Foto: FIBA; AFP; Reuters
Foto: FIBA; AFP; Reuters

Japanom se šepure Galski petlovi: Nezapamćena dominacija, parket u Tokiju baš prijao Francuzima

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.08.21. | 19:11

Francuzi obezbedili medalje u košarci, odbojci i rukometu

Lepo je biti Francuz ovih dana. Ne dominira ova zapadnoevropska država u Tokiju u svim kategorijama, domogla se sedam zlatnih medalja (ukupno 27) i trenutno je osma u generalnom plasmanu, ali u ekipnim sportovima na parketu joj nema ravne. Košarkaši su posle očajnih priprema stigli do borbe za zlato, za najsjajnije odličje bore se i odbojkaši, kao i rukometaši. Tri srebra su već u džepu, a kakva će to priča biti ako u finalima padnu Amerikanci, Rusi i Danci. Za pamćenje.

Subota, 04.30: (5,50) Francuska (20,0) SAD (1,17)

Izabrane vesti

Izgubila je selekcija Vensana Kolea sve mečeve u okviru priprema za Olimpijske igre. Dva puta su Španci bili bolji od Trikolora, a u generanoj probi je NBA zvezde na kolena bacio i Japan. Nije delovalo dobro, ali kao da su pomenuti neuspesi skinuli pritisak sa francuskih košarkaša. A onda su na samom starta Igara u Tokiju dobili injekciju samopouzdanja. Srušili su selekciju SAD, kao i pre dve godine u Kini i najavili da su došli po medalju.

Posle "lakših treninga" sa Iranom i Češkom, u četvrtfinalu je srušena i borbena Italija. Zakazan je megdan sa Slovenijom. Zbog Luke Dončića, Francuska je posle tri utakmice izgubila ulogu favorita. Ipak, iako je as Dalasa upisao istorijski tripl-dabl, morao je da se pomiri

sa prvim porazom u dresu tima sa državim grbom (17-1). Nikola Batum je blokadom u poslednjim sekundima rešio pitanje pobedika. Već su počele priče po društvenim mrežama da joj je mesto u Luvru.

Ipak, duel u finalu protiv Amerikanaca biće daleko drugačiji od onog sa početka Olimpijskih igara. Greg Popović je uigrao ekipu, Kevin Durent pronašao ritam, Džru Holidej zategao odbranu i selekcija SAD ponovo deluje nepobedivo. Na Francuzima je da dokažu da li je to samo iluzija i pokušaju da se domognu prvog olimpijskog zlata (imaju dva srebra).

Subota, 14.20: (2,03) Francuska - Rusija (1,70)

Upozorenje košarkašima je i uspeh francuskih odbojkaša. Izgubili su u grupnoj fazi od Argentine, a onda joj očitali lekciju u polufinalu. Nepisano pravilo da je gotovo nemoguće dva puta pobediti istu selekciju na turniru se još jednom ispostavilo tačnim. Srušili su Ervin Engapet i drugovi Gaučose sa 3:0 (25:22, 25:19, 25:22) i zakazali megdan sa Rusijom.

Izabranici Lorana Tilija su imali odgovor na svaki nalet rivala. Dok su se dobro pomučili da sruše Poljake u četvrtfinalu (koje su za rivala dobili jer su bili četvrti u grupi), sa Argentinom kao da su igrali bez ikakvog opterećenja. Pritisak od osvajanja medalje ih nije dotakao, ipak imaju plejadu iskusnih i vrhunskih individualaca u svojim redovima.

Prebrodili su veliku prepreku, domogli se prve medalje na Olimpijskim igrama i sada će nesumnjivo rasterećeni pokušati da naprave još jedno iznenađenje. Jer impresivni Rusi nose ulogu favorita u velikom finalu.

Subota, 14.00: (2,70) Francuska (8,00) Danska (1,65)

Do završne linije stigli su i francuski rukometaši. Nošeni sjajnim golmanom Vensanom Žerarom srušili su egipatski san i zakazali megdan sa strašnom Danskom. Ni u trećem finalu nisu favorit da prvi prođu kroz cilj.

Verovali su Egipćani da mogu da se nose sa Francuzima i da su kadri da se domognu medalje. Da nisu slučajno stigli do polufinala pokazali su i u okršaju sa Trikolorima, ali nisu računali da će morati da traže put do protivničke mreže preko hobotnice Žerara. Francuski golman je upisao čak 17 odbrana, Francuzi su slavili sa 27:23 (13:13). Jasno je da Žerar nosi najveće zasluge za plasman u borbu za zlato.

I dalje je Nikola Karabatić jedna od prvih violina francuskog državnog tima. Polufinale su sa po pet pogodaka okončali Mem Dika i Ugo Deska, Karabatić je dao jedan manje. Njegov brat Luka je pronašao put do mreže Faraona iz jedinog pokušaja na meču.

Interesantno je i da je drugo polufinale okončano istim rezultatom, Danci su sa 27:23 tukli Špance uz 12 poena fantastičnog Mikela Hansena. Zbog ovog pre svega, Danska će i u finalu biti favorit.

Francuzi su osigurali srebra u košarci, odbojci i rukometu i očekivanja su da neće uspeti da dođu do zlata. Da li je neko očekivao da će na ova tri turnira stići do finala? Malo ko ih je video u borbi za tri medalje u ekipnim sportovima, jer je konkurencija na parketu bila paklena, ali oni su ipak tu. Dokaz da su prava sportska nacija.


tagovi

košarkaška reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija FrancuskeMuška odbojkaška reprezentacija FrancuskeOlimpijske igre 2020tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara