Foto: FIBA Basketball
Foto: FIBA Basketball

Ivon, od sada si Ivona! Srbija na Evropskom prvenstvu

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.11.20. | 17:02

Ne mogu fudbaleri, ali mogu košarkašice - 83:76

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo pobedom nad Turskom u Istanbulu posle dva produžetka - 83:76. Ivon Anderson bila je centralna figura na meču. Organizatorka igre Srbije ubacila je 25 poena i bila najzaslužnija za povratak naše selekcije iz ponora. Andersonova je radila sve na terenu i u produžecima igrala sama protiv svih. U produžecima je preuzela odgovornost i opravdala angažovanje u srspski državni tim. Marina Maljković i njene izabranice bile su nepogrešive u dosadašnjem toku kvalifikacionog ciklusa i dva kola pre kraja obezbedile su učešće na kontinentalnoj smotri. Košarkašice Srbije po drugi put su nadiglale Tursku, što im je uz pobede nad Litvanijom u balonu u Istanbulu i prethodno demoliranje Albanije, bilo dovoljno za odlazak na novo veliko takmičenje.

Reprezenaciju Turske nije izdavalo najjače oružje - šut za tri poena. Nastavile su Turkinje da se oslanjaju na šut sa distance, ali to nije jedini segment igre kojim su mučile Srbiju. Skok u napadu Turkinja, prvenstveno Pelin Bilgič, pravio je velike probleme Srbiji. Najveća prednost Srbije tokom prvog poluvremena iznosila je šest poena ponajviše zahvaljujući Aleksandri Crvendakić koja se razigrala u drugom periodu i do poluvremena dobacila do dvocifrenog učinka.

Izabrane vesti

Rezultatska klackalica bila je na snazi tokom većeg dela utakmice na Bosforu. Nisu košarkašice Srbije nikako uspevale da se odlepe, a Pelin Bilgič i Tilbe Šenjurek su vezanim pogocima za tri poena vratile prednost svom timu posle dužeg vremena. Dosta je problema imala Srbija u organizaciji napada u trećem kvartalu, šro je rezultiralo malim brojem poena, pa su timovi u odlučujuću deonicu ušli poravnati. Nije dobro započela Srbija četvrtu četvrtinu, ali je Jelena Bruks u trenucima kada njenim saigračicama ništa nije polazilo za rukom preuzela odgovornost i pogađala. U završnici su izabranice Marine Maljković bile staloženije. Išil Alben je ubacila treću trojku iz četvrtog pokušaja, a na drugoj strain terena Sonji Vasić u ključnim trenucima nije zadrhtala ruka. Turkinje su do izjednačenjadošle nakon što je Išil Alben bila sigurna na liniji za slobodna bacanja.

U produžecima se bolje snašla reprezentacija Srbije iako je u jednom momentu delovalo da će Turska uspeti da se revanšira našoj selekciji za poraz na startu kvalifikacija. Ivon Anderson izmislila je poene na kraju prvog i uvela Srbiju u drugi produžetak. Amerikanka se tu nije zaustavila. Pokazala je šampionski karakter, diktirala tempo i napravila neophodnu razliku. Individualni kvalitet srpske reprezentacije došao je do izražaja u dramatičnoj završnici, a posle realizovanih slobodnih bacanja Aleksandre Crvendakić na minut do kraja drugog produžetka bilo je jasno da Turska, ipak, neće moći da se vrati u igru i izbori treći produžetak.

Andersonova je pored 25 poena uhvatila pet lopti i podelila šest asistencija. Istakle su se još i Sonja Vasić sa 18 poena, Jelena Bruks je ubacila poen manje i asistirala za četiri koša, a Aleksandra Crvendakić je uz 12 poena sakupila i neverovatnih 12 skokova. U selekciji Turske najefikasnija je bila Išil Alben sa 17 poena. Sledile su je Pelin Bilgič i Kvanitra Holingsvort sa po 16, a dvocifrena je bila i Tilbe Šenjurek koja je dodala 14 poena.

---------------------------------------

TURSKA - SRBIJA 76:83

/15:18, 19:20, 19:15, 10:10, 10:10, 3:10/

Dvorana „Ahmert Džomer“, Istanbul

Sudije: Petr Hrusa, Ivor Matejek, Alin Faur.

TURSKA: Fitik 2, Bilgič 16 (6sk, 5as), Alben 17 (5sk), Holingsvort 16 (6sk), Šenjurek 14, Jildižan 5 (8sk), Koksal 2, Erat -, Javuz – (7as), Ajdin 1, Eldas 3, Topuz -.

SRBIJA: Vasić 18 (8sk), Jovanović 3 (6sk), Bruks 17 (4as), Crvendakić 12 (12sk), Anderson 25 (6as, 5sk), Čađo 2, Krnjić 2, Stanković 2, Nogić -, Stanačev -, Škorić 2, Turudić -.

---------------------------------------


EVROPSKO PRVENSTVO - KVALIFIKACIJE

Grupa E

Turska - Srbija 76:83

/Alben 17 - Anderson 25/



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara