Đampaolo Riči i Đanmarko Poceko (©FIBA Basketball)
Đampaolo Riči i Đanmarko Poceko (©FIBA Basketball)

Italija preživela dramu i zajedno sa Španijom otišla na Mundobasket! Pajola umalo crna ovca

Vreme čitanja: 2min | pon. 14.11.22. | 18:53

Gruzini propustili šansu...

Iz Tbilisija pravo na Mundobasket! Kvalifikovali su se Italijani, ugrabili su povedu i završili pitanje prolaska. Izbegli su foto-finišu u grupnoj fazi, ne i dramu. Pao im je kamen sa srca, a pre toga oblio hladan znoj. Umalo su od gotovog napravili veresiju, umalo su sebi zagorčali život i raširili krila Gruziji – 85:84.

Gutao je knedle Alesandro Pajola posle promašenih slobodnih bacanja u završnici meča, imala je Gruzija četiri sekunde da zaledi Italijane, „ukrade“ im pobedu i zakomplikuje stvari u grupi – nije uspela. Spasli su se izabranici Đanmarka Poceka, odahnuli su kada su čuli sirenu, a njihovoj pobedi obradovali su se i Španci. Evropski prvaci su mogli pobedom da završe pitanje prolaska, međutim, Ukrajinci i Italijani su odradili posao za njih. Otišla je Crvena furija na Mundobasket zahvaljujući porazima Gruzije i Islanda.

Izabrane vesti

Provukli su se Italijani kroz iglene uši, ceo meč im je visio mač nad vratom. Nikako im nije polazilo za rukom da slome Gruzine, iako su u nekoliko navrata bili nadomak dvocifrene prednosti. Nedostajao im je meč-viner, jedna trojka da presude domaćinu... Imala je Gruzija i prednost dva minuta pre kraja, a onda se otkačila ruka Marku Spisuu i Đampaolu Ričiju. Trojka za trojkom i počeli su prerano da slave. Spustili su gard, prerano otpisali Toka Šengeliju i saigrače, međutim, nisu platili ceh.

Nadoknadila je Gruzija zaostatak, istopila ga gotovo u potpunosti. Za treptaj oka istopila je pet poena minusa. Toko Šengelija pogodio je bacanja, potom Tadus Mekfaden trojku. Poslao je Alesandra Pajolu na liniju penala, zadrhtala mu je ruka. Van plana promašio je prvo, pa drugo... Kazna je izostala.

Marko Spisu završio je meč sa 15 poena, osam asistencija i šest skokova, Amedeo Tesitori imao je identičan poenerski učinak, a četiri manje od najefikasnijih aktera meča u Tbilisiju – 15 poena upisao i Toko Šengelija kod Gruzije – dopisali su Vitali i Biliga. Poslednje poene za Italijane dao je Luka Severini, dok su uz Šengeliju u reprezentaciji Gruzije pratili Đorđi Šermadini i Duda Sanadze sa 14 poena.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Ponedeljak:

Letonija - Velika Britanija (u toku)

20.00: (1,45) Srbija (15,0) Turska (3,05)

20.30: (2,70) Belgija (14,5) Grčka (1,55)


GRUPA J

Finska - Estonija (utoku)

Slovenija - Nemačka (u toku)

19.35: (1,45) Švedska (15,0) Izrael (3,05)


GRUPA K

Mađarska - Češka (u toku)

19.00: (2,10) Crna Gora (14,0) Litvanija (1,80)

20.30: (1,85) Francuska (hendikep -18,5) BIH (1,85)


GRUPA L

Ukrajina - Island 79:72

/Lipovij 16, Hlinason 24/

Gruzija - Italija 84:85

/Šengelija 15 - Spisu 15/

20.30: (1,85) Španija (hendikep -21,5) Holandija (1,85)



tagovi

Mundobasket 2023Mundobasketkošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija GruzijeTornike ŠengelijaGjorgi Šermadini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara