Retin Obasohan protiv Španije (©FIBA Basketball)
Retin Obasohan protiv Španije (©FIBA Basketball)

Izbezumljeni Španci startovali kvalifikacije sa 0-2, Belgija ih svela na 53 poena!

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.02.24. | 19:31

Nije iznenađenje zbog konačnog ishoda, već zato što se Furija nikada nije našla u ovoj situaciji

Nedelja je očigledno dan za šokove, senzacije i iznenađenja! Turska je izbegla takvu sudbinu bukvalno uz zvuk sirene, Nemačka nije uspela u Botevgradu sa Bugarskom, a posle aktuelnog svetskog šampiona na štitu se našao i branilac evropske krune.

Ne može se reći da je iznenađenje što su Belgijanci slavili u Šarlroi, jer ako neko zna kako je to kada se gubi od njih onda smo to mi - oba puta u prošlim kvalifikacijama za Mundobasket - mada jeste šokantno jer se Španci nikada nisu našli u situaciji da predigru za jedno veliko takmičenje otvore sa dva poraza. Posle Letonije koja je slavila u Saragosi, meru ekipi Serđa Skariola uzela je još jedna selekcija koja možda nema igrače top klase, ali je Dario Đerđa tako posložio stvari da timski izgleda moćno - 58:53 (11:14, 8:12, 21:13, 18:14).

Izabrane vesti

Rezultat utakmice mnogima verovatno najviše bode oči. Jedva 111 poena na kraju, dok je rezultat prvog poluvremena glasio 26:19 u korist Španije?! I to posle sedam vezanih poena u samom finišu prvog dela. Belgijanci su u uvodne dve četvrtine ubacili jedanaest i osam poena, mada ni gosti nisu baš briljirali, što je u drugom poluvremenu okrenulo utakmicu naopačke.

Španci su čak uspeli da stignu do 'kapitalnih' deset razlike na otvaranju treće deonice (30:20), ali je potom utakmica počela da im izmiče iz ruku. Belgija je uspela da ubaci 21 poen i ne samo da istopi dvocifreni minus, već i da serijom 14:5 stekne minimalnu prednost pred odlučujućih deset minuta. I opet je Španija bolje krenula, povezala devet poena preko Darija Brizuele, Alberta Dijaza i Haimea Fernandeza, da bi Belgija krenula svim silama napred, uzvratila udarac i definitivno slomila prvaka Evrope sa 13 uzastopnih poena!

Posle skoro tri minuta posta krenulo je prodorom Retina Obasohana, zatim i njegovom trojkom, na koju se uvezali Žan Mark Mvema i prekaljeni Pjer Antoan Žile, da bi Obasohan sve zaokružio novim košem za 53:48 na dva minuta do kraja. Španci su toliko bili pogubljeni da su u završnih sedam i po minuta utakmice postigli samo jedan koš iz igre, što je značajno uticalo da Belgija ponovo okrene i dobije!

Osim toga, Španci su odigrali ispod svih standarda. Jedva 36 odsto iz igre (17/47), te 5/20 za tri uz čak šest promašenih slobodnih bacanja (14/20) što je mnogo za utakmicu sa ovako niskim brojem poena! Ni prisustvo Rikija Rubija nije donelo smirenost u napadu, pa su gosti previše srljali u greške, što im se na kraju obilo o glavu. Koliko statistika ponekad zaista ume da maskira bitne stvari govori i sledeći podatak – Belgija je iz igre šutirala ispod 33 odsto, ali je uputila čak 12 šuteva više na koš od rivala (19/58). Uz dva pogotka više i nekoliko grešaka manje, ekipa Darija Đerđe stigla je do konačnog cilja.

Obasohan je predvodio listu strelaca cele utakmice sa 19 poena (6/16 iz igre, 4/11 za dva), dok je još samo Žile bio dvocifren kod Belgije sa 15 poena i osam skokova. Tandem Barse BrizuelaPara je zabeležio 14, odnosno 10 poena. Riki Rubio je za 13 minuta imao četiri poena, sve sa penala, uz četiri uhvaćene i tri podeljene lopte.

Srećom za Špance, pa dalje u ovoj grupi idu dve najbolje plasirane ekipe uz Letoniju, a gotovo je nemoguće zamisliti da će i Slovačka da tuče košarkaškog i sportskog giganta... Letonci su uz Belgijance perfektni posle dva kola, pošto su lagano pobedili Slovake sa 64:52. Najefikasniji u domaćim redovima bio je Andrej Gražulis sa 18 poena i devet skokova, dok je Simon Krajčovič na drugoj strani imao 12 poena.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025 (DRUGO KOLO)

Grupa C

Nedelja:

Letonija – Slovačka 64:52

/Gražulis 18 – Krajčovič 12/

Belgija – Španija 58:53

/Obasohan 19 – Brizuela 14/



tagovi

košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara