Đanmarko Poceko (© StarSport)
Đanmarko Poceko (© StarSport)

Italijani vagaju između Divinčenca i Jubanksa, Poceku dojadilo: Ne želim ponovo da trošim energiju

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.02.24. | 19:40

"Fokusiran sam samo na one koji su danas Italijani", dodao je selektor Azura, uz napomenu da se nada povratku Marka Belinelija

Okupili su se Italijani pred početak kvalifikacija za Evrobasket, a selektor Đanmarko Poceko se ponovo dotakao bolne teme - naturalizovanih igrača. Videli su novu zvezdu u Paolu Bankeru, bili nadomak dogovora, ali je košarkaš Orlando Medžika na kraju odabrao da nastupa za selekciju SAD i već nosio njen dres tokom minulog Mundobasketa. Onda se pojavila priča oko Darijusa Tompsona, pa je propala pred početak planetarne smotre.

Sada se po medijima provlači da bi košarkaš Njujork Niksa Donte Divinčenco mogao da obuče dres Azura, a prošle godine se pisalo da Savez ozbiljno razmišlja i o košarkašu Finiks Sansa Druu Jubanksu. Poceko je priznao da je umoran od tih priča, posebno posle svega što se izdešavalo sa Bankerom.

Izabrane vesti

"Shvatio sam koliko je važno znati ko voli da trenira i igra za Italiju. Ne kritikujem izbore Bankera i Tompsona, ali potrošio sam enerigju prateći određene ljude. Radio sam to ranije i ne želim ponovo. Ako se neko pojavi sa našim pasošem tokom leta, spreman da radi sa mnom i da igra sa ovim momcima, onda ću biti srećan. Tako da, sada sam isključivo fokusiran na one koji su danas Italijani", rekao je Poceko za Korijere delo Sport.

Italijani će na početku kvalifikacija za kontinentalnu smotru igrati protiv Turske kod kuće (22. februar) i Mađarske u gostima (25. februar), a na preliminarnom spisku se nalaze Đordano Bortolani, Guljelmo Karuzo, Dijego Flakadori, Nikolo Manion, Nikolo Meli, Alesandro Pajola, Džon Petručeli, Gabrijele Pročida, Akile Polonara, Đampaolo Riči, Lukas Severini, Mateo Spanjolo, Marko Spisu, Amedeo Tesitori i Stefano Tonut.

Selektor se nada da bi dres reprezentacije ponovo mogao da obuče i iskusni Marko Belineli, koji ima sjajnu sezonu u dresu Virtus Bolonje, ali za državni tim nije igrao više od četiri godine.

"On je šampion, zlatni dečko i ne mogu da ne razmotrim mogućnost da ga dovedem u državni tim. Ipak, to nije samo moj izbor, moramo da vidimo šta on misli", dodao je Italijan, koji je ove sezone imao i kratku epizodu na klupi francuskog Asvela.

Neslavno se njegov klupski angažman završio, čak je po njemi nakon rastanka opleo i prvi čovek tima iz Vilerbana Toni Parker, pa se dotakao i toga.

"Promenilo me je iskustvo u Vilerbanu. Postao sam još ubeđeniji u neke jasne ideje koje imam o košarci. Svesniji sam pravca u kojem želim da idem kao trener. Kada vodite tim, najvažnije je da imate igrače određenih karakteristika, koji poseduju određenu sportsku etiku", istakao je Poceko i odbio da komentariše odnos sa Parkerom, ali je napomenuo da mu je iskustvo u Asvelu pomoglo.

"Rođen sam na košarkaškom terenu i kakve god da sam imao saigrače, nisam ni pomišljao da krivim bilo koga ako situacija nije bila onakva kakvoj sam se nadao. U svakom slučaju, iskustva vam pomažu da rastete, bilo da su pozitivna ili negativna".


tagovi

Đanmarko Pocekokošarkaška reprezentacija ItalijeDonte DivinćencoPaolo BankeroDarijus TompsonAsvelToni Parker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara