Vladimir Lučić i Nikola Kalinić (©Star Sport)
Vladimir Lučić i Nikola Kalinić (©Star Sport)

Izazovan trenutak za Srbiju: Lučić ne može, Kalinića čekamo – vreme za Pokuševskog

Vreme čitanja: 8min | uto. 09.05.23. | 10:59

Nemanja Bjelica gotovo celu sezonu proveo u oporavku od povrede lista koja ga i dalje muči, gubitak kapitena teško nadoknadiv

Reči Svetislava Pešića došle su kao kofa hladne vode - Vladimir Lučić definitivno ne može da pomogne Srbiji na Mundobasketu krajem avgusta, što potencijalno otvara pitanje ozbiljnog deficita na poziciji visokog krila.

Izostanak iskusnog kapitena nadovezuje se na izjavu Nikole Kalinića od pre mesec i po dana, kada je as Barselone otkrio da će sačekati leto kako bi odlučio da li će moći ponovo da obuče dres Srbije zbog povreda koje je pretrpeo. Istovremeno Nemanja Bjelica se gotovo cele sezone oporavljao od povrede lista koja se u vreme projektovanog ulaska u takmičarski ritam zakomplikovala, zbog čega skoro da nije ni igrao. Srbija bi potencijalno na Svetski kup mogla da ode bez dvojice kapitena, imenovanih uoči prošlogodišnjeg Evrobasketa i mečeva kvalifikacija za Mundobasket sa Turskom i Grčkom.

Izabrane vesti

"Videćemo do leta šta će se sve dešavati. Iskreno, svaka sezona mi sve teže pada, sve više osećam i kolena i ahilove tetive i leđa. Videćemo, pričaću sa selektorom i sa porodicom, sa svima, naći ćemo najbolju odluku", rekao je Kalinić za Sportklub krajem marta.

Od tada Kalinić je pretrpeo i povredu levog stopala koja na sreću nije bila ozbiljna i on je uspeo da doprinese Barseloninom prolazu na Fajnal for uz “čišćenje“ Žalgirisa. Mada će i ova nezgoda verovatno dodatno doprineti tome da Kalinić dobro razmisli o tome da li može pre nego što donese konačnu odluku. Bjelica je u nezgodnom momentu karijere. Sa punih 35 godina prioriteti se menjaju, a u situaciji kada postoji i hendikep koji nije lako sanirati, zdravlje dolazi na prvo mesto.

Problematiku sa kojom bi struka mogla da se suoči ne treba gledati površinski i samo kroz prizmu toga ko će koga da zameni, već kako da ta promena bude, uslovno rečeno, najbezbolnija za tim. Trenerska filozofija Svetislava Pešića traži prisustvo polivalentnih košarkaša kakvi su, na primer, Lučić i Kalinić. Mogu da odgovore zadacima u raznim taktičkim varijantama, godinama su u reprezentativnom sistemu i pritom zrače iskustvom. Srbija je prošlog leta stvorila izuzetnu hemiju unutar svlačionice, o čemu su igrači i selektor mnogo puta govorili javno. Nažalost, dobre relacije među reprezentativcima nisu dale željeni rezultat. Jedan od zadataka tokom narednog perioda i pogotovo kada pripreme krenu biće da se postojeći balans zadrži. Promene su neminovnost i predstavljanje novih rešenja jedini je način da sistem dalje napreduje, neretko je to jedini način da se napravi iskorak, ali uz poštovanje određenih principa.

Slučaj Vladimira Lučića je najsvežiji. On je pre tri sedmice doživeo traumu u levoj šaci, a kako je Bajern Minhen objavio, povreda je bila uporna zbog čega je nakon konsultacija sa lekarima specijalistima odlučio da uradi hirurški zahvat. Podsetimo, kapiten Bajerna je bio van stroja više od dva meseca zbog povrede levog lakta. I tada je inicijalna projekcija bila da će oporavak trajati nekoliko sedmica, što se pretvorilo u više meseci. Jedno vreme nosio je i šine, zbog čega je proces oporavka trajao duže, On je početkom januara počeo tek da ulazi u individualni trenažni proces, a u februaru je ponovo bio na parketu. Nažalost, zbog pomenutog zahvata on neće igrati do kraja sezone, a selektor je ubrzo potvrdio da ga neće biti ni u Manili.

Zbog svega što ga je snašlo, Lučić nije imao prepoznatljivu sezonu u takmičenju gde se odavno etablirao kao jedan od najboljih na svojoj poziciji. I pored toga, uspeo je u pobedi nad Crvenom zvezdom i tesnom porazu od Monaka u Minhenu da podseti na najbolje dane. Treba, naravno, uzeti u obzir i faktor godina, jer ovako napakovane sezone uzimaju maha sve više i ostavljaju tragove na igračima, pa nije ni realno očekivati vrhunske partije u dužem periodu. On je u klupske obaveze ušao posle ne tako dobrog Evrobasketa gde nije uspevao da pronađe šutersku formu zbog čega je patio i to se prenelo na druge segmente njegove igre.

Čak i sa partijama koje nisu bile u skladu sa očekivanjima, kapiten je pokazao koliko mu znači dres sa državnim grbom i kako se igra za Srbiju u jednom od presudnih mečeva kvalifikacija za Svetski kup sa Turskom u Beogradu. Došao je posle završenih obaveza sa Bajernom, odigrao taj susret u kojem je uspeo da spreči Skotija Vilbekina da postigne koš za pobedu koji bi nam dodatno zakomplikovao put ka Filipinima, a onda se odmah vratio obavezama sa klubom. I to je još jedan od pokazatelja koliko je teško biti evroligaški košarkaš i reprezentativac u isto vreme, dok posledice velikog opterećenja moraju kad-tad dođu na naplatu...

Bez Lučića na raspolaganju, Kalinić će Srbiji biti i te kako neophodan ne samo u rotaciji krila, već i da nosi jednu od najzahtevnijih pozicija. Igrača takvog kalibra teško je naći i neophodno je imati ga u svakom timu, dok je gubitak kapitena sam po sebi teško nadoknadiv... As Barselone jedan je od najvažnijih u sistemu Šarunasa Jasikevičijusa i radi sve one stvari koje se ne vide kroz statistiku. Za razliku od prošle godine u Zvezdi gde je bio alfa i omega, ove se godine Kalinić maksimalno podredio ekipi i donosi ogroman kvalitet na oba kraja parketa, od mogućnosti da pokrije dve pozicije i fizički se nosi sa višim i snažnijim igračima od sebe, do mogućnosti da koristi visinsku prednost u "zidanju" ka košu ili bude jedan od oslonaca nižih petorki kojima se danas sve više teži. Slična je priča sa Lučićem. Mnogo je varijanti u kojim obojica doprinose igri, zbog čega bi uz Lučićev i Kalinićev eventualni gubitak predstavljao ozbiljan udarac za Srbiju.

Kakav rasplet čeka Bjelicu u narednom periodu to niko ne zna. On i dalje nije u mogućnosti da pomogne saigračima u Fenerbahčeu, pa je njegov status neizvestan. Opet, kao od miljenika selektora Pešića i neko u koga prekaljeni strateg ima veliko poverenje, možda bi sa Bjelicom moglo da se ponovi ono što je Aleksandar Đorđević uradio sa Nenadom Krstićem pred Mundobasket 2014. godine. Tadašnji selektor insistirao je na tome da kapiten krene u Granadu i Madrid kako bi bio sa ekipom i svojim autoritetom držao svlačionicu i takođe odigrao neke od ključnih minuta na turniru. Krstić je baš to i dao Srbiji u onom furioznom nizu pobeda nad Grčkom, Brazilom i Francuskom, što je donelo garantovano srebro i finale sa SAD.

U izazovnom trenutku za Srbiju, selektor će imati priliku da uvede svežu krv u reprezentaciju i postavi temelj za naredne godine. Pre nešto više od dve sedmice generalni menadžer Oklahome Siti Tandera Sem Presti potvrdio je da Aleksej Pokuševski planira da leto posveti reprezentaciji. On prethodnih godina nije bio u mogućnosti da se odazove na poziv selektora zbog želje njegovog kluba da radi na daljem fizičkom i igračkom razvoju, potom i zbog povrede minulog leta, a predstojeće je u sadašnjim okolnostima idealno za njegov ozbiljan angažman u dresu sa državnim obeležjima.

Mladi dugajlija je takođe iza sebe imao nepovoljan period. On je tri i po meseca bio van parketa zbog frakture kosti u levoj nozi, koja je došla posle najboljeg perioda njegovog boravka u NBA ligi. Trener Mark Degnolt dao mu je bitnu ulogu i uz više od 20 minuta na parketu beležio je 8,1 poen, 4,7 skokova, 1,9 asistencija uz 36,5 odsto pogođenih šuteva za tri. Srećom, uspeo je da odigra sam finiš ligaškog dela, prvo kroz Oklahominu filijalu u Razvojnoj ligi gde je mogao više da trenira, onda i sa Tanderima. Američki novinari su njegov povratak na teren okarakterisali kao vrlo dobar, uz odlične kretnje uzimajući u obzir prirodu povrede.

Uz Pokuševskog, Pešić od mladih snaga na visokom krilu može da se okrene Boriši Simaniću koji je eksplodirao i u poslednje dve utakmice za Saragosu ubacio 20, odnosno 21 poen, te Nikolu Jovića kome mesecima povreda leđa ne da mira. On je pre neki dan protiv Niksa upisao prvi minut na parketu nakon četiri i po meseci pauze, što može da bude naznaka njegovog apsolutnog povratka takmičarskoj košarci. Na Evrobasketu je Dejan Davidovac bio zadužen da radi sličan posao kao Kalinić i Lučić, Marko Jagodić Kuridža je radio posao kao nešto tradicionalnija četvorka, odnosno on nije igrač za poziciju "tri" koja je takođe . Filip Petrušev je kod Duška Ivanovića u Crvenoj zvezdi eksplodirao na poziciji "četiri" i igrao je za Srbiju u finišu kvalifikacija.

Da ne idemo preširoko, sada pre svega dosta zavisi od Kalinićeve odluke i povratne informacije Bjelice. Ništa nije zapisano u kamenu, izgled srpskog rostera na Mundobasketu zavisiće od zdravstvenog stanja kandidata i vizije selektora. Odnosno, taktike sa kojom će se ići u što bolji plasman.

Dotakao se selektor Pešić u nedavnom razgovoru za Sportklub i statusa Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića. Najbolji igrač Denvera izrazio je želju da ponovo obuče dres Srbije, mada sve zavisi od konačnog plasmana. Nagetsi su u igri za konferencijsko finale Zapada pošto su na 2:2 protiv Finiksa, pa postoji realna šansa da odu bar korak dalje. Vrsni šuter Atlante otišao je nedavno na odmor posle eliminacije od Bostona u prvoj rundi plej-ofa i ima dovoljno vremena da napuni baterije i bude spreman za Srbiju. Za razliku od prošle godine kada je morao da otkaže učešće zbog hirurškog zahvata na kolenu, on se posle višemesečnog oporavka vratio na parket i s vremenom uhvatio prepoznatljiv ritam. To daje određeni optimizam da Srbija može u Manili da ima Jokića i Bogdanovića na raspolaganju. Ali, o tom - potom...

Ostaje da se vidi koliki oporavak čeka Aleksu Avramovića koji je nedavno operisao šaku leve ruke u Madridu. On se nada da će moći da bude spreman za Svetski kup, prošle godine nije otišao na Evrobasket zbog povrede desne šake, koja je uticala da i u klupsku sezonu uđe tek krajem 2022. godine. Nikoli Milutinovu je pred kraj VTB lige stradao skočni zglob, no ima dovoljno vremena da to sanira. Uostalom, kao i verovatno svi ostali kandidati koji verovatno vuku povrede.

Okupljanje reprezentacije nije blizu, tek dolazi završnica klupskih sezona, ali u reprezentaciji uveliko razmišljaju o sledećim koracima. Sa nadom da će od prvog dana u trenažnom procesu moći da se nađu svi na koje se ozbiljno računa za Manilu.



tagovi

Mundobasket 2023Vladimir LučićNikola KalinićAleksej PokuševskiSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeNikola Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara