Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)
Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)

Ivanovićeve prve pripreme sa Zvezdom: Napad raznovrstan, čeka se pravi Nejpir, Hanga oduševio

Vreme čitanja: 8min | uto. 26.09.23. | 11:36

Iskusni stručnjak prvi put selektirao ekipu, biće potrebno još malo vremena da se dobije kompletna slika

Odradio je Duško Ivanović dobar posao minule sezone na klupi Crvene zvezde, iako je predvodio ekipu koju nije selektirao i sa kojom nije prošao pripreme. Osvojio je dva trofeja, treći mu je izmakao u majstorici finala, a crveno-beli su sa za klub rekordnih 17 pobeda u Evroligi bili na pragu plej-ofa. Sada je prvi put imao priliku da složi tim po svom ukusu i sa njim radi preko leta, pa navijači kluba sa Malog Kalemegdana s razlogom puni optimizma čekaju početak nove sezone.

Zvezda je angažovala osam novih igrača, vratio Dejana Davidovca i Nemanju Bjelicu, veliki broj prvotimaca iz prošle sezone je digao sidro, a pripreme za novu se privode kraju. Ostalo je još malo vremena da se dorade poslednji detalji pred prvi takmičarski meč (30. septembar protiv Igokee), pa je pravo vreme da se napravi presek.

Izabrane vesti

Kako zasad izgleda nova ekipa Crvene zvezde?

Jasno, biće potrebno još vremena da bi se dobila kompletna slika. Najpre jer su se četvorica košarkaša naknadno priključila zbog obaveza na Svetskom prvenstvu (Dejan Davidovac i Majk Tobi tek desetak dana rade sa ekipom), a bilo je i određenih povreda koje su usporile adaptaciju nekolicine.

Uprkos svemu, viđeno je i dosad mnoštvo pozitivnih stvari. Rezultati na pripremama nisu prioritet, pa ih ne treba uzimati kao adekvatno merilo, a Zvezda je odigrala devet utakmica i dobila pet. Savladala je u uvodnom delu ubedljivo subotički Spartak 94:58, Dinamik 84:50 i Borac Mozzart 90:73, potom dobila Asvel (77:74) na turniru na Sardiniji, a zatim i Albu (74:56) na Magenta kupu u Minhenu. Ivanovićev sastav je izgubio od Dinamo Sasarija (71:76), Bajerna (82:84), Makabija (109:112, posle dva produžetka) i Žalgirisa (84:85).

Kako su crveno-beli podizali broj obrtaja, tako su igrali sa sve kvalitetnijim rivalima i jasno je da je odlična stvar što su imali jake provere, ali i što je većina mečeva protiv evroligaških ekipa rešena u poslednjim minutima, te nije bilo prostora za opuštanje. Dobro su se Ivanovićevi puleni oznojili i prvi rezultati napornog rada će se uskoro videti.

Kako su pripreme odmicale, tako je ekipa izgledala sve kompaktnije, a što je posebno bitno i sve bolje u napadu. Povećavao se broj opcija i skraćivao prazan hod na protivničkoj polovini, pa je utisak da će navijači moći da uživaju u raznovrsnoj napadačkoj igri. Utisak je da je glavni razlog iza toga veliki broj kreativnih igrača. Za poziciju plejmejkera konkurišu Šabaz Nejpir, Miloš Teodosić i Jago dos Santos, a i Adam Hanga je tokom priprema često dirigovao igrom, te je jasno da Ivanović i na njega može da se osloni pri organizaciji, kao i da će Zvezda praktično u svakom trenutku moći da ima dva kvalitetna kreatora na parketu, što značajno povećava broj mogućnosti u ofanzivi.

Od pomenute četvorice igrača, najviše je dosad pokazao upravo Hanga. Sa timom je od početka priprema, Nejpir se nešto kasnije priključio, Dos Santos je došao tek posle Mundobasketa, dok je Teodosić imao i manje probleme sa povredama, pa nije igrao na turnirima na Sardiniji i Kipru. Zato je često lopta bila u rukama iskusnog Mađara, koji je pokazao da nije za staro gvožđe. Iako u poznim igračkim godinama, Hanga je fizički odlično pripremljen i vrlo dobro je izgledao tokom priprema. Ne samo što je pomagao u kreaciji, sasvim dobro je i šutirao, odrađivao posao u odbrani... Može da bude važan šraf u Ivanovićevoj ekipi.

Najviše se svakako očekuje od Nejpira koji je blistao minule sezone u Olimpiji Milano, a ima i zavidno NBA iskustvo iza sebe. Ali, nije Zvezda htela da prepušta ništa riziku, pa je zbog manjih problema Amerikanac propustio poslednja tri meča crveno-belih protiv Bajerna, Makabija i Žalgirisa. Blesnuo je sa 20 poena u trijumfu nad Asvelom i pokazao delić impresivnog repertoara, ali činjenica da ga Zvezda nije forsirala preko leta pokazuje da će imati strpljenja sa Šabazom koji je ranije tokom karijere imao određenih muka sa povredama.

Dos Santos je posle sjajno odigranog Mundobasketa pokazao najpre ogromnu želju otkako je navukao dres Zvezde. S ozbirom da je tek oko dve nedelje u trenažnom procesu sa klubom, jasno je da će mu biti potrebno još malo vremena da se uigra (posebno jer će se prvi put okušati u Evroligi), ali bitno je da je fizički u odličnom stanju i da je veoma motivisan. Od njega navijači mogu da očekuju da uvek ubrizgava energiju saigračima i ostavlja i poslednju kap znoja na parketu. Kreativnosti mu ne nedostaje, što se videlo već na njegovom drugom nastupu u dresu srpskog šampiona (šest asistencija protiv Bajerna).

Naravno, o Teodosiću ne treba trošiti reči. U Minhenu je na dve utakmice sakupio 15 asistencija. Magija je i dalje tu, jasno je da je on izuzetno motivisan, pa jedino pitanje ostaje koliko će u poznim igračkim godinama moći da izdrži fizičke napore. Svesni su toga u Zvezdi i čini se da zasad dobro kontrolišu situaciju, jer je većinu utakmica koje je propustio, propustio iz predostrožnosti.

Kada su u pitanju šuteri i igrači od kojih se očekuju poeni, Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis su se zasad odlično uklopili i imali nekoliko zapaženih partija tokom priprema. Već protiv Spartaka su zajedno ubacili 40 poena (Nedović 23), Nemanja je protiv Dinamika pokazao da može da se posveti i organizaciji igri ako je potrebno (šest asistencija), a Litvanac je nastavio da zatrpava protivnike (20 poena). Srpski bek je potom briljirao protiv Borca sa 25 poena, a obojica su bili dvocifreni i u duelu sa Sasarijem (Nemanja 13, Rokas 12).

Naravno, kako su se igrači priključivali, tako se povećavao i broj Ivanovićevih opcija, ali se i stvarala potreba da košarkaši koji su naknadno došli budu u prvom planu kako bi se što brže i bolje uklopili. To je uticalo i na minutažu, ali i nastupe pomenutog tandema. Čini se da su priliku odlično iskoristila obojica i da će uz plejadu plejmejkera uživati u predstojećoj sezoni. Pokazali su polivalentnost, da su opasni po rivale u tranziciji, sa distance, iz prodora...

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

Na krilnim pozicijama su uz Hangu (koji pokriva praktično celu spoljnu liniju) i kapiten Branko Lazić, Stefan Lazarević i Dejan Davidovac, ali je tokom leta na "trojci" Ivanović koristio i Dalibora Ilića. Lazarević je imao povredu, pa se nije naigrao u prethodnom periodu, dok se Davidovac kasno priključio ekipi, pa je mali uzorak mečeva iza obojice da bi se donosili zaključci. Ipak, zna se šta Zvezda može da očekuje od dvojice vernih vojnika: bespoštednu borbu u svakom trenutku na parketu. Lazarević se pokazao kao čovek zadatka i izuzetan defanzivac, Davidovac je polivalentnost dokazao i na Mundobasketu, a jasno je da je spreman i da se podredi timu. Prisustvo kapitena i najtrofejnijeg igrača u istoriji tima je uvek od velikog značaja, pa se Lazićeva rola neće bitno promeniti ni naredne sezone.

Ilić bi zbog atletskih sposobnosti mogao da pomogne značajno u odbrani. Igrao je protiv Žaligrisa zajedno sa Majkom Tobijem i Džoelom Bolombojem na parketu i to je dalo rezultate. Ostaje da se vidi koliko će imati prostora kada se sve kockice slože, ali s obzirom da je ostao u rosteru, jasno je da Ivanović ima plan za mladog srpskog košarkaša. Nemanja Bjelica se takođe relativno kasno priključio, ali je ostavio dobar utisak protiv Bajerna (devet poena). Najbitnije je da je zdrav, fizičku spremu će nastaviti da podiže, a sa njom i samopouzdanje. Motiva mu definitivno ne manjka, a igrač njegovog kalibra i iskustva bi savršeno mogao da legne ambicioznoj ekipi Crvene zvezde.

Dolazimo i do centarskih pozicija, gde je napravljen pravi remont. Luka Mitrović je briljirao u napadu tokom pripremnog perioda. Voli da igra sa kreativnim plejmejkerima, odlično se prošle sezone razumeo sa Fakundom Kampacom, a sada je tu veliki broj organizatora igre i čini se da bi mogao da blista i ove. Uz Tobija, će biti i prva napadačka opcija na unutrašnjim pozicijama Zvezde. Od Amerikanca sa slovenačkim pasošem se s pravom očekuje mnogo. Bio je jedan od najboljih centara minulog Mundobasketa, važan šraf među Zmajevima. Krasi ga i meka ruka, veliki je borac pod obručima i ima sve kvalitete da bude vrhunsko pojačanje. Videli su crveno-beli šta može protiv Žalgirisa (18 poena), a još nije delio parket sa asovima poput Teodosića i Nejpira, uz koje definitvno može mnogo da profitira.

Jasno je da je Džoel Bolomboj doveden kao defanzivna opcija i tako je dosad i korišćen. Ima izvrsne atletske sposobnosti, što je i Teodosić u par navrata odlično iskoristio, pa ga spojio sa poenima alej-up dodavanjima, koja je bivši igrač CSKA i Olimpijakosa krunisao efektnim zakucavanjima. Od njega se očekuje da obavlja ulogu koja je minule takmičarske godine bila rezervisana za Hasana Martina, s tim što je Bolomboj daleko iskusniji igrač. Mogao bi da bude važan šraf u odbrani, ali i u kontroli skoka, sa kojim su crveno-beli imaju možda i najvećih problema ovog leta.

Kada je skok u pitanju, tu bi od velike pomoći trebalo da bude i Marko Simonović. Sigurno željan dokazivanja i svestan da ima odličnu priliku da se dokaže, pošto za dve godine u NBA nije uspeo da se izbori za pravu šansu. Krase i njega odlične fizikalije, nabacio je i mišićnu masu u Americi, pokazao i na Mundobasketu da može da bude napast pod obručima. Ipak, stigao je sa zakašnjenjem zbog obaveza u reprezentaciji, pa je rano za bilo kakav sud o njegovoj pravoj ulozi, ali od košarkaša njegovih godina i kalibra treba očekivati da napreduje kako sezona bude odmicala. S ozbirom da je jedan od najmlađih u ekipi, verovatno ga Ivanović neće štedeti, što je za igrača u njegovom periodu karijere veoma bitno. Može i mora bolje u defanzivi, a u napadu bi mogao da procveta. Tokom boravka u SAD popravio je šut, mada ga ne forsira, ali ako je otvoren, i te kako može da kazni protivnika. A to bi mogao da bude čest slučaj s ozbirom na veliki broj kreativnih igrača u Zvezdinom rosteru, ali i na osnovu dosad prikazane timske igre, koja je bila na visokom nivou, potpisana velikim brojem asistencija na gotovo svakom susretu.

Tu je još i Ognjen Kuzmić, koji takođe može da pomogne defanzivno i u kontroli skoka. Čini se ipak da će on ove sezone biti najpre korišćen kao flaster za "teške petice" poput Valtera Tavaresa i Mustafe Fala. Ono što se možda zanemaruje ili potcenjuje, to je značaj igrača njegovog iskustva, kvaliteta i gabarita na treninzima, pogotovu za mlađe centre poput Simonovića i Ilića.

U svakom slučaju, oformila je Zvezda odličnu ekipu. Ima veliki broj kreativnih igrača, što se već pokazalo značajnim za stvaranje tečne timske igre na protivničkoj polovini i sve većeg broja opcija u napadu. Defanzivno će biti potrebno nešto vremena da sve legne na svoje zbog naknadnog priključivanja pojedinaca i povreda. Širok roster omogućiće Ivanoviću da rotira, prilagođava tim protivnicima, ali će i smanjiti potrošnju igrača, što je posebno bitno kada se utakmice igraju na dva-tri dana.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićAdam HangaŠabaz NejpirMiloš TeodosićJago dos SantosLuka MitrovićMajk TobiMarko SimonovićDžoel Bolomboj

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara