Bruk Lopez i Kris Pol (©AFP)
Bruk Lopez i Kris Pol (©AFP)

Janis na petici? Milvoki mora da rizikuje ako želi da pobedi protiv Finiksa

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.07.21. | 19:25

Kris Pol, Devin Buker i Deandre Ejton su pravili dar-mar u prvom meču, Bundenholzer mora da odgovori

Još samo tri! To je sigurno rečenica koja Krisu Polu prolazi kroz glavu otkako je Finiks pre dva dana pobedio u prvoj utakmici finalne NBA serije protiv Milvokija. Sansi su stekli startnu prednost u ovoj seriji ponajviše upravo preko Pola koji je odigrao maestralnu partiju s 32 poena, devet asistencija, četiri skoka i šutem 12/19 (za tri 4/7).

Jasno je da je 36-godišnji plejmejker odlučio da da sve od sebe da pred kraj karijere ipak dođe do titule i zbog toga nas ne čudi da je odigrao utakmicu na ovom nivou, ali nam je ipak malo čudno da je Finiks do pobede došao prilično lako. U redu, bilo je neizvesno u prvom poluvremenu, ali je Finiks u trećoj četvrtini ubacio u veću brzinu i do kraja mirno kontrolisao utakmicu. A sve to su napravili praktično igrajući jednu te istu akciju na koju Baksi nisu imali odgovor. I to bez obzira na to što je u prvoj utakmici ipak igrao Janis Antetokunmpo.

Izabrane vesti

Grčki košarkaš je celu našu najavu pre prve utakmice bacio u vodu, jer je ipak bio spreman za početak finalne serije, a iako su mu brojke bile solidne (20 poena, 17 skokova, četiri asistencije), vidljivo je bilo da nije u potpunosti bio spreman za najveće izazove. No, Janis i na manjem procentu je i dalje Janis, a večeras bi on mogao da igra još važniju ulogu za ekipu Milvokija.

(1,50) Finiks (13,0) Milvoki (2,95)

Naime, akcija koju smo pomenuli u ranijem delu teksta je u stvari prilično jednostavna: Kris Pol ili Devin Buker pozovu u blok Deandrea Ejtona, a nakon pik-end-rola otvori im se ogroman prostor na poludistanci jer Bruk Lopez, koji mora da preuzme nekog od bekova nakon bloka, jednostavno nema dovoljnu brzinu da zatvori igrače Sansa. Ako se, umesto klasičnog povlačenja centra u reket (Amerikanci bi rekli 'dropa') Milvoki odluči na udvajanje Pola ili Bukera, usledilo bi dodavanje nekom od krilnih igrača, a Mikal Bridžis i Kameron Džonson su te šuteve uredno spremali u koš.

U drugom delu utakmice trener Milvokija Baksa Majk Budenholzer je problem branjenja Ejtonovog visokog bloka pokušao da reši “izbacivanjem” centra, odnosno pozicioniranjem Janisa na to mesto. Nije uspeo da dođe do preokreta u prvoj utakmici, ali definitivno je to izgledalo bolje nego s Lopezom u toj ulozi pa bi takvu taktiku večeras mogli očekivati u većoj minutaži, ako ne već od samog početka utakmice.

Lopez bi tako mogao utakmicu da počne na klupi, Janis na centru, a to otvara novi problem za Bakse - koga staviti u startnu petorku umesto Lopeza? Za prvi izbor se nameće Bobi Portis, koji je počeo umesto Janisa u seriji protiv Atlante kada je Grk bio povređen, ali to je još gora opcija u odbrani od one s Lopezom. Portis je u prvoj utakmici protiv Finiksa odigrao 14 minuta, a za to vreme Pol i Buker su ga često napadali na ulazima šta on nikako nije mogao da brani. Možda bi rešenje mogao biti Brin Forbs s km bi Milvoki dobio još jednog opasnog šutera, ali Forbs je stvarno slab u fazi odbrane pa je pitanje hoće li Budenholzer rizikovati da Janis, Kris Midlton, Džru Holidej i Pi-Džej Taker moraju da pokrivaju saigrača od prvog minuta. S obzirom na to da na rosteru Milvoki nema puno drugih opcija, onda bi se u startnoj petorci najlakše mogao naći Pet Konoton, solidan igrač koji može pomoći na obe strane parketa.

Igranje Milvokija bez klasičnog centra u drugom delu prve utakmice pomoglo je Finiksu u onim trenucima kada se Ejton odmarao jer trener Monti Vilijams nije morao previše koristiti Frenka Kaminskog koji je postao Ejtonova zamena nakon što se Dario Šarić povredio. Hrvatski košarkaš doživeo je tešku povredu zbog koje neće igrati mesecima, ako ne i celu godinu, a to znači da će Finiks u ovoj seriji imati problema sa zamenom za Ejtona. Ako Baksi budu igrali s Janisom na petici, onda će Sansi odgovoriti s Džonsonom ili Džejom Krauderom, ali očekujemo da će Budenholzer odmah posegnuti za Lopezom kada na parketu ne bude Ejtona da ipak pokuša da napravi nered u odbrani. A onda će Pol odmah pokretati svoje akcije na Lopeza...

Trenerski odgovori su ono što volimo u serijama na četiri pobede. Nakon prve utakmice NBA finala izgleda kao da Baksi moraju da gurnu Janisa na poziciju centra ako žele do šanse za naslov. Pitanje je samo hoće li to Budenholzer i uraditi.


tagovi

Finiks SansMilvoki BaksJanis AdetokunboKris Pol

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara