak 24 košarkaša igralo za, uz Boston Seltikse, najtrofejniju franšizu NBA lige. Vogel je zato bio primoran da na teren izvodi čak 39 različitih startnih petorki.

Uzalud.

Američke sportske kladionice su pred početak sezone granicu na broj pobeda Lejkersa u regularnom delu postavile na 52,5, smatrale su da su posle Bruklina imaju najveće šanse za šampionsko prstenje… Umesto toga – 31 pobeda uz ime Jezeraša. Dve uzastopne nisu izvojevali još od januara.

Vogel će verovatno biti prva žrtva. Teško i jedina.


tagovi

Lebron DžejmsEntoni DejvisRasel VestbrukLos Anđeles Lejkers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara